אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ירדן לא מחכה: מתחילה בביצוע פרויקט תעלת הימים צילום: עמית שאבי

ירדן לא מחכה: מתחילה בביצוע פרויקט תעלת הימים

משרד המים הירדני פנה לחברות פרטיות וביקש אותן להציע הצעות. שר ההשקייה הדגיש כי מדובר בפרויקט השקעה ירדני, הפתוח למגזר הפרטי ואין לו קשר למדינות השכנות, ובכללן גם ישראל

15.11.2009, 14:33 | דורון פסקין
ממשלת ירדן מוציאה היום (א') לדרך את פרויקט תעלת הימים. משרד המים וההשקיה של הממלכה פנה לחברות פרטיות המעוניינות להיות חלק מהפרויקט, וביקש מהן להתעדכן לגבי מרכיביו ולהציע הצעות על סמך הידע שלהן. שר ההשקיה והמים הירדני, ראיד אבו סעוד, הודיע כי זהו בעצם תחילת יישום הפרויקט. לדבריו, הפרויקט יבוצע במשך מספר שלבים שישתרעו על פני 35 שנים.

אבו סעוד הדגיש בראיון לעיתון מקומי כי מדובר בפרויקט "אסטרטגי ובטחוני" עבור ירדן. לדבריו, לפרויקט חשיבות אדירה גם בהצלת ים המלח, שהמפלס שלו יורד בהתמדה.

השר הירדני טען כי השלב הראשון של הפרויקט, שיבוצע עד סוף השנה הבאה לפי התוכנית של משרדו, פתוח למגזר הפרטי ואין לו שום קשר למדינות השכנות, ובכללן ישראל. עם זאת, הוא הבהיר כי המדינות השכנות לירדן מודעות לצעדיה של הממלכה ומבינות כי הדבר נועד כדי להבטיח את צורכי המים שלה. עלות השלב הראשון מוערכת בכ-2 מיליארד דולר והוא יכלול בין השאר הקמת תחנה להתפלת מים.

אבו סעוד מסר כי הפרויקט החדש יביא להתפלת 120 מיליון מ"ק מים, כשהמים המלוחים יוזרמו לים המלח בכדי להעלות את המפלס שלו. השלב השני יביא לניצול המים כדי לקרר את הכור הגרעיני אותו מתעתדת להקים ירדן.

בדבריו הוא הדגיש כי אין מדובר בפרויקט משותף לעוד מדינות אלא פרויקט השקעה ירדני הפתוח למגזר הפרטי. לטענתו מדובר בפרויקט ההשקעה הגדול ביותר בתחומי ירדן. ההסכם עם המדינות השכנות הוא על ביצועו ולא על מימונו, הוסיף השר הירדני.

תעלת הימים היא פרויקט נרחב, במסגרתו אמור להיבנות מוביל שיזרים כ־2 מיליארד קוב מים מים סוף לים המלח. מבחינתה של ישראל, פרויקט זה טרם אושר. החשש האמיתי הוא ההשפעה של כניסת המים מים סוף לים המלח, והערכת הצדדים היא שאת ההשפעה לא ניתן יהיה לבחון בכלי מעבדה אלא באמצעות פיילוט שרובו יעבור בשטח ירדני.

דורון פסקין הוא מנהל אגף המחקר בחברת אינפו פרוד מחקרים (המזה"ת) www.infoprod.co.il

תגיות

51 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

51.
הצלת ים המלח
במידה והירדנים יבצעו את הפרויקט באופן חד צדדי, יתן הדבר לגיטימיות לישראל לבצע פררויקט דומה באופן עצמאי וכמובן זה יקל על ביצועו.יש לחזור לנתונים מלפני 20 שנה אשר בדקו רוב ההיבטים הכלכליים והאקולוגיים של פרויקט "תעלת הימים". נושא יותר קשה הוא בעיית המימון.הפיתרון האפשרי:להפוך את הנושא לפרויקט לאומי ואז להתגייס ברצינות לביצוע עם גיוס הלוואות מבנקים בארץ ובחול.אני חושב כי היתרונות של פרויקט זה עולים בהרבה על הנזקים הלא בטוחים העלולים להיגרם לאקולוגיה של ים המלח .הצלת ים המלח הרבה יותר חשובה.
אריה אבירם , מרכז  |  21.11.09
49.
כל הכבוד לירדן !!! הבינו שם שבארץ שום דבר לא זז וים המלח נעלם
כבר 20 שנה בודקים בארץ איך ניתן להעביר מים בצורה שלא תיפגע בים. ממשיכים לשאוב מיים וממשיכים עם הבירוקרטיה האיומה הזאת. לפנות יהודים מאדמתם מבצעים צ'יק צ'ק תוך החלטת ממשלה, אך להציל את ים המלח טוחנות מטחנות הבירוקרטיה שנים !!!
שי  |  16.11.09
48.
מיליארדים מועברים לחיזוק מוסדות הדת והחרדים ולפרנסת תלמידי ישיבות
כסף רב מועבר,תחת מסגרות ותכסיסים ושמות שונים לסקטור אחד במקום להשתמש בכסף זה להקמת פרויקטי צמיחה לרווח כל המדינה.משרד האוצר, הביטוח לאומי, השיכון, המסחר, הפנים, הביטחון והמשטרה הרשויות מעבירים כספים לשירותי הדת ולפרנסת שרתי דת . לו הרמב"ם הי הקם לתחיה היהנבהל כיצד הפכו את הדת לדחפור לחפור בו ולנצל את הקופה הציבורית בשם האלוקים.
חרד  |  16.11.09
לכל התגובות