אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בדיקת כלכליסט: האם ירושלים תהיה הפריפריה החדשה? צילום: אלכס קולומויסקי

בדיקת כלכליסט: האם ירושלים תהיה הפריפריה החדשה?

ויכוחים פוליטיים על רשימת הערים שיזכו להיכנס למפת אזורי העדיפות הלאומית החדשה תוקעים כבר ארבעה חודשים תקציבי פיתוח ומענקים בהיקף של יותר ממיליארד שקל. במשרד התמ"ת מכריזים: השבוע תתקבל החלטה

10.11.2009, 06:52 | נעמה סיקולר

בשבוע הקרוב יקבלו משרדי התמ"ת, האוצר וראש הממשלה החלטה הרת גורל לשורת ערים, בהן ירושלים, אשקלון, קריית גת, עפולה ואריאל, שתכריע אם הן ימשיכו לקבל תמריצים מהמדינה או שמא יישארו מחוץ למפת אזורי העדיפות הלאומית.

במשרדי הממשלה מבטיחים שההחלטה על המפה החדשה, המתעכבת כבר ארבעה חודשים, תוכרע בהקדם, אלא שבינתיים שוררת מחלוקת בנוגע ליישובים שייכנסו למפה, ובמקביל תקועים גם תקציבי העידוד בהיקף של יותר ממיליארד שקלים.

השאלה אם אריאל או עפולה הן באזור עדיפות שראוי להעניק לו תמריצים כבר מזמן יצאה מתחום השיקול המקצועי וגלשה למחוזות פוליטיים. כמוה גם ההכרעה לגבי עתידה של ירושלים - שכרגע נמצאת מחוץ למפת העדיפות, אולם ככל הנראה הלחצים הפוליטיים יסללו את דרכה פנימה.

מפת הפריפריה החדשה

מאבקים על מפה פוליטית

בימים האחרונים ניסה משרד התמ"ת ברשות השר בנימין בן אליעזר לקדם פשרה ולפיה ההחלטה על היישובים שייכללו במפה תידחה לשלוש שנים שבהן תיוותר המפה הקיימת על כנה ותשורטט המפה הסופית שתיכנס לתוקף ב־2012. למרות הסכמה עקרונית של משרד ראש הממשלה לדחייה, במשרד האוצר בראשות השר יובל שטייניץ מתנגדים לה ודוחפים להגיע להחלטה עוד השבוע.

בעוד האוצר חותר לאישורה של מפה מצומצמת, על משרד התמ"ת מופעלים לחצים כבדים להרחיב את המפה ולהכניס אליה יישובים, בעיקר ביהודה ושומרון, וכן את ירושלים. שר התמ"ת מצדו לא רוצה למצוא במפה שלו את אריאל בלי למצוא בה את עפולה.

הדרגים המקצועיים בתמ"ת מדגישים כי הוספה של עוד ועוד ערים למפת העדיפות תביא לכך שלא יהיה די תקציב להעניק תמריצים לכל הערים. בתמ"ת חוששים ממצב שבו לבסוף תיראה המפה החדשה כמו המפה הישנה מרובת הערים, ושוב יהיה צורך לחלק את הערים לפי סדרי עדיפויות.

אהוד אולמרט, צילום: אלכס קולומויסקי אהוד אולמרט | צילום: אלכס קולומויסקי אהוד אולמרט, צילום: אלכס קולומויסקי
אולמרט משרטט את הגבולות חדשים

מפת אזורי העדיפות הלאומית היא המפה שעל פיה ניתנים מענקים למפעלים על פי חוק עידוד השקעות הון והמדען הראשי מקצה מענקי מחקר ופיתוח לחברות בפריפריה. על פי מפה זו מעניקים מינהל מקרקעי ישראל ומינהל אזורי פיתוח בתמ"ת הנחות על מגרשים וסיוע בפיתוח המגרשים באזורי תעשייה שונים. מפעלים הממוקמים בפריפריה מקבלים עדיפות גם במכרזים של משרד הביטחון, וכן עדיפות במכרזים של מכרז השיכון בהקצאת קרקעות.

עד היום כללה מפת אזורי העדיפות הלאומית כמעט את כל היישובים בישראל, למעט יישובי גדרה־חדרה. יותר מ־80% מיישובי ישראל קיבלו הטבות שונות בתעשייה ממשרד התמ"ת וממשרדי השיכון והביטחון, על פי חלוקה מסורתית בין אזורי פיתוח א' שקיבלו מענקים מוגדלים לאזורי פיתוח ב' שקיבלו מענקים מופחתים.

בשלהי כהונתה של ממשלת אולמרט הקודמת הוחלט לסטות ממתווה המפה המסורתי, ולנסח קווים חדשים של פריפריה ומרכז. הוחלט לצמצם את מספר היישובים הזכאים לשורת ההטבות המפליגה, ולהעניק אותם לשורה מצומצמת יותר של יישובים, אלה המוגדרים "פריפריה אמיתית", בין היתר על פי קריטריונים סוציו־אקונומיים של הלמ"ס. נוסף על כך, הוחלט להגדיר להגדיר חמישה־שישה אזורי תעשייה ייעודיים "מרחביים", שיקלטו מספר גדול של מפעלים ויזכו להטבות בלי קשר לשיוכם הגיאוגרפי.

ובינתיים משתמשים בתקציבים הקיימים הממשלה מתגייסת למאבק ב"תרבות האקזיטים" משרד התמ"ת יגבש יחד עם האוצר ועם משרד ראש הממשלה תוכנית לבניית תעשיית הייטק בישראל. כמו כן, משרד התמ"ת עורך שינויים ארגוניים ומציב יעדים לקידום התעשייה, בהם הקמת 5 מפעלים בפריפריה, והקמת עסקים קטנים וחיזוקם נעמה סיקולר, 5 תגובותלכתבה המלאה

המפעלים מחכים לכסף

המפה החדשה היתה אמורה להיכנס לתוקף ביולי האחרון עם אישור תקציב הממשלה. מאז היו אמורים לזרום מאות מיליוני שקלים למפעלים ולעסקים שהגישו בקשות לתמריצים ועדיין מחכים לכסף.

עד שלא תאושר המפה מנועים מינהלת מרכז ההשקעות, המדען הראשי ועוד שורה של גופים במשרדי השיכון והביטחון מלדון במענקים, במכרזים על קרקעות או במתן תמריצים לתעשייה ולתעסוקה בפריפריה. התקציב התקוע של מרכז ההשקעות עומד על כ־700 מיליון שקל, ואפילו אישור עקרוני שניתן למפעל טרה להעתיק את מושבו לפארק התעשייה נעם שבנגב לא יוצא לפועל בגלל היעדר התקציב.

בהתאחדות התעשיינים בראשות שרגא ברוש מצטרפים להצעת הפשרה של התמ"ת ומשרד רוה"מ לדחות את שרטוט המפה הסופית במשך שלוש שנים, והמחלוקת הביאה לדחייה של ישיבת השולחן העגול של התעשיינים, העובדים והאוצר שאמורה היתה להתכנס מחר.

ביום חמישי האחרון הכריז שר התמ"ת בנימין (פואד) בן־אליעזר על במה בקיבוץ שפיים כי "לא נוכל לחיות עם מצב שבו עפולה או יישובים אחרים בעמק יזרעאל נמצאים מחוץ למפת העדיפות הלאומית".

הסיפור מסתבך מכיוון שבמקביל לדיונים הללו מתקיים במשרד ראש הממשלה דיון אחר, על מפה אחרת - גם היא מפת אזורי עדיפות, אך כזאת שעל פיה נקבעים תמריצים בתחום החינוך והדיור. במשרד ראש הממשלה מנסים להרחיק את עצמם כמה שיותר מהדיון בין התמ"ת לאוצר, כדי שהוא לא יחבל במהלך שלהם לשרטט מפת עדיפות אחרת, וחוששים מהמאבקים הפוליטיים ששורה של גורמים מנסים לשייך אליהם.

בתדרוך עיתונאים שקיים אתמול מנכ"ל משרד התמ"ת שרון קדמי, אמר קדמי כי שיקולים פוליטיים שאליהם סירב להתייחס עומדים ברקע העיכובים, וסיפר כי ההחלטה על המפה קרובה להכרעה, וכי הוא מקווה שהיא תתקבל עוד השבוע.

קדמי הודיע עוד כי בין יעדי משרד התמ"ת נמצאת גם הקמת חמישה מפעלים מחוללי שינוי בפריפריה, שיוסיפו 2,000 מועסקים חדשים. גם תוכנית זו, למשל, לא תוכל לצאת לדרך מבלי שתאושר מפת העדיפות הלאומית החדשה.

תגיות