אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ביטול הקמת בית הסוהר הפרטי: לבייב וקוזניצקי עשויים לתבוע מהמדינה כ-1.6 מיליארד שקל צילום: בלומברג

ביטול הקמת בית הסוהר הפרטי: לבייב וקוזניצקי עשויים לתבוע מהמדינה כ-1.6 מיליארד שקל

ביטול הפעלת בית הסוהר מהווה מכה לקופת המדינה. היות והפרטת מערכת בתי הסוהר נלקח בחשבון בתקציב המשרד לביטחון פנים, במידה ורשויות החוק יצטרכו להפעיל עצמאית את בית הסוהר, הדבר עלול לגזול יותר מ-15% מתקציב המשרד לביטחון פנים, זאת מבלי לקחת בחשבון את העלות השנתית המצטברת לתקופת ההסכם או את הפיצויים לזכיינים

19.11.2009, 18:24 | ליאור גוטמן

ישועה ממקום בלתי צפוי? החלטת בית המשפט העליון מהיום (ה'), שפסלה את הקמתו של בית הסוהר הפרטי הראשון בישראל, עשויה לגלגל לידיה של אפריקה ישראל ומנרב הנדסה, זכייני הפרויקט, פיצוי כספי מהמדינה בהיקף של כ-1.6 מיליארד שקל.

הסיבה: על פי גורמים במערכת הפיננסית, התביעה תידון בגין אבדן הכנסה עתידית שאמורה הייתה להגיע מהמדינה עבור תפעול ואחזקה של בית הסוהר החדש בבאר שבע. גורם בכיר שמעורב בפרטי המקרה אף הוסיף שבמידה ולבייב ושותפיו לקחו הלוואות מהבנקים עבור הקמת המתקן, המדינה תצטרך לכסות את העלויות, כמו גם על הקמת התשתיות הנלוות והכשרת כוח האדם הייעודי. עם זאת ההערכה היא שהמדינה תשאף להגיע לפשרה כל שהיא בנושא זה ותמנע מהתמודדות משפטית.

לבייב נעצר בעליון ביהמ"ש העליון עצר את הקמת בית הסוהר הפרטי נשיאת בית המשפט העליון, דורית ביניש: "עצם העברת הסמכויות לניהול בית סוהר מידי המדינה, הפועלת בשם הציבור, לידיו של זכיין פרטי, הפועל למטרת רווח, גורמת לפגיעה קשה וחמורה בזכויות האדם הבסיסיות של האסירים לחירות אישית ולכבוד האדם" מארק שון, 10 תגובותלכתבה המלאה
יצוין שביטול הפעלתו של בית הסוהר הפרט מהווה מכה קשה לקופת המדינה. הסיבה: נושא הפרטת מערכת בתי הסוהר נלקח בחשבון בתקציב המשרד לביטחון פנים ל2010, שהיקפו נאמד ב-10.6 מיליארד שקל. במידה ורשויות החוק יצטרכו בסופו של הליך להפעיל עצמאית את בית הסוהר, שבנייתו כאמור כבר הושלמה, הדבר עלול לגזול יותר מ15% מתקציב המשרד לביטחון פנים, זאת מבלי לקחת בחשבון את העלות השנתית המצטברת לתקופת ההסכם (24 שנה- ל"ג) או את הפיצויים שיועברו לזכיינים.

אחזקת אסיר תעלה 219 שקל ליום

פרויקט בית הסוהר בבאר שבע הוקם מכוח החלטה החלטת ממשלה שהתקבלה במרץ 2003 להקמה וניהול בית סוהר בידי יזם פרטי. במרץ 2004 התקבל החוק לתיקון פקודת בתי הסוהר המאפשר הקמה וניהול של בית סוהר בידי המגזר הפרטי בהיקף של 800 מיטות.

במכרז, שנוהל על ידי אנשי החשב הכללי, זכו ב-2005 שתי חברות שמתחלקות בשווה ברווחים - אפריקה ישראל שבשליטת לב לבייב ומנרב הנדסה שבשליטת אברהם קוזניצקי.

מדובר בתכנון, הקמה, הפעלה, תחזוקה ומימון של פרויקט בית סוהר בבאר ברמת ביטחון מזערית, אשר יפוקח על ידי כ- 18 מפקחים של שירות בתי הסוהר. הסגירה הפיננסית של הפרויקט הושלמה במחצית הראשונה של 2007 ולאחריה הושלמה בניית המתקן.

על פי החוזה בין המדינה לזכיין, שנחתם בראשון בספטמבר 2009, עלות אחזקת אסיר הוערכה ב-219 שקל ליום. יצויין שעל פי משרד האוצר התשלום לזכיין יבוצע בגין זמינות המתקן ללא קשר לתפוסה בפועל, כאשר בתום תקופת הזיכיון - כ-24 שנה - יועבר המתקן לרשות המדינה.

עם זאת, לאור צו ביניים שהוצא ע"י בית המשפט העליון המונע הפעלת הפרויקט עד להכרעתו בסוגיית הפעלת בית בסוהר בניהול פרטי, חתמו המדינה והזכיין על הסכם להיערכות הזכיין למוכנות להפעלה, אולם קיומו של הסכם זה מוטל בספק לאור החלטת בג"צ.

ממשרד האוצר נמסר כי: משרד האוצר, יחד עם הגורמים הרלבנטיים הנוספים בממשלה, ילמד את פרטי החלטת בג"ץ בנושא". על פי ההערכות המדינה לא תערער על פסיקת בג"ץ.

תגיות

7 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

6.
הזכיינית ידעה מראש שיתכן שהפטת הכלא לא תצא אל הפועל.
העתירה הוגשה במרץ 2005. א.ל.א. ומנרב זכו במכרז בנובמבר 2005. הן ידעו מלכתחילה שקיים סיכוי שהזכיון לא יצא אל הפועל. למעשה, ביוני 2006 ניתן צו על תנאי נגד הקמת בית הכלא הפרטי, ולכן לכל היותר מגיע להן פיצוי על הוצאותיהן עד יוני 2006. כל השאר זה סיכון מחושב שהן לקחו על עצמן. כמובן, זה לא ממש יפריע למדינה לתת ללבייב פיצוי נציב כיד המלך – כי זה מה שמשרד האוצר יודע לעשות הכי טוב – לתת מתנות לאצולת ההון של ישראל.
דרור  |  20.11.09
5.
יש לבדוק את תהליך קבלת ההחלטות לצאת למיכרז פרטי, מבטיח גילויים מענינים!!!
בסוף הם עוד יתחננו למדינה שתיכח את המיתקן במחיר עלות!!! כדי להם על הדרך לסדר כמה תאים נוחים למעורבים במכרז!!! זו דעתי (וקצת מניסיוני, הם בנו על זה שביהמ"ש יפסול את ההחלטה). מי שחושב שהציבור מטומטם... בד"כ צודק, אבל יש יוצא מין הכלל.
חננאל , ת"א  |  20.11.09
4.
נכון והם לא ישלמו הם ימחזרו- היום מי משלם ? :)
ברגע שלחברה יש מזומנים משמע יש לה מאיפה לשלם משמע שדירוג האשראי שלה צריך להיות גבוהה במידה וכל ההתחייבויות מכוסות משמע ריבית נמוכה לאפריקה משמע מיחזור הלוואות ללא ביטחונות שוב יותר כסף לפיתוח פרוייקטים והחזרת ריביות במידה ולא ייקרה משהו חריג בשנים הבאות רוב הסיכון על המשקיע ובצדק הוא זה שמשלם לא? הוא צריך לדעת על מה הוא משלם- לא רוצה ? לא יקנה שלא ירוץ אחרי שקנה ויגיד לא ידעתי הבטיחו וכו' אם הכל היה לבן כולם היו שם - יש סיכון בהשקעות
שלומי  |  19.11.09
לכל התגובות