אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הפסד לגאידמק בפרשת אמריס: ישלם כ-100 מיליון שקל ללא זכות להתגונן מהתביעה צילום: אלכס קולומויסקי

הפסד לגאידמק בפרשת אמריס: ישלם כ-100 מיליון שקל ללא זכות להתגונן מהתביעה

בית המשפט העליון דחה את בקשת גאידמק לעיכוב פסק הדין, לפיו ישלם את הסכום לבעלי המניות בחברה - לוי קושניר ובלרם צ'ינראי

17.11.2009, 20:09 | מארק שון

בית המשפט העליון דחה אתמול (ב') את הבקשה של ארקדי גאידמק לעכב את ביצוע פסק הדין של בית המשפט המחוזי בתל-אביב, שקבע כי הוא ישלם לבעלי המניות בחברת אמריס, לוי קושניר ואיש העסקים מהונג קונג, בלרם צ'ינראי, כ-100 מיליון שקל בתוספת חצי מיליון שקל לעורך דינם, אלקס הרטמן ממשרד ש. הורוביץ.

פרשת אנגולה בית המשפט בצרפת גזר על גאידמק 6 שנות מאסר הואשם ביחד עם שותפו, פייר פלקונה, בהברחת נשק בשווי 800 מיליון דולר מצרפת לממשלת אנגולה בתקופת מלחמת האזרחים במדינה בשנות ה-90' אולגה ויניאר, תגובה אחתלכתבה המלאה
התביעה נגד גאידמק הוגשה במסגרת סדר דין מקוצר, במסגרתו מי שמעוניין להתגונן חייב לבקש את הזכות לעשות כן מבית המשפט, זאת לאחר שהציג קו הגנה מינימלי. מרכז המחלוקת המשפטית בעניין היה האם ניתן לחייב את גאידמק בסכום כל כך גבוה מבלי לאפשר לו כלל את הזכות להתגונן מפניה.

שופט העליון סלים ג'ובראן דחה לבסוף את כל טענות ההגנה של גאידמק בבקשתו לעכב את ביצוע פסק הדין, וקבע כי "אמנם לא ניתן להתעלם מכך כי מדובר בחיוב כספי בהיקף ניכר...עם זאת, בנסיבות הענין, עת מדובר בחיוב שנולד על רקע עסקה שנרקמה בין גורמים רבי הון ועתירי נכסים, לא ניתן לומר שיש בגובה החיוב, לכשעצמו, כדי להצדיק את עיכוב ביצועו". השופט גם דחה את הטענה כי התשלום יגרום לגאידמק נזק בלתי הפיך והוא לא יוכל להחזיר את המצב לקדמותו גם אם יזכה בערעור.

מדובר על תביעה שהגישו קושניר, באמצעות קיטאל החזקות, וצ'ינראי לפני כשנה נגד גאידמק, לאחר שרכש מהם את השליטה באמריס (65% ממניותיהם בחברה) תמורת 42.4 מיליון דולר. ההסכם בין הצדדים שנחתם ביולי 2007 כלל אופציה למכירת יתר מניותיהם לגאידמק.

האופציה היתה למעשה התחייבות של גאידמק לרכוש מהם את שארית המניות עבור 22,750,000 דולר. במקביל לחתימת ההסכם העביר להם גאידמק שטר חוב, בו התחייב, באופן בלתי חוזר, לשלם להם את הסכום בתוך 14 ימי עסקים מהיום שבו יעבירו הודעה בכתב על מימוש האופציה.

כאשר קושניר וצ'ינראי רצו לממש את האופציה ביולי שנה שעברה, התברר כי לגאידמק אין את סכומי הכסף הדרושים, וחודשיים לאחר מכן הגישו את התביעה לבית המשפט.

לא מדובר ב"איחור קצר" 

הגשת התביעה החלה שרשרת של התגלגלות משפטית ודחיות רבות שנבעו בעיקרן מהחלפת הייצוג של גאידמק, שבתחילה יוצג באמצעות עו"ד שגב ולאחר מכן על ידי עו"ד ישראל שלו. ההליך יצר שני מסלולים מקבילים, הראשון בקשות חוזרות לדחות את מועד הגשת בקשת הרשות להתגונן, תוך כדי טענה של גאידמק שיש הסכם בוררות בין הצדדים, והשני, בקשה של קושניר וצ'ינראי להענות לבקשה למתן פסק דין בהעדר הגנה. 

גאידמק הגיש לבסוף – חצי שנה לאחר הגשת התביעה - בקשת רשות להתגונן, בה טען כי מצבה של אמריס הדרדר בגלל הניהול של קושניר וצ'ינראי, הרשם אבי זמיר גם העניק לו את הארכה להגיש את ההגנה. בערעור שהוגש על ההחלטה הזאת הפכה השופטת עופרה סלומון-צ'רניאק את ההחלטה של זמיר, וסירבה בתחילת יולי לתת לגאידמק ארכה להגיש את ההגנה. בספטמבר האחרון לשופט זמיר לא נותרה ברירה אלא לאשר את החלטתה של השופטת.

שופט העליון ג'ובראן התמודד עם שתי הלכות שהתנגשו בעניין הזה: הלכת בובליל והלכת סולל בונה. הטענה של גאידמק היתה שניתן לשלב בין שתי ההלכות תוך התייחסות שונה לכל נקודת זמן – לא להאריך מועדים להגשות בשל טענות הגנה לא מבוססות (הלכת בובליל), ומצד שני, להתחשב בהגנה שהוגשה באיחור (הלכת סולל בונה). השופט חשב אחרת.

"ניתן לכאורה לומר כי שני המועדים השונים בזמן משקפים שתי שאלות משפטיות שונות", מנתח ג'ובראן את הנושא, "אולם מכאן אין כדי להביא למסקנה, כי באם נדחתה "במועד הראשון" בקשה להארכת המועד להגשת בקשת רשות להגן, ניתן לשוב ולהעלותה "במועד נוסף" בהתעלם מההכרעה הראשונה".

הלכת סולל בונה קובעת כי במקרים המתאימים לא ניתן יהיה להתעלם מכתב הגנה שהוגש באיחור גם אם בית המשפט לא קיבל את נימוקי האיחור. הלכת סולל בונה התייחסה לאיחור קצר, שברור על פניו כי אינו נגוע בזלזול בהליך השיפוטי.

השופט ג'ובראן חשב שבמקרה הזה לא מגיע לגאידמק התחשבות מיוחדת, לאחר שהוא "עשה דין לעצמו" בעניין ההגשות המאוחרות, כדברי השופט, וקבע ש"על פניו, הטענות (של גאידמק, מ.ש.) אינן עולות בקנה אחד עם הדרישה כי מדובר יהיה באיחור קצר, שאינו חוצה את קו הגבול שבין איחור הנובע מתקלה שנעשתה בתום לב לבין זלזול של ממש בהליך השיפוטי".

קבלו ישירות למייל שלכם את החדשות האחרונות בתחום המשפט. לחצו להרשמה

תגיות