אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ראיון כלכליסט: "המיזוגים בענף התרופות פוגעים במחקר"

ראיון כלכליסט: "המיזוגים בענף התרופות פוגעים במחקר"

ראש חטיבת התרופות לסרטן של ענקית הפארמה נוברטיס סבור כי בתוך כמה שנים התעשייה תישלט על ידי קומץ חברות

18.11.2009, 22:36 | ענת ציפקין

שמה של נוברטיס, ענקית התרופות השוויצרית, עלה לאחרונה לכותרות בישראל. טבע, יצרנית התרופות הגנריות הגדולה בעולם, הגישה נגד סנדוז, חברה־בת של נוברטיס, תביעה בגין הפרת כמה פטנטים של הקופקסון, תרופת הדגל של טבע. פטנטים אלה מוגנים לפחות עד 2014.

מנגד, בלט שמה של נוברטיס גם בהקשר אחר, חיובי הרבה יותר. נוברטיס היא אחת מחברות התרופות המספקות לממשלת ישראל את החיסונים נגד וירוס שפעת החזירים. מלבד זאת, דיווחה נוברטיס העולמית בשבוע שעבר כי רכשה את השליטה ביצרנית סינית של חיסון לווירוס שפעת החזירים בשם HTDS בתמורה ל־125 מיליון דולר.

על רקע העניין הרב שמעוררת החברה, הסכים להתראיין לראשונה לעיתון ישראלי נשיא ומנכ"ל חטיבת האונקולוגיה של נוברטיס, דיוויד אפשטיין.

מה דעתך על עסקאות המיזוגים והרכישות בעולם התרופות הגלובלי?

"העבר מראה כי בסופו של דבר, עסקאות ענק אלה פוגעות בהיקפי המחקר והפיתוח של חברות הפארמה הגלובליות", אומר אפשטיין. "בתעשייה שלנו ההצלחה נגזרת, בין השאר, מיכולת החברה לגלות תרופות חדשות".

שנת המיזוגים והרכישות

בתחילת השנה רכשה פייזר, יצרנית התרופות הגדולה בעולם, את וויית' האמריקאית בתמורה ל־68 מיליארד דולר. במרץ השנה הודיעה מרק כי תרכוש את מתחרתה האמריקאית שרינג פלאו בתמורה ל־41.1 מיליארד דולר. עוד באותו חודש הסכימה רוש לשלם 46.7 מיליארד דולר בעבור יתרת מניות הציבור בחברת הביוטכנולוגיה האמריקאית ג'ננטק.

האם מגמת המיזוגים תימשך?

אפשטיין: "אנו עדים לשני תהליכים שמתרחשים במקביל. ראשית, חברות גדולות ממשיכות לרכוש חברות קטנות או בינוניות, בעיקר חברות ביוטכנולוגיה בעלות מוצרים או טכנולוגיות מעניינות, ומגמה זו צפויה להימשך. התופעה השנייה שאנחנו עדים לה היא חברות ענק שסובלות מחולשה כלשהי לאורך שרשרת האספקה שלהן ומחליטות להתמזג. אולם איני בעד מיזוגים מסוג זה, בגלל הפגיעה במו"פ".

אפשטיין מעדיף רכישות של חברות קטנות או בינוניות על ידי חברות גדולות, כמו רכישת חברת הפיתוח הישראלית אומריקס על ידי ענקית מוצרי הבריאות האמריקאית ג'ונסון אנד ג'ונסון בתמורה ל־438 מיליון דולר. אפשטיין מעריך כי בטווח הארוך התעשייה כולה תתרכז בכמה פירמות גדולות. לדבריו, לצד תהליכים אלה נוצרות חברות חדשות לגמרי בשוק, באמצעות השקעות הון של חברות ענק כדוגמת נוברטיס. "בעקיפין, גם אנו מעורבים באופן זה או אחר ביצירת כמה מהחברות החדשות בשוק הפארמה העולמי".

השקעה גדולה במחקר

מה מסביר את הצמיחה שלכם?

"אנו ידועים כחברה עם שיעור הצמיחה הגבוה ביותר מבין חברות הפארמה בעולם, בעיקר מכיוון ששיעור גדול ממחזור המכירות שלנו מושקע בחזרה במחקר ופיתוח", אומר אפשטיין, המכהן גם בהנהלת נוברטיס העולמית. ב־2008 הוציאה נוברטיס על מו"פ 7.2 מיליארד דולר, כ־17.4% מהמכירות שלה

באותה שנה.

לפני כמה חודשים השיקה נוברטיס בארה"ב את האפיניטור (Afinitor), תרופה לסרטן הכליה. לאחרונה התגלה כי האפיניטור עשויה להיות יעילה גם נגד סוגים אחרים של סרטן.

מדוע נחשבת האפיניטור תרופה פורצת דרך?

אפשטיין: "השימוש באפיניטור יועד מלכתחילה לטיפול בסרטן המתפתח בכליה בשלב השני של הטיפול במחלה, כלומר לאחר שטיפול ראשוני לא הצליח לבלום את הסרטן. מה שמדהים לגבי התרופה הזו הוא שיש לה השפעות לוואי מזעריות, וזו הפעם הראשונה שתרופה הוכיחה אפקטיביות בטיפול שלב שני. מחירה 5,400 דולר בחודש, פחות או יותר זהה לתרופות אחרות שאושרו לשימוש נגד סרטן הכליה".

תגיות