אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
חוק המאגר הביומטרי יובא היום להצבעה צילום: shutterstock

חוק המאגר הביומטרי יובא היום להצבעה

מליאת הכנסת תעלה היום לקריאה שנייה ושלישית את הצעת החוק שתחייב את אזרחי ישראל למסור טביעת אצבע ולהצטלם לטובת מאגר ממוחשב. על פי ההערכות, החוק יקבל את אישור הכנסת

16.11.2009, 09:27 | עומר כביר

הצעת חוק המאגר הביומטרי תובא היום (ב') לאישור הכנסת. אחרי מאבק ארוך מצד המתנגדים לחוק, צפויה מליאת הכנסת להצביע בקריאה ושנייה ושלישית על הצעת החוק, שיחייב את כל אזרחי ישראל למסור טביעות אצבע שירוכזו במאגר. ההצעה הוגשה על ידי הממשלה והיא נהנית מתמיכה רחבה בקואליציה, ועל פי ההערכות היא עתידה לקבל את אישור מליאת הכנסת. 

יוזם החוק ח"כ מאיר שטרית, צילום: ליאור מזרחי יוזם החוק ח"כ מאיר שטרית | צילום: ליאור מזרחי יוזם החוק ח"כ מאיר שטרית, צילום: ליאור מזרחי

על פי הצעת החוק, שאותה יזם שר הפנים לשעבר מאיר שטרית, מדינת ישראל תחל בהנפקת תעודות זהות חכמות שכוללת פרטים ביומטריים מזהים כמו טביעות אצבע ותצלום ממוחשב. ואולם, בניגוד למדינות מערביות אחרות בעולם שמנפיקות תעודות חכמות, הפרטים הביומטריים ירוכזו במאגר שינוהל על ידי משרד הפנים. מאגרים מסוג זה קיימים כיום רק במדינות דוגמת פקיסטן או כווית.

המאגר עתיד לשמש לאימות אמצעי הזיהוי החכמים ולמנוע זיופים וכן לסייע לכוחות הביטחון בעבודתם. כך, למשל, יוכלו חוקרי משטרה להיעזר בו לצורך זיהוי חשודים, אחרי קבלת צו מתאים מבית משפט.

לטענת תומכי החוק, הקמת המאגר תמנע זיוף דרכונים ותעודות זהות ותאפשר לסכל עבירות ביטחוניות ופליליות. "בישראל יש עשרות אלפי אנשים שעושים עבירות תוך כדי שימוש בשמם של אנשים אחרים", אמר לאחרונה שטרית, שעשה רבות לקידום החוק ביושבו כיו"ר ועדת המדע והטכנולוגיה. "יש לי אחריות גדולה לאבטח את הגבולות של ישראל. הסכנה לביטחונה של ישראל בגין המצב כיום היא קריטית, ומי שלא מבין את זה נמצא בבעיה גדולה".

מנגד טוענים מתנגדי המאגר שהנפקת תעודות חכמות הקשות לזיוף אינה מחייבת הקמת מאגר, ושהקמתו יכולה להביא לפגיעה קשה בפרטיות האזרחים, במקרה של דליפת פרטי המאגר. משרד הפנים אמנם מתחייב שכדי למנוע את דליפת המאגר ישמשו אמצעי האבטחה המרביים, ואולם גם מאגר מרשם האוכלוסין נוהל על ידי משרד הפנים, ופרטיו של מאגר זה דלפו כבר לפני כמה שנים וזמינים היום באינטרנט.

שטרית, מצדו, דחה את הטענות נגד בעיות אבטחת המאגר ואמר כי "ההגנות שננקטו הן מהמעולות שיש בעולם. המאגר מאובטח בצורה מרבית". עם זאת, לחששות המתנגדים היתה השפעה על התנהלות המחוקקים. בפשרה שהושגה בין שטרית לשר הפנים אלי ישי סוכם שהמאגר יפוצל לשניים: משרד המשפטים יקים מאגר של תווי פנים וטביעות אצבע מוצפנות, ויוגדר קוד ספציפי לכל טביעת אצבע ותצלום פנים. במקביל יקים משרד הפנים מאגר שבו יקושר כל קוד למספר זהות. הצלבה בין הנתונים תתאפשר רק בפעולה משותפת של שני המשרדים, מה שאמור לחזק את אבטחת המידע
מי ירוויח מהחוק? הכסף הגדול שמאחורי חוק הזיהוי הביומטרי כמה חברות ישמחו מאוד אם הצעת חוק המאגר הביומטרי תעבור השבוע בכנסת: עלות הקמת המאגר מוערכת ב־270 מיליון שקל לפחות ותפעולו יעלה כ־20 מיליון שקל בשנה אסף גלעד ורוני שני, 106 תגובותלכתבה המלאה
שבמאגר ולמנוע את זליגתו לגורמים חיצוניים.

ואולם, מתנגדי החוק ציינו שאם יש סכנה לפריצתו של מאגר אחד, הרי שהיא שרירה וקיימת לקיומם של שני מאגרים, ושלכל היותר פיצול המאגר רק ייעכב את דליפת המידע הרגיש ולא יימנע אותו לחלוטין.

השר איתן: "עדיף היה לחכות"

ייתכן גם שמשרד הפנים יבחר בהצעת פשרה אחרת שהגה פרופ' עדי שמיר, חתן פרס ישראל ופרס טיורינג (המקביל לנובל בתחום מדעי המחשב). שמיר מציע לעמעם את המידע המאוחסן באמצעות ניוון הקשר בין המאגר שמכיל את הפרטים הביומטריים למאגר שמכיל את הזהויות. את המהלך ניתן לבצע באמצעות חלוקה אקראית של שני המאגרים לקבוצות קטנות יחסית. במקום שכל קוד אחת לטביעת אצבע שיקשר לזהות אחת, יוצמד קוד לקבוצה של כמה טביעות אצבע, שיקשר לקבוצה של כמה זהויות.
השר איתן. "עדיף ללמוד מניסיונן של מדינות אחרות", צילום: עמית שאבי השר איתן. "עדיף ללמוד מניסיונן של מדינות אחרות" | צילום: עמית שאבי השר איתן. "עדיף ללמוד מניסיונן של מדינות אחרות", צילום: עמית שאבי

במקרה זה, גם במקרה של דליפה לא ניתן יהיה לקשר ישירות בין טביעת אצבע לזהות בעליה, אלא רק בין קבוצה של טביעות לקבוצה של בעלים. ואולם, גם הצעה זו צופנת בחובה בעיות לא פשוטות. למשל, במקרה היפוטתי שהמשטרה מוצאת טביעת אצבע של רוצח בזירת פשע לא יוכלו החוקרים לדעת למי שייכת הטביעה, אלא רק לקבל רשימה של אנשים אשר הטביעה שייכת לאחד מהם. במקרה זה, מספר גדול של אזרחים יהפוך אוטומטית לחשודים, רק מכיוון שטביעת האצבע שלהם נכללה באותה קבוצה כמו זו של הרוצח. בכל מקרה, ההחלטה על אופן ניהול המאגר נתונה בידי משרד הפנים.

השר מיכאל איתן, מהמתנגדים הבולטים לחוק, הביע אמש אכזבה מכך שמאמציו לעצור את אישורו זכו להצלחה מוגבלת בלבד. "בשבועות האחרונים פעלתי עם ראש הממשלה ושר הפנים במטרה לדחות את ההצבעה ולקיים דיון נוסף בהקמת המאגר", הוא אמר ל"כלכליסט". "למרות זאת התקבלה דעתו של שר הפנים שלפיה החוק יעבור במתכונתו הנוכחית והנושאים הקשורים בבקרה, בפרטיות ובצמצום הסיכונים הנובעים מהמאגר יובאו בשלב הפיילוט.

"השר יתייעץ גם עם ראש הממשלה בטרם יותקנו התקנות להפעלת המאגר. עמדתי בראש המאבק ואני מתנגד להקמת המאגר. עדיף היה לחכות וללמוד מניסיונן של מדינות אחרות בתחום. טוב יותר שנהיה ראשונים בעולם בחינוך, תרבות ותעשייה ולא נהיה הראשונים המקימים מאגר ביומטרי, המחייב את כלל האזרחים. אשר עלול לפגוע פגיעה אנושה בפרטיותם של כלל אזרחי ישראל".

תגיות

12 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

11.
ל - 11 - מאיפה הם ידעו מי החברים שלך ?
גם זה כתוב להם במאגר ? חוץ מזה - יש לך טלפון סלולארי - נכון ? אז - תדע שתאה במעקב תמידי. הרשת הסלולארית עוקבת אחרי מיקום הטלפון שלך ביחס למשדרים שלה, כדי לדעת מול איזה משדר הכי "זול" לה לתקשר, בעוצמת השידור הנמוכה ביותר, וניתן לאתר אותך בטווח של כ 50 מטרים. (ו - למשרד התקשרות רשום מי מחזיק איזה מכשירלפי מספר סריאלי - תקרא את החוזה שחתמת עליו) מעבר לזה - אתה משתמש בכרטיסי אשראי ? יש לחברות האלו גישה לכל הרגלי הרניה שלך. אתה חושב שהן לא מדליפות ? (הן לא רק מדליפות - הן מוכרות את המידע הזה בכסף) אז - די לפראנויה. על החתום - זה מתגובה 7.
16.11.09
10.
ל-7
זה נכון, כל מילה שכתבת נכונה. כל מילה. אלא שהצבא תמיד היה (ובתקוה גם תמיד יהיה) ישות נפרדת. הוא לא מעביר את הנתונים, ועם כל הכבוד לו, הנתונים שלו לא שמורים באופן מודרני מדי. עדיין לא ניתן לבצע שליפה דיגיטלית מהירה לפי דרישה. במאגר החדש - כן ניתן. המאגר החדש - הוא כמו ה"אגרון" הידוע לשמצה (שדלף כבר שלוש פעמים), רק עם יותר נתונים. אישית - אני לא מודאג מדליפתו, פושעים תמיד יהיו, וגם מושחתים בצמרות ביטוח לאומי, מס הכנסה, בנקים, וכו'. הדלפות תמיד היו ותמיד יהיו. אינטרסנטים בצמרת - גם. אלא שעכשיו הם ידליפו גם תמונה והרגלים שלך כמו נסיעות וקשרי חברות או עבודה שלך. אני, אישית, מודאג מכך שהמדינה התחילה בחקיקות מנדטוריות, ושעכשיו יהיה הרבה יותר פשוט לקשר פושע לפשע (שזה טוב) אבל לפני כן - לפני שמקשרים את הפושע לפשע - כל המדינה חשודה. אתה בטח לא תתנגד שישלפו אותך באמצע יום עבודה לחקירה או מתן עדות, רק כי מצאו טביעת אצבע שלך בחנות שאירע בה שוד..? חכה, הלאה יחייבו אותך גם להעיד, עם עונש מאסר בפוטנציה... יעקבו לך אחרי הרגלי הנסיעה: במיוחד עם הרב-קו הזה שנכנס עכשיו (וכולו יוצר אפליה בלי קשר - רק מי שמזדהה יקבל הנחות! הם גם רוצים לעקוב אחרי הרגלי הלקוחות שלהם) יידעו בכל רגע איפה היית ומה עשית שם. כמה הוצאת, את מי פגשת וכו'. בארה"ב - RFID - מה שכתבת - זה רק להצלבת תעודה עם נושא התעודה. בישראל - זה מצליב בין פרטים ביומטריים - לבעל הפרטים הביומטריים, בלי קשר בכלל לתעודה... לאן ללכת? לכל מקום שבו יש שקט מהממשל. ללכת למדינות לא עויונות, שיש לך סיכוי שם בעזרת שפה (כל אחד יבחר לעצמו...) ללכת למקומות שיש לך מה לחפש בהם, ללכת אם אתה לא מחובר למדינה הזאת, לקשקוש הזה. מי שנשאר ובוחר להתנגד - מעניין באמת כמה חזק הוא יילך עם זה. מעניין מה המדינה תעשה עם 500 סרבני ביומטריה. או מה היא תעשה עם איסוף חובות מטורפים שלהם. מעניין - אבל לא הייתי רוצה להתנסות בכך בעצמי. אם אתה שואל אותי - קנדה. אבל זה אני. (ישראל הולכת בעקבות בריטניה - גם שם יש חוק דומה במהלך חקיקה) (צריך להזהר ממדיניות דומה בין מדינות, כמו שיש בין ישראל לבריטניה. ישראל מסוכנת: היא לומדת אכיפה מארה"ב - ומשתמשת באסטרטגיה הבריטונית).
הפאראנואיד מהדירה ממול , שומרון  |  16.11.09
לכל התגובות