אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
עולם כמנהגו נוהג צילום: שחף קיהן

עולם כמנהגו נוהג

הממשל החדש יכול ולא רוצה להפסיק את התנודתיות

16.11.2009, 15:24 | עומר ענבר

מי שקיווה כי ממשל דמוקרטי ושמאלי בארצות הברית יחתור לשוויון באמצעות הידוק הרגולציה - התבדה. די להביט בשוק הנפט כדי לגלות כי ציפיות לחוד ומציאות לחוד.

לפני קצת יותר משנה ירדו מוסדות פיננסיים רבים על ברכיהם והתחננו לקבל מכספי הציבור כדי להינצל מפשיטת רגל. וכיום? הם רושמים רווחים עצומים. חלק נאה מהרווחים מגיע משוק הנפט, כשמלת המפתח היא תנודתיות: היא זו שמאפשרת להם להרוויח מהימורים על נפט ולעשות כסף קל - בין אם מדובר בירידת מחירים ובין אם מדובר בעלייה.

אך מצדו השני של המתרס, אותה תנודתיות שיוצרים הספקולנטים משתקת את תעשיית הנפט ומעלה במקרים רבים את מחירי הדלק בתחנות. אין סיבה לתלות את האשם בבנקי ההשקעות הגדולים. מטרתם ברורה והם משיגים אותה ביעילות ובמקצועיות. אבל איפה הרגולטור?

מסתבר שאפשר לעשות הרבה כדי לעצור את התופעה ואפילו בקלות יחסית. עד לפני ארבע שנים נאסר על הגופים הפיננסיים האמריקאיים לפעול בשוק החוזים העתידיים על נפט. כבר בתחילת 2008, כשהחלה עליית המחירים, הבין הציבור האמריקאי שמה שמתרחש אינו לטובתו, ואינו משרת את תעשיית הנפט או הצרכנים.

בהינף יד יכולים מקבלי ההחלטות בוושינגטון לשנות את המצב ולהחזיר עטרה ליושנה על ידי סילוק הגופים הפיננסיים מזירת המסחר בחוזים העתידיים על נפט.

למה זה לא קורה? פשוט מכיוון שגם מקבלי ההחלטות בוושינגטון אינם רוצים לפגוע בפוטנציאל הרווחים של הגופים החזקים. הון ושלטון הולכים ביחד - גם באמריקה.

תגיות