אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בלעדי לכלכליסט: יצרניות הקוסמטיקה יחויבו בתקן אירופי מחמיר

בלעדי לכלכליסט: יצרניות הקוסמטיקה יחויבו בתקן אירופי מחמיר

משרד הבריאות יאמץ את הרגולציה הנהוגה באירופה, כך שרכיבי המוצרים יהיו באחריותן הבלעדית של חברות הקוסמטיקה. היצרניות גם יהיו חשופות לביקורות פתע של פקחי משרד הבריאות

18.11.2009, 09:44 | אורנה יפת

משרד הבריאות החליט לאמץ את הרגולציה האירופית בתעשיית התמרוקים, וליישם בישראל את התקן האירופי. כך נודע ל"כלכליסט". ביום שני הכריזו בתיה הרן, מנהלת אגף הרוקחות במשרד הבריאות, ורינה בכר, מנהלת מדור תמרוקים באגף, על החלטת המשרד החדשה, שתיכנס לתוקף כבר בחודשים הקרובים. ההכרזה נעשתה במהלך סמינר ליצרני תמרוקים שערכה התאחדות התעשיינים בשיתוף משרד הבריאות, ועסק ברגולציה האירופית בענף זה. תחום התמרוקים, מבחינת ההגדרה של משרד הבריאות, כולל את מוצרי הטיפוח, האיפור, סבונים, שמפו ובשמים.

היתרון: הקלות ביצוא

"החוק המחייב את כל מדינות האיחוד האירופי יחול מעתה גם על היצרנים הישראליים שמייצאים מוצרי קוסמטיקה למדינות אירופה", מסרה נורית פייביש, האחראית על תחום הקוסמטיקה בהתאחדות התעשיינים. "במשך שנים מתרעמים התעשיינים הישראלים בפני משרד הבריאות על הקושי לפעול בעולם בשל ההבדל בחוקי הקוסמטיקה בישראל לעומת העולם. כעת הרגולציה האירופית תקל עליהם לפעול מחוץ לישראל".

אהבה. מיוצר בארץ, בקרוב - תקן אירופי אהבה. מיוצר בארץ, בקרוב - תקן אירופי אהבה. מיוצר בארץ, בקרוב - תקן אירופי

באירופה האחריות לפיקוח על המוצרים נתונה בידי היצרנים, ואלה חשופים לסנקציות חמורות במקרים של חריגות. הרגולציה האירופית מדגישה את אחריות היצרנים להצהרות והבטחות בנוגע לסגולות המוצרים שהם מייצרים. היצרנים צריכים להחזיק "תיקי קוסמטיקה" לכל מוצר, שכוללים כל מידע רלבנטי על מרכיביו ועל אופן ייצורו, לרבות בדיקות רעלים, והם חשופים לביקורות שעורכת מועצת הבריאות האירופית במפעלים ובמדפי רשתות השיווק.

בישראל האחריות נחלקת בין היצרן לבין משרד הבריאות, באותם מפעלים שהמוצרים שהם מוציאים לשוק נושאים את התווית "באישור משרד הבריאות". בהתאם לרגולציה האירופית, האחריות הבלעדית נופלת כאמור על היצרן, והוא נתון לפיקוח מתמיד של פקחי משרד הבריאות.

"המטרה שלנו היא להתחיל לאמץ את התקנים תוך כמה חודשים", אמר ל"כלכליסט" אלי מרום, סגן מנהלת האגף לרוקחות במשרד הבריאות. "משמעות הדבר היא שיפור איכות התמרוקים שמיוצרים כאן, כך שיהיו ברמה של מוצרים אירופיים, מה שיביא לכך שהצרכן הישראלי יקבל מוצר טוב יותר. במקביל, יצרנים ישראליים שמייצאים לאירופה ויבואנים שמביאים לכאן מוצרי קוסמטיקה יוכלו לפעול על פי תקן אחד ולא על פי שני תקנים, כפי שקורה כיום".

לדברי מרום, אימוץ התקנות יאפשר גם בעתיד להמשיך להתאים את הפיקוח והרגולציה בתחום הקוסמטיקה. "אם מחר תקום באירופה ועדה מדעית שתחליט לאסור שימוש בחומר מסוים בתמרוקים, אנחנו נאמץ במהירות את האיסור גם פה. נעקוב אחרי החלטות מקצועיות של ועדות באיחוד האירופי ונפעל על פיהן".

כדי שהיצרנים הישראליים יוכלו להכין תיק לכל מוצר, כפי שנהוג באירופה, הם יצטרכו לשדרג את מערך הייצור במפעלים שלהם. חלק מהיצרנים, בעיקר הקטנים שבהם, חוששים מאימוץ הרגולציה, שכן הם עלולים להתקשות לעמוד בתנאים החדשים.

התמ"ת ישתתף במימון

כדי להתגבר עם קשיים אלו התחייבה התאחדות התעשיינים ללוות את כל המפעלים בתהליך הארוך. לדברי פייביש, התאחדות התעשיינים קיבלה אישור גם ממשרד התמ"ת לממן 50%–75% מהעלויות הכרוכות במעבר מפעלים לייצור בתקן המחמיר ISO 22716 עבור תמרוקים.

השפעה נוספת של אימוץ התקן האירופי תהיה קיצור זמן ההמתנה לקבלת רישיון משרד הבריאות לתמרוקים חדשים. כיום מקבל המשרד מדי חודש כ־600 פניות להענקת רישיון למוצרים, ולוקח לו כשלושה חודשים בממוצע להעניק רישיון כזה.

בחודש דצמבר יערכו התעשיינים ומשרד הבריאות כנס "שולחן עגול" שיוקדש לפעולות הכרוכות באימוץ התקן האירופי החדש, ובו ידונו במהלכים הדרושים, בקביעת יעדי זמן ובהגדרת אופיו של תיק מוצר טיפוסי.

תגיות