אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
פרויקט "כלכליסט" - סקר המוסדיים הגדול: לת"א 25 נשארה עוד עלייה של 10% עד סוף השנה צילום: shutterstock

פרויקט "כלכליסט" - סקר המוסדיים הגדול: לת"א 25 נשארה עוד עלייה של 10% עד סוף השנה

20 בתי השקעות, חברות ביטוח ובנקים העריכו עבור "כלכליסט" בכמה תסתכם הצמיחה, מה יהיה שיעור האבטלה, האם האינפלציה תחזור ומה יהיה עם הבורסה. כל ההערכות

23.11.2009, 15:06 | עומרי כהן

ביום ראשון, 23 בנובמבר 2008, בשעות אחר הצהריים נצבעו מסכי המסחר בבורסה באדום לוהט. ענק הבנקאות האמריקאי סיטיגרופ התקרב לסף הקריסה והחשש מהשפעת העניין על הבנקים המקומיים יצר ערפל סמיך מעל השוק כולו.

באותה תקופה כבר חוו המשקיעים את קריסת ליהמן ברדרס ואת הלאמת ענקית הביטוח AIG, וחוסר הבהירות בנוגע לסיטי רק הוסיף לחוסר הוודאות. אמנם רבים מקרב המשקיעים האמינו כי סיטי גדול מכדי ליפול, אבל אינדיקציות לכך הם החלו לקבל רק ביום שלאחר מכן.

 , צילומים: אוראל כהן גיא אסייאג יובל חן צילומים: אוראל כהן גיא אסייאג יובל חן  , צילומים: אוראל כהן גיא אסייאג יובל חן

אירופה וארה"ב בחופשה, ת"א געשה

פרשנות הדובים נעלמו בתי ההשקעות פיספסו את המשבר הקודם ופיספסו גם את עליית השווקים. 20 בתי השקעות העניקו ל"כלכליסט" 20 תחזיות ואף אחת לא מנבאת שהשוק יירד עומרי כהןלפרשנות המלאה

ב־23 בנובמבר 2008, כאשר באירופה ובארה"ב התקיימה חופשת סוף השבוע, רעדה הבורסה של תל אביב. אחרי יותר משנה של ירידות, המשקיעים כבר היו מרוטי עצבים. התחתית עדיין לא נראתה באופק, ועם החששות בנוגע להמשך קיומו של סיטי, התוצאות היו כואבות. פדיונות גבוהים מקרנות הנאמנות ותעודות הסל הובילו לירידה של כ־7% במדד ת"א־25 ובמדד ת"א־100. את המגמה השלילית הובילו באותו היום מניות הבנקים הגדולים, ובראשן זו של לאומי, שצנחה בלא פחות מ־10% בגלל החשש כי נפילת סיטי תיצור לבנק הגדול בישראל הפסדים גבוהים מהשקעות בניירות ערך של בנקים בינלאומיים.

אלא שאותו יום, 23 בנובמבר, מסמל עבור הבורסה המקומית את תחילתו של סיום המשבר. הרמה שאליה נפל ת"א־25 בסיום אותו יום - 592 נקודות - סימלה (לפחות בינתיים) את נקודת התחתית, שממנה הכיוון הוא רק חיובי. אמנם בבורסות העולם המערבי עוד נמשכו הירידות עד 9 במרץ 2009, אבל בת"א החלו החגיגות עוד קודם לכן, בעיקר הודות לגילוי שדות הגז הטבעי מול מפרץ חיפה וההערכה הרווחת כי למרות המשבר, יידעו מרבית החברות הציבוריות כיצד לשרוד אותו.

במרץ האחרון גם העולם הבין שהגיע הזמן לחשוב אחרת, ואת הביטוי הטוב ביותר לכך העניק ויקרם פאנדיט, מנכ"ל סיטי, שהכריז כמעט במפתיע כי הבנק בניהולו עבר לרווח בחודשים ינואר־פברואר. וזה אותו הסיטי שהעולם חשש מקריסתו רק ארבעה חודשים קודם לכן. מאז נעים כל שוקי המניות על גבי הגלובוס בכיוון אחד - למעלה, ומהר.

אתמול חתמה הבורסה של תל אביב את המסחר במגמה מעורבת, מדד ת"א־25 עלה ב־0.2% ל־1,067 נקודות ומדד ת"א־100 הוסיף 0.1% ל־998 נקודות. מדד נדל"ן־15 ירד ב־1.3% — בעיקר עקב נפילה של 5% במחיר מניית אפריקה ישראל, ואילו מדד פיננסים־15 איבד 0.2%. ולמרות זאת, הזיכרון הקצר של המשקיעים שם ללעג את המשפט "את היום הזה לא ישכחו בבורסה של תל אביב זמן רב", שנאמר רק לפני שנה על 23 בנובמבר. למעשה, ממבט מרחוק, אותו יום אדום נראה יותר כהזדמנות כניסה נדירה לשוק מאשר כיום שבו הפחד והאי־ודאות טיפסו לשיא חדש.

שנה אחרי, המספרים מדהימים את השוק

שנה אחרי, המספרים שמציג שוק ההון המקומי הם מדהימים. מדד ת"א־25 זינק ב־80%, ורחוק כיום ב־18% בלבד מהשיא שנקבע באוקטובר 2007. את הזינוק החד ביותר בקרב המניות הכלולות במדד רשמה המניה של קבוצת דלק - כמעט 500% ב־12 חודשים. קבוצת דלק רכבה בעיקר על הרווחים הצפויים לה מגילוי מרבצי הגז, אבל לכך חשוב להוסיף את רמת הפחד מיכולת החברה לממן את התחייבויותיה, שירדה פלאים אחרי הגילוי.

אלא שכמו בכל ראלי, את התשואות הגבוהות ביותר רשמו המניות הקטנות. אלו שאיבדו את מרבית ערכן במשבר האחרון בשל החשש מפני יכולת שרידותן, הפליאו לזנק כאשר רוחות האופטימיות החלו לנשב. מדד יתר־120 זינק בתוך שנה ב־165%, אך נותר רחוק ב־45% משיאו.

הרשימה המלאה

1. מניות הטכנולוגיה לפני התעוררות

כלכלני הראל פיננסים ממליצים על הענפים: פיננסים וטכנולוגיה. ב־2009 נרשמו בתחום הפיננסים שיפור במבנה ההון של החברות, עלייה בערך הנכסים הבעייתיים והחזרת חלק מההפרשות לחובות מסופקים. ההערכה היא כי הצמיחה העולמית ב־2010 תהיה נמוכה, וחברות הטכנולוגיה הגדולות יבצעו רכישות כדי להגדיל את צמיחת רווחיהן ובכך ישיאו ערך למשקיעים.

 

2. מחירי האנרגיה במגמת עלייה

כלכלני כלל פיננסים ממליצים על הסקטורים: אנרגיה ופיננסים. מחירי האנרגיה גבוהים וסביר שימשיכו לטפס לנוכח ההתאוששות הכלכלית המהירה; התפתחויות גיאו־פוליטיות עולמיות עשויות להקטין את היצע האנרגיה ולהעלות את מחירה; ההתעוררות המהירה של מדינות אסיה תגביר את הביקוש לאנרגיה. סקטור הפיננסים: המשבר הביא להתייעלות רבה בענף, ניהול הסיכונים נהפך לטוב יותר והחברות ששרדו חזקות יותר.

 

3. צפי לעלייה במרווחי הבנקים

כלכלני מגדל שוקי הון ממליצים על סקטור הביטוח, הטכנולוגיה והבנקים. לנוכח הציפיות בענף הביטוח לעלייה בסכום החיסכון לטווח ארוך, החזרה לגביית דמי ניהול משתנים והצמיחה בביטוחי הבריאות. סקטור הטכנולוגיה עתיד לרשום תשואה עודפת לאור ההתייעלות שעברו החברות, תהליך ההצטיידות במלאים וחזרתן של חברות להשקיע בציוד קפיטלי וב־IT. בענף הבנקים צפויה עלייה במרווח עקב העלאת הריבית והפרשות נמוכות מהתחזית לחובות מסופקים.

 

סקר בתי ההשקעות

סקר בתי ההשקעות
מניה/מדד
תשואה מתחילת השנה
מרחק מהשיא (ע"פ סקר בתי השקעות)
קבוצת דלק
475%+
36%
ת"א-120
165%+
49%
ביטוח
119%+
42%
נדל"ן-15
119%+
186%
בנקים
100%+
29%

תל-טק-15

98%+
97%
ת"א-100
93%+
19%
ת"א-25
80%+
15%
תל-בונד 40
60%+
כבר בשיא
תל-בונד 20
33%+
כבר בשיא

 

4. דיבידנדים בסקטור התקשורת

כלכלני אלטשולר שחם ממליצים על מגזר התקשורת והסחורות בחו"ל. במשבר האחרון הוכח כי מגזר התקשורת נהנה מיציבות ומאופיין במניות בעלות מדיניות דיבידנדים נדיבה. חילופי הבעלות והמינוף בענף יתמכו בהמשך חלוקת דיבידנדים וביציבות מבחינת התחרות. סחורות בחו"ל: לאחרונה חלה התעוררות בשוקי הסחורות, מכיוון שהחשש מפני אינפלציה דוחק משקיעים לסחורות ככלי גידור. המשך מגמה זו עשוי להיטיב עם מחירי הסחורות.

 

5. עלייה בערך חברות הנדל"ן המניב

כלכלני מנורה מבטחיםקרנות נאמנות ממלצים על ענף התקשורת והנדל"ן המניב בישראל. בשל תשואת הדיבידנד הגבוהה והיציבה בענף התקשורת, אטרקטיבית בזמן שהריבית במשק אפסית. המהלכים האחרונים בענף יעודדו משיכת דיבידנד לצורך מימון העסקאות. ענף הנדל"ן המניב בישראל מתאפיין אמנם בתנודתיות, אך ההערכה היא כי שילוב של ריבית נמוכה והתייצבות מאקרו־כלכלית יביאו לירידת תשואות הדרגתית מרמות ה־9%-8% כיום.

 

 

6. עלייה במרווחי בתי הזיקוק

כלכלני הדס ארזים ממליצים על ענף הבנקאות והאנרגיה. הצמיחה בבנקאות תקטין את הסיכון של האשראי במשק, והעלייה בריבית תגרום לעלייה במרווחים של הבנקים. בעף האנרגיה הצמיחה העולמית תסייע לבתי הזיקוק, וגם כאן צפויה עלייה במרווחים (חברות קידוחי גז עתידות ליהנות מעלייה במחירי האנרגיה). מומלצת גם השקעה במדינות מתפתחות בדגש על סין, ברזיל וקוריאה (ולמהמרים: יפן), שימשיכו להוביל את הצמיחה העולמית.

 

7. החקלאים יגדילו רכישת סחורות

כלכלני אפסילון ממליצים על ענף האגרוכימיה והנדל"ן המניב: התייצבות הביקושים לסחורות החקלאיות בענף האגרוכימיה ומגמת העלייה במחיריהן, במקביל להידלדלות מלאי התשומות שברשותם, יחייבו את החקלאים להגדיל את הרכישות בשנה הבאה. נדל"ן המניב: ההתאוששות הגלובלית צפויה להוביל לעלייה בביקושים לשטחים מסחריים ולתמוך בענף כולו. מחפשי הסיכון יכולים להשקיע בחברות מעבר לים, שבמאזניהן נרשמו מחיקות דרמטיות.

 

8. תימשך הפופולריות במניות הגז

כלכלני לידר שוקי הון מאמינים כי ב־2010 תימשך הפופולריות של מניות הגז הטבעי, לצד התפתחויות מהותיות שצפויות (אישור תוכנית פיתוח למאגרי הגז הטבעי הימיים תמר ודלית ותוצאות של סקרים סיסמיים וקידוחים שונים). גם סקטור הביטוח מומלץ, שכן החברות בו צפויות להציג רווחים גבוהים שיתרמו לעלייה בשווי פעילותן, לשיפור ביציבותן ובהונן העצמי. עם זאת, ההשקעה במניות הביטוח מהווה השקעה אגרסיבית על השוק.

 

9. מחיר מניות הפארמה אטרקטיבי

כלכלני תמיר פישמן ממליצים על סקטור הפארמה - הסקטור היחיד שהראה ב־2009 שיפור ברווחיות. ההערכה היא שמניות הפארמה אטרקטיביות לקנייה כי הן נסחרות היום במחיר נמוך ביחס לרווחיהן העתידיים, ובשל היותן ספקיות דיבידנד נדיבות. ממליצים גם על סקטור הטכנולוגיה כי החברות בענף מאופיינות בחדשנות שתוביל לרווחיות וליצירת תזרים מזומנים חזק. התאוששות הצרכן תגדיל את הרווחיות בשל העובדה שרמות המלאי בענף נמוכות היום.

 

 

10. צפויה עלייה במחירי הנדל"ן

כלכלני מרכנתיל מאמינים כי ענף הטכנולוגיה צפוי להוביל את המשק לצמיחה. לחברות המובילות אין חוב פיננסי משמעותי ויתרות המזומן שלהן גבוהות. ההתאוששות בענף תמשיך גם ב־2010, אולם מדובר בהשקעה תנודתית. ההשקעה בענף התקשורת מומלצת שכן המינוף בעסקאות הרכישה האחרונות יחייב תוכניות התייעלות בחברות הנרכשות וחלוקת דיבידנדים גדולים. מומלצת גם השקעה בנדל"ן.

 

11. התעוררות בביוטכנולוגיה

כלכלני תכלית ממליצים על מגזר הביוטכנולוגיה והציוד הרפואי לאור ההתעוררות שחלה בענף בשנה האחרונה. לרוב, ההשקעה כוללת חברות הנחשבות "מניות חלום" - חלקן בעלות בשלות גבוהה יותר וחלקן פחות. יש להביא בחשבון את מרכיב הסיכון בענף, הן מפאת הצורך בגיוסי הון למו"פ והן בגלל הצורך באישורי FDA. ענף התקשורת מומלץ שכן צפוי שהרכישות ותהליכי הקונסולידציה האחרונים יתמכו בהמשך היותו ענף מוטה דיבידנדים.

12. האפסייד של התעשיות הביטחוניות

כלכלני ישיר בית השקעות ממליצים על סקטור התעשייה הביטחונית. צמצום תקציבי הביטחון כדי לתמוך בהתאוששות הכלכלית יביא להקצאת משאבים לשדרוג מערכות הגנה קיימות - מוצרים שהתעשייה הביטחונית הישראלית משווקת. תחום הנדל"ן המניב מומלץ שכן ההערכה היא שההתאוששות תביא לעלייה בביקוש לנדל"ן מניב למסחר, זאת במקביל לעצירה במגמת העלייה בהיקף ההיצע של הנכסים הללו.

 

13. עסקאות ענק בתחום התרופות

כלכלני רוטשילד ממליצים: תקשורת - הרכישות האחרונות מעידות שמשקיעים רציניים מעריכים כי קיים בענף פוטנציאל גבוה, וזאת לצד תשואת הדיבידנד הנאה של החברות בסקטור. תרופות - פוטנציאל לעסקאות ענק (בעיקר רכישות מצד טבע) והשקות של תרופות חדשות ימשכו משקיעים להשקיע בענף. טכנולוגיה - המשך ההתאוששות יתמוך בחברות הטכנולוגיה, שבמיתון האחרון רשמו התייעלות וחיסכון בהוצאותיהן לצד חיזוק המו"פ.

 

14. ציפיות לתגליות גז נוספות

כלכלני רמקו מעריכים כי תגלית מאגרי הגז בקידוחי דלית ותמר היא יריית הפתיחה בסקטור האנרגיה. ההערכה היא שמחירי השותפויות עדיין לא מגלמים את התגליות הקיימות, ובוודאי שלא מבטאים את הפוטנציאל הטמון בתגליות נוספות. גם השקעה במגזר התקשורת מומלצת, שכן החלפת השליטה בחברות בענף צפויה להביא לתהליכי התייעלות ושיפור ברווחיות. חלק משמעותי מהתשואה שיניב מגזר זה יושג כתוצאה מתשלומי הדיבידנד הגבוהים.

 

15. אטרקטיביות לזהב

כלכלני אינפיניטי מעריכים כי גם בשנה הבאה צפוי ענף הנדל"ן לרכז לא מעט פעילות ריאלית עסקית ומימונית, בעיקר בשוק המקומי. צפויה עלייה בהיצעים, תוך מימוש רווחים לא מבוטלים שנצברו בשנים האחרונות על רקע רפורמה מכוונת של מינהל מקרקעי ישראל או רשויות המס. מגזרים מומלצים אחרים הם הסחורות והמטבעות ובראשם הנפט, הדולר והזהב.

 

16. התקדמות בקידוחי הגז הטבעי

כלכלני הלמן־אלדובי ממליצים על תחום האנרגיה. ב־2010 צפויות להירשם אבני דרך משמעותיות בענף הגז, בהן גם פרסום תוצאות חיוביות של סקרים סיסמיים D3 בשטחים שצמודים לקידוח תמר שאולי יביאו לקידוח מוצלח ותגלית גדולה יותר. מומלצת גם השקעה במגזר האגרוכימיה, שכן התאוששות הביקושים בעולם והמשך עליית מחירי הסחורות יתרמו להתאוששות הענף.

 

17. מחיר מניות הבנקים אטרקטיבי

כלכלני פגוט־חיים מעריכים כי תמחור הבנקים בישראל אטרקטיבי, שכן סביבת הריבית הנמוכה משפרת את האטרקטיביות של התשואה להון שהם מעניקים. מאבק שליטה בלאומי סביב מכירת אחזקות המדינה יכול להשפיע לחיוב על הענף כולו. ממליצים גם על חברות אנרגיה גלובליות - התבססות מחירי הנפט על 70–80 דולר, בשילוב מכפילי רווח נמוכים וציפיות לצמיחה יוצרים כר נוח לרווחי הון במגזר זה.

 

18. שיפור ברווחיות מגזר התעשייה

כלכלני כלל ביטוחממליצים על מגזר הנדל"ן למגורים, שהוכיח עד כה את חסינותו להאטה במשק. עליית מחירי הדירות שנרשמה בשנה האחרונה צפויה לתרום מהותית לעליית שווי מלאי הקרקעות של החברות המובילות בתחום. ממליצים גם על מגזר התעשייה - מגמת ההתאוששות העולמית בשילוב תהליכי ההתייעלות של החברות במשבר האחרון צפויים להביא לשיפור ברווחיותן.

 

19. שיפור בתוצאות יצרניות המזון

כלכלני בנק הפועליםסבורים כי ריבוי האינדיקציות לבלימת ההידרדרות בצמיחה הפרטית תומך בציפיות לשיפור בתוצאות יצרניות המזון הישראליות אסם ושטראוס. הם ממליצים גם על תחום הפרמצבטיקה, וזאת דרך השקעה בענקית התרופות טבע, הרושמת מדי שנה צמיחה עקבית בהכנסות וברווחים.

 

20. רגישות נמוכה למחירי הסחורות

כלכלני בנק דיסקונט מאמינים כי ענף הטכנולוגיה צפוי להיות אחד הקטרים שיובילו את המשק ליציאה מהמיתון. ענף מומלץ נוסף הוא הפרמצבטיקה, המהווה עוגן בתיק ההשקעות משום שהוא נהנה מביקושים קשיחים יחסית ומרגישות מינימלית למחירי הסחורות. אנו ממליצים גם על חברות האחזקה, שמרביתן מחזיקות בפורטפוליו חברות מעניינות ויציבות יחסית.

 

בהכנת הכתבה השתתפו הדר רז, רחלי בינדמן ותומר זלצר.

קבלו ישירות למייל שלכם את החדשות האחרונות בתחום שוק ההון. לחצו להרשמה

תגיות