אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
שטייניץ: לא נכון להקפיא את היטל הבצורת, שלא נגיע למצב של קפריסין צילום: חיים צח

שטייניץ: לא נכון להקפיא את היטל הבצורת, שלא נגיע למצב של קפריסין

שר האוצר התייחס בוועדת הכספים להיטל ואמר כי "אנחנו לא רוצים להגיע למצב בו יש יום עם מים ויום בלי מים"; בהתייחסו לקיצוץ הרוחבי אמר: "מבחינים אצלנו בהתאוששות חזקה יותר ממדינות אחרות במערב"

11.11.2009, 11:24 | תומר אביטל

"היטל הבצורת - נטל לא קל, אבל אנו במצב חירום. לא רוצים להגיע למצב כמו קפריסין בו יש יום כן מים ויום לא מים. כמה שההיטל לא נעים, הוא הוביל לצמצום ניכר. אפשר להידבר על הקלות כמו לציבור הנכים, אבל לא נכון להקפיא את ההיטל. הטיפול במים וההתפלה מבוססים על התעריפים החדשים, אם הם חס ושלום יבוטלו נהיה בבעיה", כך אמר הבוקר (ד') שר האוצר יובל שטייניץ בוועדת הכספים. 

לדבריו, "יש דיאלוג טוב בין משרד האוצר לוועדת הכספים. האחריות הכלכלית בסופו של יום היא עלי. מזכ"ל ה-OECD אמר לי, 'לא נעים לי להעיר לך, כי המצב אצלך טוב יותר מרוב המדינות אצלנו. אני משוכנע שצדקנו לגבי הורדת המיסים. בכל העולם הסתכלו על הטווח הקצר, אנו פעלנו אחרת והסתכלנו על הטווח הארוך. כי בכלכלה בניגוד לטבע בה יש חד כיווניות של פעולות, אז בכלכלה יש גם השפעה מהעתיד להווה, כלומר הציפיות משפיעות על ההווה יותר מכל פעולה בהווה".

בהתייחס לבקשה של ה-OECD להעלות את המע"מ אמר שטייניץ: "אנחנו לא חותמים על כל ההמלצות של ה-OECD באופן אוטומטי. גם אני חשתי אי נוחות לגבי הקיצוץ הרוחבי. אבל בכל תקציב יש התאמות שנערכות לאחריו. נקווה שזה יהיה השינוי היחיד. היום או מחר תהיה לנו תשובה לאופנועים שתכלול הנחה מסוימת. צריך להימנע מסבסוד צולב. המהלך לגיטימי.

הבקור מתכנסת גם ועדת הכלכלה בדיון על היטל הבצורת.

ועדת הכספים התכנסה כדי לשמוע את סקירת שטייניץ, לאחר אישור התקציב והקיצוץ הרוחבי. שטייניץ, שהבטיח להגיע בכל רבעון לוועדת הכספים כדי לתת סקירה מקיפה על מצב המשק, נשמע אופטימי בדיון. "אמנם ברבעון האחרון של 2008 היה צמיחה שלילית והתכווצות במשק", אמר, "וגם ברבעון הראשון של 2009 היתה התכווצות מדאיגה שהחריפה ברבעון השני. עם זאת, ברבעון השלישי של 2009 יש 0.8% צמיחה. יש אופטימיות זהירה. אנו באמצע הטיפוס למעלה בדרך לצאת מהמשבר", הדגיש שר האוצר.

אנחנו יציבים חברת האשראי פיץ' אישררה את הדירוג של ישראל בשורה חיובית למשק הישראלי. חברת האשראי הבינ"ל אישררה את הדירוג של ישראל - "A יציב". כך מסר שר האוצר שטייניץ שאמר לחברי המועדון המסחרי: "המצב עדיין מחייב משמעת תקציבית" נעמה סיקולר, 13 תגובותלכתבה המלאה

שטייניץ הוסיף, כי "משיא של 3.8 מיליארד דולר של יצוא סחורות באמצע 2008 היתה נפילה ל-2.6 מיליארד שקל בפברואר 2009. משם אנו כבר מטפסים, למרות שאין עדיין התאוששות בשכר העולמי והגלובלי ולכן אנו בספק שהיצוא יחזור לרמה הקודמת שלו בעתיד הקרוב. כיום הוא עומד על 3 מיליארד דולר".

לגבי האבטלה במשק אמר שטייניץ: "שיעור האבטלה עדיין חמור, אבל לשמחתנו לא הגענו לרמה של יותר מ-10%. היתה סכנה מוחשית לכך ואני רוצה להזכיר שבמשבר ב-2003 וב-2004 עברנו את ה-10%. כרגע אנו רואים בלימה באבטלה. ביולי אוגוסט ספטמבר היא דעכה לרמה של 7.6%. חששנו ממספרים הרבה יותר גרועים. בדרך כלל לוקח שנה להתאוששות, אבל כאן נוצרה בלימה מהירה. בכל מקרה, צריך לחכות עוד חודשיים לראות שבאמת נוצרה בלימה באבטלה".

שר האוצר הוסיף ואמר כי ":קיבלנו אינדיקציות חיוביות מגופים אוביקטיביים חיצוניים. פיץ' החליטה להשאיר את דירוג האשראי של ישראל על כנו והיו הערכות אופטימיות. אם דירוג האשראי היה יורד זה אומר שנשלם תשלומי ריבית עוד 3 מיליארד שקל כל שנה. העובדה שהדירוג לא ירד חסך לתקציב המדינה עשרות מילארדי שקלים. החשיבות בהשארת דירוג האשראי ושהריבית לא עלתה היא ענקית.חסכנו עשרות מילארדים לשנים הבאות".

לגבי ההתאוששות במשק אמר שר האוצר: "מבחינים אצלנו בהתאוששות חזקה יותר ממדינות אחרות במערב. הגדירו אותנו כ'התאוששות הטובה בעולם'. לא שינינו את התחזית של האוצר לצמיחה של 1.5% אבל אנו מקווים שהתחזיות האופטימיות יתממשו. בשביל זה אנחנו צריכים לעבוד קשה".

"יש שיפור קל בהכנסות ממיסים ומימון הגירעון. גם אם נרד לתחזית של 5% מ-6%, זה עדיין גירעון ענק, בור עצום. הדרך לטוב היא ארוכה. אנו תלויים במצב העולם אבל גם בנו. המשמעת התקציבית והכלכלית קריטית כדי שההתאוששות תמשיך", אמר.

"אחד המכשולים לצמיחה היה מצוקת האשראי"

לגבי הבורסה אמר שר האוצר כי מדד ת"א 100 מתנהג כמו הנאסד"ק וה-eem - מדד המדינות המפותחות. "בהתאוששות אנו דומים לשווקים המתעוררים כמו ברזיל וסין, וזה נתון מעודד".

לדבר שטייניץ, אחד המכשולים לצמיחה היה מצוקת האשראי. הבנקים ברוב העולם לא נתנו אשראי, ושוק אגרות החוב היה משותק לחלוטין בעת המשבר. כעת אנו רואים התאוששות דרמטית בהנפקת אג"ח. מה שקרה זה שהממשלה הודיעה שהיא לא תתערב בשוק, ומאותו רגע השוק התאושש  ורמת ההנפקות של אג"חים כבר עברה את 2008, וכיום היא עומדת על יותר מ-10 מיליארד שקל".

משה גפני, יו"ר ועדת הכספים, ביקש בדיון תגובה לדברי שטייניץ אתמול בקריה האקדמית בקרית אונו, לפיהם הערבים והחרדים נושאים באחריות למצבם הכלכלי. שטייניץ אמר כי דבריו הוצאו מהקשרם. "הסברתי שצריך אחריות משותפת, גם מצד הממשלה וגם מתוך הקהילות האלה. הבעיה נובעת בין השאר מהשיעור ההשתתפות הנמוך של גברים חרדים ושל נשים ערביות בכוח העבודה".

גפני התלהט: "המשרד שלך, משרד האוצר, לא רוצה שחרדים יצטרפו לשוק העבודה. למשל ברשות המיסים, בניגוד לחוק שחוקקתי, לא מאפשרים לנשים חרדיות להתמנות לבוחנות מס. למרות שסיימו 12 שנות לימוד ויש להן תעודה מקבילה לבגרות, תנאי מספק לפי החוק, רשות המיסים הטילה על נשים חרדיות שרוצות לעבוד ברשות שני מבחנים בלתי אפשריים נוספים. בנושא היטל הבצורת ויקור הביטוח לאופנועים גפני ביקש משטייניץ 'להרגיע את הפקידים' ולשכך את הגזירות." אתה צריך להיות פשרן," ביקש גפני.

תגיות

25 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

24.
הצריכה הביתית מהווה רק 30% משוק המים בישראל! אותנו למסות???
למסות את החקלאות והתעשייה שמבזבזים מים בלי הכרה! חיסכון של 10% בשוק הפרטי מתבטא בחיסכון של 3% בלבד מסך משק המים! אז מה אתם דוחפים לנו עוד מס יא מטומטמים? אה שכחתי, לתעשיינים ולחקלאים יש לובי אדיר שלא ייתן למסות אותם.
מישהו האמיתי , חלם עילית  |  11.11.09
21.
מס+מס+מס+מס+מס אימס שמכם
ביבי נ-ה-תניהו,שטייניץ,ברק,ליבני ציפיטפוט צריך להחליף אותם במנהיגים שרואים ותורמים לעתיד העם. אלא חוץ ממשחקי דיפלומטיה ונסיעות לחו"ל לא תורמים כלום למדינה,שום פרוייקט- תשתיות,הטפלות,קידום הנגב,הצפון,פינוי תע"ש,נדל"ן, כלום! תמשיכו לדאוג לעשירים נבלות. שאלה: איפה נהנתניהו - בחו"ל, איפה ברק- בחו"ל אז למה לצפות????
שרון  |  11.11.09
לכל התגובות