אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
דו"ח טכנולוגי: פיראט? לך חפש מי ישחק איתך צילום: אי פי אי

דו"ח טכנולוגי: פיראט? לך חפש מי ישחק איתך

מיקרוסופט מנתקת כמיליון פיראטים משירות Xbox Live, רוצח מורשע תובע את ויקיפדיה כי כתבה שהוא רוצח מורשע, עדכון סטטוס בפייסבוק משמש לראשונה כאליבי, והאם חומת האש הסינית הגדולה תיפול ביבבה?

12.11.2009, 12:30 | יוסי גורביץ

למכירה: xBox חסום, כחדש

מיקרוסופט פצחה במבצע רחב היקף כנגד פיראטיות בקרב שחקני קונסולת ה-Xbox שלה, וניתקה כמיליון מהם משירות Xbox Live. המשמעות היא שהקונסולות של הלא יוצלחים יוכלו להפעיל משחקים, כרגיל, אבל הם לא יוכלו לשחק ברשת.
Xbox. מיקרוסופט לא מצמצה, צילום: בלומברג Xbox. מיקרוסופט לא מצמצה | צילום: בלומברג Xbox. מיקרוסופט לא מצמצה, צילום: בלומברג

כצפוי, הצווחה עלתה השמימה. היטלר קיבל את זה קשה במיוחד.  יש כ-20 מיליון משתמשי Xbox Live, והמנותקים מהווים אחוז ניכר מהם. מיקרוסופט לא מצמצה, ובהודעה רשמית ציינה שמי ששינה את המכשיר שלו כדי שיוכל להריץ משחקים פיראטיים, או הוריד אליו משחקים פיראטיים, הפר את תנאי השימוש של השירות, ויוכל להאשים רק את עצמו. היא הבהירה שמי שמריץ משחק שנרכש כחוק על קונסולה שלא עברה שינוי לא ייפגע.

גל הניתוקים הגיע זמן קצר מאוד לאחר צאתו לשוק של המשחק החדש בסדרת Call of Duty (ראו עוד בקצרצרים), ומסתבר שהפיתוי שלא לשלשל 60 דולר לידי חברת המשחקים הביא שחקנים רבים לפיראטיות. בהתחשב בכך ששירות Xbox Live עולה 50 דולר, הם עדיין ברווח נקי של עשרה דולר.

התוצאה היתה שקרייגסליסט, לוח המודעות המקוון המוביל בארה"ב, הוצף בקונסולות Xbox משופצות וחסומות, עם משחקים עליהם ובמחיר נמוך בהרבה מהמקובל. כוחות השוק בפעולה.

למציאות יש הטיה מעליבה

 

זו, על כל פנים, המסקנה שאליה הגיע הר וולפגנג וורלה, תולעת בעלת שם שהורשעה ברצח אכזרי של כוכב הקולנוע הגרמני וואלטר סאדלמייר. וורלה רצח את סאדלמייר ב-1990, חטף מאסר עולם, ואם זה לא היה מספיק - גילה לדאבון ליבו שבערך בוויקיפדיה שעוסק בפרשה לא היססו לכתוב את האמת, כלומר שהוא רוצח מורשע.

וורלה, שכנראה יש לו יותר מדי זמן פנוי, לא היסס ושיסה מיד עוכרי דין בוויקיפדיה. הללו לא ערערו על העובדות, אבל בכל זאת טענו שיש למחוק, לאלתר, את האמת מהאנציקלופדיה החופשית. לדבריהם, וורלה הוא אדם פרטי – בניגוד לקורבנו, סאדלמייר, שלדבריהם היה אישיות ציבורית – וכתיבת דברים לא נעימים על מרשם עשויה לפגוע בסיכויי השיקום שלו, לכשישתחרר בעתיד (הרחוק, יש לקוות) מן הכלא. הם נקטו פעולה דומה כנגד ספק אינטרנט אוסטרי שפרסם את שמו ואת מעשיו של וורלה.

למרבה הפדיחה, מתקבל הרושם שלתביעה הזו יש בסיס בחוק הגרמני. ועל כן יש עניין במשפט הזה: האם אפשר לצנזר אתרים ברחבי העולם, רק בגלל שהם מנוגדים לחוק מקומי? אם כן, אפשר לסגור את הבאסטה כולה, מה שמטריד מאד את ארגון זכויות הגולשים הוותיק, ה-EFF.

פייסבוק כאליבי

ב-17 באוקטובר 2009, בשעה 11:49 בבוקר, עדכן רודני ברדפורד, בן 19 מהארלם, את הסטטוס שלו בפייסבוק. לא משהו יוצא דופן – בג'יבריש כנופייתי הוא תהה "איפה הפנקייקס שלי". מיליוני משפטי הבל כגון אלה ממלאים את החלל הקיברנטי מדי יום.

אלא שהמשפט הריקני הזה נטען משמעות עמוקה עבור ברדפורד זמן קצר לאחר מכן, כשעצרו אותו שוטרים בחשד לשוד. עורך דינו של ברדפורד, ברנש זריז, עלה על העובדה שמאחר ואף אדם אינו יכול להיות בשני מקומות בו זמנית אלא אם הוא ציפור (כל הזכויות שמורות לחבר הפרלמנט האירי סר בויל רוש), אם ברדפורד עדכן את הפייסבוק שלו מבית הוריו בשעה מסוימת הוא לא היה יכול לבצע שוד באותה שעה. אלא אם, כמובן, הוא ציפור, אבל המשטרה בתבונתה לא העלתה את הטענה הזו.

אי לכך ובהתאם לזאת, נשלח מיד צו הבאה לצוקרברגיה, ומשזו אישרה שהעדכון אכן נכתב במקום ובשעה שבה נטען שהוא נכתב, שוחרר ברדפורד לאלתר. זהו המקרה המתועד הראשון שבו משמש עדכון פייסבוק כאליבי; עד כה עדכוני פייסבוק שימשו בעיקר את התביעה, כמו המקרה האומלל שבו התעכב פורץ לדירה כדי לראות אם יש משהו חדש בדף שלו.

יש לציין שיש מומחים שכבר חולקים על כך שעדכון פייסבוק הוא אליבי מוצק. קל למדי, הם אומרים, לוודא שמישהו אחר יעדכן את פייסבוק במקומך; הוא רק צריך את הסיסמה ושם המשתמש שלך כדי לספק לך אליבי חינם אין כסף.

אשר לברדפורד הצעיר עצמו, הוא אמר לניו יורק טיימס שהוא שב למוטב, ושאם פעם הוא חיבב פנקייקס – עכשיו הוא אוהב אותן.

לא בבום אלא ביבבה?

 

ארגון הפשע הגדול בעולם, המפלגה הקומוניסטית הסינית, מקפיד שקורבנותיו לא יקבלו יותר מדי מידע פרט לזה שהוא מאכיל אותם. פעם זה היה פשוט: למפלגה היה מונופול על הדפסת עיתונים. האינטרנט הפכה את השליטה למסובכת מעט יותר, אבל אז בנתה המפלגה את "חומת האש הגדולה", כלי צנזורה נרחב שמונע מגולשים סינים – על כל פנים, מגולשים סינים בלתי מתוחכמים – מלקבל גישה למידע שהמשטר מגדיר כמסוכן.

חומת האש הגדולה מקבלת סיוע נרחב משורה של חברות מערביות, בהן יאהו וגוגל, שמשתפות פעולה עם המשטר. גוגל אף הצהירה בשעתו שהיא דנה בנושא ארוכות, והגיעה למסקנה ששיתוף פעולה עם המפלגה הקומוניסטית הוא התוצאה הפחות רעה מאשר מניעת חסדיה מהסינים, כך שהיא המשיכה בשיתוף הפעולה לאור סיסמתה "אל תהיה רע".

עד כמה מקפידה סין על שמירת החומה? עד כדי כך שכאשר 40 אתלטים קנו מאייטיונז אלבום פרו-טיבטי קודם לאולימפיאדה, היא חסמה את הגישה לאייטיונז. אבל עכשיו תוהה מחקר חדש אם יש דרך פשוטה יותר להפיל את חומת האש מאשר התקוממות עממית – התקוממות שמשטר שכבר רצח יותר מ-80 מיליון מנתיניו בחרב וברעב לא יהסס כלל לדכא.

סטודנטים סינים בשנגחאי. סדק בחומת האש?, צילום: בלומברג סטודנטים סינים בשנגחאי. סדק בחומת האש? | צילום: בלומברג סטודנטים סינים בשנגחאי. סדק בחומת האש?, צילום: בלומברג

הדרך היא לגרור את המשטר בפני ארגון הסחר העולמי, ולהאשים אותו בהפרת הסכמי הסחר, בטענה שצנזורה על תמונות, מנועי חיפוש ושאר ירקות היא פגיעה בהסכמי חופש הסחר שעליהם חתמה סין. אם יש משהו שהמפלגה הקומוניסטית הסינית חוששת ממנו, הוא "אובדן פנים" – עלבון ישיר – ופגיעה ביכולתה להציף את העולם בסחורות זולות וגרועות. איום של ארגון הסחר העולמי להטיל עליה סנקציות אם לא תסיר את חומת האש עשוי להביא תוצאות.

לא רצוי למהר ולהוציא את השמפניה: חומת האש לא תחקה בקרוב את חומת ברלין. כדי להפיל אותה, יש צורך בחברה שתתלונן שהיא נפגעה מפעילותו של המשטר – ושתשכנע את ממשלתה להגיש תלונה רשמית לארגון הסחר העולמי כנגד סין. לא נראה שזה יקרה בקרוב.

קצרצרים

המשחק המדובר בכל הזמנים, Call of Duty: Modern Warfare 2, שבר שיאים בבריטניה עם צאתו לשוק שלשום, ומכר 1.23 מיליון יחידות, בשווי של 47 מיליון ליש"ט. בכך עקף CoDMW2 את מחזיק התואר הקודם, GTA4, ומכר כמעט פי שניים יחידות. לעולם אל תזלזלו בכוחו של שיווק אגרסיבי.

סיימון אלדוס, מנהל בכיר במיקרוסופט, עשה את טעות חייו והודה בראיון שהעיצוב של חלונות 7 הושפע מזה של ה-Mac OS. בעוד חגיגות השמחה לאיד מתפשטות במחנה המובס – זה עם נתח השוק של 7% – מיהרה מיקרוסופט להכחיש נמרצות את הטענה, ציינה שאלדוס לא היה מעורב בשום שלב של עיצוב חלונות 7, ונזפה בו בפומבי. אני במקומך, סיימון, הייתי מצחצח את הרזומה שלי.

ואם כבר שמחה לאיד, מנכ"ל AMD דירק מייר התייחס אתמול (ד') לתביעה האחרונה כנגד אינטל בשל הפרת חוקי התחרות, ואמר שטענותיה של חברתו על בריונותה של אינטל "הוכחו כמוצדקות" ברחבי העולם. יש בזה משהו: דרום קוריאה, יפן, אירופה ועכשיו גם מדינת ניו יורק נמצאות בהליכים משפטיים כנגד צ'יפזילה.

כמו רוב מוחלט של השירותים של גוגל, יוטיוב איננו רווחי. בניגוד לכל השאר, הוא בלתי רווחי עד למאוד: גוגל מפסידה עליו מאות מיליונים מדי שנה. הטריק האחרון של גוגל בנסיון לבלום את נזילת הדולרים משם היא הכנסת מודעות פרה-רול – כלומר, מודעות שמופיעות לפני הסרטון עצמו. מאחר שמדובר במשהו שנוא במיוחד, שגוגל בעצמה הכחישה בעבר את כוונתה להשתמש בו, אומרת עכשיו גוגל שאפשר יהיה לדלג על הפרסומות. זה לא נראה כמו מודל עסקי מבטיח, בלשון המעטה, וכנראה שפרסומות פרה-רול יהיו חלק לגיטימי מיוטיוב תוך חצי שנה.

תגיות

9 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

8.
ל-3
המשטר הסיני, שנזכיר שוב שהוא לא נבחר ולא יכול לטעון ללגיטימיות בשום צורה, רצח 80 מיליון מבני עמו. לשיטתך, גם אין מקום לגנות את גרמניה הנאצית, כי היה להם מוסר משלהם והוא קבע שעמים נחותים צריכים להיות מושמדים. מי שדוחה את העמדה הזו צריך גם לדחות העמדה שקבוצה בלתי נבחרת, שנשענת על כידונים ומשטרה חשאית, יכולה להכתיב לעם הסיני (ולמיעוטים נכבשים כמו הטיבטים והאויגור) כיצד לחיות.
יוסי גורביץ , פתח תקווה  |  13.11.09
7.
גורביץ', מעניין מאוד כיצד אתה מעוות דיווחים מז'וריים... מייקרוסופט לא רק חסמה גישה
לשירותי הLIVE שלה, שאת זה באמת אפשר להבין. הם הפרו חוזה תנאי שימוש (אם כי אז היא צריכה להחזיר להם גם את כספם, כי אתה לא יכול גם לא לספק שירות וגם לדרוש כסף עבורו) ולכן מייקרוסופט מצידה לא מחוייבת להם לשום דבר. מה שלא ציינת זה שמייקרוסופט גם פרצו לכל המשתמשים הללו לתוך הקונסולה עצמה ושינו להם הגדרות וחסמו אפשרות להתקנה ומשחק מההארד דיסק, לשימוש הקונסולה כמדיה סנטר וכו'... מהלך שזכור לי שאתה התרעמת מאוד, ובצדק, כשנעשה בקינדל. מרגע שהXBOX ,נקנה- הוא שייך באופן *מוחלט* לרוכש, והוא יכול לעשות איתו מה שהוא רוצה, אפילו להשתמש בו כעפיפון. לאף אחד אין זכות, בשום מצב, לבוא ולשנות בו משהו. באותה המידה מייקרוסופט הייתה יכולה לשלוח בריונים אליך הביתה, לבקש את הקונסולה לרגע, ואז לזרוק אותה מהחלון. זהו מהלך דורסני ביותר, אפילו יותר מאפל חביבתך. האם בקרוב נראה תביעה נגדם?
13.11.09
6.
למשה מתל אביב. בנוגע לפסקה השניה של דבריך- צודק. גם אני לא הייתי רוצה לחיות כמו בסין.
מישהו שאומר לך מה לעשות ומה זה טוב או רע- הוא בלתי נסבל. אני ליברל דמוקרט אירופאי וליברטן ב 80%. אז מה? לי בניגוד אליך, יש את הענווה וחסר בי את האתנוצנטריות והיוהרה האירופאיים כדי להבין שאנשים שונים חיים בצורה שונה, בעלי ערכים שונים וראיית עולם שונה. זה תופס גם לגבי תרבויות. ואיך שהחברה חיה, זו בחירה שלה. לא אתה תחליט על "מנהגים פרימייביים", כמו חיוב כיסוי ראש באיראן, רק בגלל שלך זה נראה אידיוטי. מוסר ומנהגים לא יכולים להיות "פרימיטיביים" או "מתקדמים". טכנולוגיה יכולה להיות, טכנולוגיה שמעניקה כוח לתרבות שמחזיקה בה, ותרבות חזקה יכולה להחליט שהיא בעלת עליונות מוסרית וכל השאר ברברים. זה תמיד קרה, זה תמיד קורה וזה תמיד יקרה. אתה למשל מיישם עיקרון זה בצורה נפלאה. ולגבי החלק הראשון, כן בסין יש בעיות (לפחות בעיניי), אבל אם את הכרת העולם שלך אתה מבסס על דיווחים מאמנסטי ודומיה... אמנסטי אגב, מאוד מדייקת בדיווחיה מכאן...
אני מ 3.  |  13.11.09
5.
מה זה? שנאת המקינטושאים
למי שמבקר את הטוטם שלהם כל כך גדולה עד שהם יצאו להגנת סין ולתקיפת הכותב? מישהו יודע מה באמת קורה בסין? המגיב "החכם" שהיה שם באמת היה שם? (לא בייגין, לך לכפרים,לגטאות למחנות, לכל מקום שבו לא מבקר התייר המצוי, תראה מה זו עבדות, כפייה, פיאודליזם, גם אם זה מפעל שמייצר "היי טק" למערב, אבל העובד כבול אליו כמו איכר מימי הבניים, אין לו זכויות, אין לו בעצם כלום, תתחיל לקרוא את הדוחות של אמנסטי ומשם תמשיך). צנזורה צריכה להיות עצמית, לא שמישהו יחליט עבורי מה טוב ומה לא, צנזורה עצמית באה בעקבות חינוך וערכים, לא הפחדה וכפייה. למרות שאני חילוני סטרייט ורווק(לחודשיים הקרובים), אני לעולם לא גולש באתרי פורנו או אתרי זוועות אחרות, אבל אני לא רוצה שמישהו יכפה עליי את זה, אם הייתי רוצה כפייה הייתי הופך להיות חרדי, שם יש רב/כומר/קאדי שיחליט מה טוב לי ולא השכל הישר שלי.
משה , תל אביב  |  12.11.09
לכל התגובות