אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
"אפשר לעשות פילנתרופיה יעילה" צילום: עמית שעל

"אפשר לעשות פילנתרופיה יעילה"

קובי ויזל, איש שב"כ בעברו, חבר לאילן בן-דב כדי לעשות פילנתרופיה אחרת. חברת לוטוס, שהקימו יחד, מספקת עזרה לחלשים בשיטות הלקוחות מעולם העסקים. "עמותות מנופחות בכוח אדם ומשכורות לא ממצות את עצמן", טוען ויזל

18.11.2009, 23:24 | רונית צין-קרסנטי

כשאילן בן-דב, בעל השליטה בחברת פרטנר, נבחר לאחד מאנשי השנה של "כלכליסט", הוא ציין שפעילותה של חברת לוטוס היא הדבר השני הטוב ביותר שקרה לו השנה. הראשון היה הולדת בתו הרביעית. החברה, שהוקמה בשנת 2006 וממומנת מכספו הפרטי בלבד, מאגדת תחתיה 12 מיזמים ייחודיים של עזרה לחלשים. בין המיזמים - טיפולי שיניים לילדים מעוטי יכולת, מימון תרופות למחלות כרוניות, מעבדות מחקר, פרויקט ניצן, שיקום תעסוקתי לנשים עם הפרעות אכילה ולנפגעות סמים.

החברה מנוהלת בידי קובי ויזל, שאותו הכיר בן־דב בטירונות. ויזל, אבא לשלושה, שני כלבים ועשרה חתולים (כהגדרתו), איש שב"כ בעברו, שימש בתפקידו האחרון כסמנכ"ל המכירות של דפי זהב והחליט לעזוב כדי לעשות טוב לקהילה. אז חבר לבן־דב, שבדיוק רצה להקים קרן פילנתרופית וגייס את ויזל למשימה. המיזם הראשון היה רשת מרפאות השיניים לוטוס, הפועלת לפי מודל ניהולי שבנה ויזל.

הרשת מונה היום 13 מרפאות המספקות שירות לעשרת אלפים ילדים בשנה ב־20 יישובים בישראל. "אני בודק את השטח כל הזמן, מחפש דברים שלא מטופלים, שאחרים לא עושים ושאם אנחנו לא נטפל אף אחד אחר לא יעשה זאת", מספר ויזל. "כך היה עם מרפאות השיניים. שמענו שילדים שידם אינה משגת ושלא נמצאים בפנימיות אינם מקבלים טיפולי שיניים מהמדינה. בנינו מודל ופנינו לעיריית בית שמש, ביקשנו שיקצו לנו מקום לפתוח מרפאה, עם פטור משכירות, חשמל וארנונה. גייסנו רופאי שיניים בתשלום והתחלנו לטפל בילדים שהופנו אלינו באמצעות אגף הרווחה ואגף החינוך - והמודל עבד. כשראינו את כמות הפניות התפתחנו לפי אותו מודל ניהול מבוקר", הוא מספר.

פרמטרים של חברה מסחרית

ויזל מסתובב עם תרשימים ודו"חות מדויקים של כל אחד ואחד ממיזמי הפילנתרופיה ועם טבלת יעדים. הוא מכיר את המספרים על בוריים, וזו לטענתו הסיבה שהעסק מצליח. כך התפתחה רשת המרפאות לממדיה כיום, בעלות שנתית של 3.5 מיליון שקל, שבמקומות אחרים מספיקים רק למשכורת המנכ"ל. במסגרת המעקב אחרי יעילות התרומה ריכז ויזל את נתוני שעות עבודת הרופאים, מספר ביקורי הילדים, כמות הטיפולים וכמות הסתימות, העקירות וטיפולי השורש שהתבצעו לשנת 2008. התוצאה הסופית העלתה ששווי הטיפולים כמעט הכפיל את סכום התרומה והסתכם ב־6.29 מיליון שקל.

"אנחנו קוראים לזה חברה כי יש לנו כל הפרמטרים של חברה מסחרית", אומר ויזל. "אנחנו מסתכלים על כל פרויקט במשקפיים של תפוקות, איכות ושירות. חשוב לנו שיקבלו את הטופ שבטופ. אפילו הרופאים עוברים אצלנו ביקורות של איכות. הכל נמדד. אפשר לעשות פילנתרופיה יעילה, ולא צריך לנפח מערכות בכסף ואנשים כדי לעשות דברים", הוא מספר.

על אילן בן־דב: "הראש שלנו עובד אותו דבר.שנינו גדלנו במשפחות שהן לא עשירות, שחיו בצמצום רב", צילום: עמית שעל על אילן בן־דב: "הראש שלנו עובד אותו דבר.שנינו גדלנו במשפחות שהן לא עשירות, שחיו בצמצום רב" | צילום: עמית שעל על אילן בן־דב: "הראש שלנו עובד אותו דבר.שנינו גדלנו במשפחות שהן לא עשירות, שחיו בצמצום רב", צילום: עמית שעל

כל הפרויקטים של לוטוס מנוהלים על ידי ויזל בעצמו. "זה אתגר אישי שלי עם עצמי. עמותות מנופחות בכוח אדם ומשכורות לא ממצות את עצמן עד הסוף. אני עובד הרבה שעות, וזה האתגר - להיות יצירתי ולנהל נכון. כשאני רואה ילד במרפאה בירוחם שבוכה כי הוא סיים את הטיפול ולא צריך להגיע יותר, אני יודע שהצלחנו. אתה עובד קשה ואתה יודע שבסופו של דבר כמה ילדים נהנים מזה וקמים בבוקר ליום טוב יותר, משפרים את איכות החיים והבריאות שלהם, וזה סיפוק עצום".

יותר יעיל מתרומה של 50 מיליון שקל

פרויקט נוסף של לוטוס הוא מימון תרופות לחולים כרוניים המופנים על ידי קופות החולים. בשנת 2008 הוקצו לפרויקט 755 אלף שקל, שעזרו ל־1,166 חולים במחלות שונות. גם כאן עובדים לפי מדדים, ונמצא שיש ירידה בכל ממדי הסוכר, לחץ הדם והכולסטרול של החולים שמקבלים את העזרה. לוטוס גם משלבים ילדים בסיכון עם כלבים עזובים. לשם כך פותחה מגמת כלבנות בבית הספר הדמוקרטי "גבעול" בגבעת אולגה. המקצוע החדש הוכר לבגרות, והילדים המצטיינים מוכוונים לאילוף וטיפול בכלבים במסגרות תומכות בצבא ובאזרחות.

לפני כשנה וחצי יזמה לוטוס את פרויקט "ניצן", היוצר כלים להחזרת תושבי ניצן מפוני גוש קטיף לעבודה. הוקמה מסגרת אבחון והשמה לתושבים, זאת במקביל לשיפור תנאי המחיה שלהם - הקמת חדר כושר, טיפולי שיניים לילדים וחלוקת מזון בחגים. לוטוס גם הקימה את הבית השיקומי היחיד בישראל לנפגעות הפרעות אכילה. הבית מבוסס על שיקום תעסוקתי בשילוב עם הגורמים המקצועיים. גם מיזם זה מבוסס על מודל ניהולי מחושב: שלוש השנים הראשונות במימון ביטוח לאומי ולוטוס, ואחריהן המיזם עובר לאחריות המדינה.

"אנחנו בנינו את המודלים ורוצים לצרף עוד פילנתרופים", אומר ויזל. "הגישה היא: קחו את המודל ותנו את הכסף. המטרה היא לשים על המדף את המודלים שלנו, ועוד אנשים יירתמו כדי לעזור. ולא חסרים מקומות שזקוקים לעזרה במדינה. הבעיה היא שפילנתרופים לא נכנסים לפרויקטים מורכבים לוגיסטית. זה לא מצטלם יפה, דורש ניהול שוטף, הרבה בלבול מוח, זימון ילדים וקביעת תורים. אבל זה הרבה יותר יעיל מלהעניק 50 מיליון שקל לעמותה כלשהי, בלי לבדוק לאן הלך הכסף ואם הוא הביא לתפוקות".

איך העבודה עם אילן בן-דב?

"הראש שלנו עובד אותו דבר. לא קרה מצב שהצעתי פרויקט ואילן אמר לי לא. אני מציג לו תוכנית עסקית ויוצאים לדרך. שנינו גדלנו במשפחות שהן לא עשירות, שחיו בצמצום רב. גם כשלא היה לנו, לימדו אותנו לתת את המעט שיש, והערכים האלה עדיין איתנו".

תגיות