אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
השמחה היתה מוקדמת: עוד חלום של משקיעי לייפווייב התפוצץ צילום: מיכאל קרמר

השמחה היתה מוקדמת: עוד חלום של משקיעי לייפווייב התפוצץ

בינואר הודיעה חברת הביומד כי היא נמצאת בדרך לאקזיט. הדבר היחיד שהשתנה מאז היה נוסח ההודעות לבורסה. עד להודעה על ביטול העסקה

23.11.2009, 09:36 | עומר ענבר

תקוות לחוד ומציאות לחוד. בתחילת השנה הודיעה חברת המכשור הרפואי לייפווייב כי היא נמצאת במגעים עם קבוצת משקיעים אמריקאית לאקזיט ישראלי נוצץ. במסגרת האקזיט יקבלו המשקיעים 51% מלייפווייב תמורת 46 מיליון דולר, ויקדמו את שיווק מוצר הדגל של לייפווייב בארה"ב. כמה התרחשויות שאירעו מאז יכולות להסביר בצורה הטובה ביותר מדוע ככל שחלף הזמן מההודעה הראשונית, הלך הסיכוי להגשמת החלום והצטמצם עד שנמוג.

 

במעמד הדיווח הראשוני בינואר השנה, הודיעה לייפווייב כי התנאי המרכזי לחתימה סופית על ההסכם ולהזרמה של 46 מיליון דולר יהיה ביצוע הערכת שווי חיצונית ללייפווייב, בראשות המנכ"ל ד"ר מישל אפרגן. לפי הערכה זו, פעילות מכשיר הדגל של החברה - ה־BST המטפל בפצעים קשיי מרפא - שווה לכל הפחות 140 מיליון דולר.

תמרור אזהרה ראשון

בחודש מרץ, עוד לפני קבלת ההערכה שהזמינה החברה, נשלף תמרור האזהרה הראשון. בתום תקופה של שקט הודיעה לייפווייב שתנאי המו"מ בין הצדדים שונו, ועתה כל התקדמות במו"מ מותנית בהתקדמות משמעותית בהליך גיוס ההון. סוגיית גיוס ההון כתנאי עלתה כבר בהודעה הראשונה, אולם שום שלב ספציפי במו"מ לא הוזכר כמותנה בהתקדמות משמעותית בגיוסים. נוסף על כך, בהודעה החדשה לא הוזכר דבר על גורלה של הערכת השווי של החברה ומה חשיבותה כעת בכל העסקה - זאת, כאמור, לאחר שרק חודשיים קודם לכן שימשה הערכת השווי תנאי מרכזי לביצוע העסקה.

עוד תמרור אזהרה הונף דווקא במסגרת הודעה שהיתה אמורה להגדיל משמעותית את הסיכויים להשלמת העסקה. בחודש יוני הודיעה לייפווייב כי חברת ההערכות השלימה את מלאכתה, וכי לפי חישוביה, ליפווייב שווה 180 מיליון דולר - פי שבעה משווי השוק שלה אז, ו־40 מיליון דולר יותר משווי השוק המינימלי לגיוס ההון באמצעות המשקיעים האמריקאים. חדשות טובות ליו"ר הדירקטוריון חיים רמון ולחבריו? כנראה לא מספיק.

במסגרת הודעה זו התווספו ושונו תנאים נוספים לשינוי שעליו הודיעה החברה במרץ. תנאים אלה, שהיו מחמירים במהותם, כללו התקדמות משמעותית בהליך גיוסי ההון של הקבוצה האמריקאית לצד שורה נוספת של תנאים, לרבות השלמה והצלחה של ניסויים קליניים בארה"ב, קבלת אישור לשיווק מרשות המזון והתרופות האמריקאית והשגה של הסדרי החזרים של חברות הביטוח בארה"ב ובאירופה.

לאחר קבלת הערכת השווי, שהועברה למשקיעים בארה"ב, החל חלון של 60 יום שבהם היתה קבוצת ההשקעה צריכה לגבש את עמדתה הסופית. תקופת המתנה זו הסתיימה לפני חודשיים, ומאז ועד היום, הסבירו בלייפווייב, המתינו לראות אם יהיו התפתחויות בלתי צפויות. כאשר הבינו שדבר אינו קורה, החליטה החברה להודיע על ביטול העסקה.

בשבוע שקדם להודעה על המו"מ, בתחילת ינואר, זינקה מניית לייפווייב, ששווי השוק הנוכחי שלה עומד על 90 מיליון שקל, בלא פחות מ־300%. הנהלת לייפווייב טענה אז, כמו גם אתמול, כי אינה יודעת להסביר את צירוף המקרים המפליא, וכי פרסום תנאי העסקה נועד להגביר את השקיפות של המתרחש בחברה לעיני הציבור, לנוכח הקולות שנשמעו בשוק וטענו כי התרחש פיזור סלקטיבי של מידע פנים. יש לציין כי רשות ניירות ערך לא פנתה אל החברה בנושא זה. 

גורמים בחברה הוסיפו כי הדיווחים השונים שהתפרסמו מתחילת השנה נועדו להנמיך את ציפיות הציבור, ולסייע בהבנת מורכבות התנאים שצריכים להתקיים כדי לאפשר את ביצוע העסקה, וכי החברה השקיעה מאמצים רבים בהסברה לציבור שמדובר בקבוצה של מתווכי השקעה ולא במשקיעים ישירים, ושגורם זה מוסיף אי־ודאות בנוגע לקבוצה האמריקאית בכל הקשור להצלחת הגיוס.

האופציות של חיים רמון

מאז מונה רמון ליו"ר הדירקטוריון באמצע אוקטובר, מחיר המניה של לייפווייב השיל 7% וננעל אתמול על 6 שקלים למניה. עם מיניו הוא קיבל אופציות בהיקף של 1.4 מיליון שקל, אבל רמון כלל לא נפגע מירידות אלה מאחר שמחיר המימוש של האופציות עומד על 5.6 שקלים למניה.

תגיות