אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מיוחד לכלכליסט - ניתוח S&P: קרנות האג"ח יתקשו לתת תשואה משמעותית צילום: סי די בנק

מיוחד לכלכליסט - ניתוח S&P: קרנות האג"ח יתקשו לתת תשואה משמעותית

זרימת הכספים לקרנות האג"חיות סייעה בהורדת שיעורי הריבית לשפל, שחקה את התשואה על השקעות חדשות ולא השאירה מקום להתאוששות

16.11.2009, 17:04 | Standard & Poor's מיוחד לכלכליסט

אין לטעות בלקח שלמדו משקיעים רבים בקרנות נאמנות מהמפולת בשוק בשנת 2008: כאשר הכלכלה במצב גרוע, חפשו את הביטחון באיגרות חוב, והתרחקו משוק המניות המסוכן. לדעתנו, לא ברור אם ביטחון זה קיים עדיין.

מאז הגיע שוק המניות לנקודת השפל בחודש מרץ 2009, נסקו מחירי המניות וגרמו לפרשנים בטלוויזיה ולסוחרים בבורסה של ניו יורק לשלוף את כובעיהם הישנים עם הכיתוב "Dow 10,000", ולהצביע על תחזיות כלכליות ורודות כדי להסביר את העליות.

אולם נראה כי המשקיעים בקרנות הנאמנות בארה"ב אינם מסכימים לכך. אף שקרנות המניות רשמו תזרים של מזומנים חדשים חיובי נטו מחודש אפריל ועד חודש אוגוסט, אנו סבורים כי היה זה ניסיון ללא התלהבות: כ־56 מיליארד דולר זרמו לקרנות נאמנות מנייתיות באותה תקופה, גידול מזערי של 1% להיקף הנכסים המנוהלים, שהוא 4.5 טריליון דולר. עכשיו אפילו הזרזיף הזה פסק: משקיעים משכו יותר מ־17 מיליארד דולר מקרנות הנאמנות המנייתיות במהלך שישה שבועות בחודשים ספטמבר ואוקטובר, תוך כדי העליות בשוק. בינתיים, לקרנות נאמנות המשקיעות באג"ח זרמו כספים בקצב מהיר מאוד: כספים חדשים בסך 290 מיליארד דולר בשנת 2009 - צמיחה של כ־15%.

לאחר ששרדו את הנפילה הגרועה ביותר בשוקי הכספים מאז השפל הכלכלי הגדול, "משקיעים יוצאים מהמזומנים אל האג"ח, מאחר שהם רוצים תשואות טובות יותר", אומר סם סטובל, אסטרטג השקעות ראשי במחלקת מחקר מניות של חברת סטנדרד אנד פור'ס (S&P). "לכולם אין אמון במניות. צרכנים רבים פשוט אינם מוכנים לקחת סיכונים".

הרבה מהכספים הזורמים לאג"ח מקורם בתוכניות פנסיה קבועה, אשר אחזקותיהן במניות נפלו בשנת 2008 ובשנת 2009, מה שכפה על החברות המעסיקות להגדיל את הפרשותיהן. זוהי טעות שעליה אין בכוונתן לחזור: על פי סקר שערכו חברת CFO ריסרץ' סרביסז וחברת פרודנשל פייננשל, שני שלישים ממנהלי הכספים בחברות עוברים לאסטרטגיית הקצאת נכסים שמרנית יותר בתוכניות הפנסיה המשתתפות ברווחים ומוסיפים מוצרים חדשים לתוכניות אלו "כדי להגן מפני ירידות בשוק".  

אף שהמעבר להשקעות בטוחות יותר בעקבות המפולת בשוק בשנת 2008 מובן, אנו סבורים כי קרנות הנאמנות המשקיעות באג"ח יתקשו לייצר תשואות משמעותיות בחודשים הקרובים, והן בהחלט מתאפיינות בסיכונים משלהן. בין יתר הגורמים, שיטפון הכספים אשר זרמו לקרנות אלו סייע בהורדת שיעורי הריבית לרמות שפל היסטוריות, שחק את התשואה על השקעות חדשות ולא השאיר מקום רב להתאוששות בעתיד, לדעתנו. לדוגמה, אג"ח של ממשלת ארה"ב לשנתיים נושאות כיום תשואה של פחות מ־1% לשנה, בעוד אג"ח ל־30 שנה נושאות תשואה של מעט יותר מ־4%. בינתיים, מרווחי האשראי עבור אג"ח קונצרניות בדירוג השקעה ובדירוג זבל חזרו לרמות שנראו לפני המשבר הכלכלי של 2008.

כאשר תשואות האג"ח נמצאות בשפל של כמה שנים, ומתגבר החשש מפני אינפלציה עתידית, נשאלת השאלה עד מתי יוכלו המשקיעים להישאר בקרנות נאמנות המשקיעות באג"ח. קרנות פנסיה עשויות להשאיר את הקצאת הנכסים שלהן ללא שינוי גם אם יימשכו העליות בשוק המניות, אולם משקיעים אחרים עשויים להתחיל להעביר יותר כספים להשקעה במניות.

למעשה, התנאים הכלכליים הופכים את המניות בכללן לאטרקטיביות יותר, לדברי סטובל. בחודש אוקטובר הגדילה ועדת מדיניות ההשקעות של S&P את ההקצאה למניות בתיק ההשקעות המומלץ שלה ב־5% ל־65%, תוך צמצום ההקצאה למזומן מ־15% ל־10%. הוועדה פיזרה את ההקצאה המומלצת על חמישה סוגי מניות שונים, עם הקצאה של 1% נוספים לכל אחד מהם: מניות זרות בשווקים מפותחים, שווקים מתעוררים, וכן מניות של חברות בארה"ב בעלות שווי שוק קטן, בינוני וגדול.

"ישנן סיבות רבות מדוע ההגדלה הגיעה לכל אחד מסוגי הנכסים", אומר סטובל, "בין אם עקב השלב המוקדם במחזור הכלכלי והשוק השורי, אשר יסייע למניות של חברות בעלות שווי שוק קטן ובינוני, בין אם עקב ההיחלשות הצפויה בדולר האמריקאי, אשר תועיל למדדים הבינלאומיים, ובין אם עקב השווי האטרקטיבי יותר של מניות של חברות בעלות שווי שוק גבוה בארה"ב".

לעת עתה, נראה לנו כי האג"ח, הנתפסות כבטוחות, ימשיכו למשוך כספים לקרנות נאמנות המשקיעות באג"ח, ימשיכו בהורדת שיעורי הריבית ויכריחו משקיעים הרעבים לתשואה לחפש אותה במקומות רחוקים יותר.

אם הכלכלה תשוב ותידרדר, אנו סבורים כי המשקיעים בקרנות נאמנות המשקיעות באג"ח יקבלו שכר על זהירותם. לעומת זאת, אם זרימת הכספים תתחיל לעבור למניות, קרנות נאמנות המשקיעות באג"ח עלולות להיתקל בקשיים בשמירה על נכסיהן החדשים.

© הסכם מיוחד בין S&P לכלכליסט

תגיות