אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
תזמון לא מושלם צילום: גלעד קוולרצ'יק

תזמון לא מושלם

מכירת גרעין השליטה (30%) בספקית שירותי התקשורת הברזילאית GVT, מעלה מיד את התהייה האם קבוצת אי.ד.בי לא טעתה כאשר מכרה בשנה האחרונה את חלקה

15.11.2009, 07:54 | עומרי כהן

מכירת גרעין השליטה (30%) בספקית שירותי התקשורת הברזילאית GVT לידי קבוצת המדיה הצרפתית ויוונדי, תמורת 1.26 מיליארד דולר (לפי מחיר של 56 ריאל למניה), מעלה מיד את התהייה האם קבוצת אי.ד.בי לא טעתה כאשר מכרה בשנה האחרונה את חלקה (33%) ב־GVT אן.וי, החברה־האם ההולנדית של GVT הבורסאית, לבעל השליטה בה, שאול שני, לפי שווי של 26 ריאל למניית GVT. גם אם נפחית את פרמיית השליטה מהמחיר שקיבל שני מויוונדי, עדיין מדובר בפער גדול בין המחיר שדנקנר מכר למחיר שהיה יכול לקבל כעת.

לכאורה, אם יו"ר אי.די.בי נוחי דנקנר היה מחכה בסבלנות שנה נוספת, הוא היה גורף רווח כמעט כפול. אלא שהטענה על הפסד הרווח לכאורה, אינה לוקחת בחשבון את הרווח האלטרנטיבי שיצר דנקנר עם הכסף שקיבל משני. למעשה, הכסף הזה סייע לדנקנר לרכישת אחזקות הציבור באי.די.בי פיתוח בתחילת השנה, במסגרת עסקה שכבר הניבה לקבוצה רווח כפול על ההשקעה. הדבר נגרם הודות לזינוק החד שרשמה הבורסה בתל אביב מאז מרץ 2009.

הפסיד אפסייד

טענות דומות נשמעו נגד דנקנר גם אחרי שמכר את אחזקות הקבוצה באלביט מערכות ובאורמת. דנקנר מיהר, אמרו אז גורמים בשוק, והפסיד אפסייד משמעותי במניות. אלא שכמו במקרים של אלביט מערכות ואורמת, גם במקרה של GVT דנקנר מימש את האסטרטגיה שלו להוצאת הקבוצה מאחזקות מיעוט שאינן בשליטתו וניצל הזדמנות טובה לעשות זאת ברווח משמעותי. על אחת כמה וכמה הדבר נכון כאשר מדובר במימוש אחזקה בחברה פרטית, שאת מניותיה לא ניתן למכור בבורסה.

מעבר לכך, חשוב גם לזכור כי עסקת GVT אינה העסקה היחידה שעשו דנקנר ושני בשנים האחרונות. למעשה, שני עשה לדנקנר טובה גדולה לפני כשנתיים, כאשר הסכים לרכוש את מלוא הבעלות על חברת ציוד התקשורת אי.סי.איי תמורת 1.2 מיליארד דולר בתקופה שבה אף אחת מענקיות ציוד התקשורת בעולם לא התעניינה בחברה הישראלית.

שני הצדדים מרוצים

אי.די.בי, שהחזיקה אז בכ־40% מאי.סי.איי דרך השליטה בחברת כור, שלשלה לכיסה סכום עצום של כ־500 מיליון דולר ממכירת המניות. הכסף הזה הוא שהיווה את בסיס ההון להשקעה המוצלחת מאוד בבנק השוויצרי קרדיט סוויס, שכבר יצרה לכור רווח מצרפי של 3.2 מיליארד שקל (ועוד כ־600 מיליון שקל על הנייר) בזכות קפיצה של יותר מפי שניים וחצי במחיר מניית הבנק השוויצרי.

למעשה, גם בלי מכירת אי.סי.איי, נוחי היה אולי נכנס בשיא המשבר להשקעה במניות קרדיט סוויס, אולם ללא ההון שנבע מהמכירה, יכולת המינוף שלו היתה מוגבלת בהרבה וכך גם הרווחים. במילים אחרות, לפי שעה נראה כי גם דנקנר יכול להיות מרוצה מתוצאות הרומן העסקי עם שני, וכך גם שני עצמו, בעקבות העסקה הנוכחית. כעת נותר רק לראות איזה ערך יצליח שני להציף מההימור על חברת אי.סי.איי.

תגיות