אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מסתמן: תוקם עמותה להסדרת השימוש במריחואנה רפואית בישראל צילום: בלומברג

מסתמן: תוקם עמותה להסדרת השימוש במריחואנה רפואית בישראל

חברי הכנסת ונציגי המשטרה הופתעו מצמח קנביס שהוצב בפינת הוועדה. "יש המון סטראוטיפים", אמרו המגדלים, "הבאנו אותו בכדי להראות שקנביס לא מאיים"

24.11.2009, 11:54 | תומר אביטל

ועדת העבודה והרווחה התכנסה היום (ג') לראשונה לדיון ססגוני במטרה להסדיר את הגידול, הפיקוח ומתן היתר שימוש למריחואנה רפואית.

חברי הכנסת ונציגי המשטרה הופתעו מצמח קנביס בוגר שהוצב בפינת הוועדה. "יש המון סטראוטיפים", אמרו המגדלים, "הבאנו אותו בכדי להראות שקנביס לא מאיים".

כ-1,800 חולים מקבלים היום רשיון לשימוש במריחואנה בישראל, מתוכם כ-500 הסובלים מכאב כרוני. כיום, משרד הבריאות בוחן בקשות לשימוש בגראס ומאשר אותן על פי רשימת מחלות שלהן משמש הקנאביס כ"התוויה" נכונה בעיניו.

יחד עם זאת, במשרד הבריאות רוצים למסד את כלל ההיבטים בשימוש במריחואנה שנוצרו לפני כמה שנים אד-הוק, וקובעים כי מריחואנה תחולק בחינם על ידי מגדלים וולנטריים שפועלים באישור משרד הבריאות.

אך המגדלים טוענים שהם עומדים לפני קריסה כלכלית ומבקשים לשנות את המודל הפילנטרופי. ד"ר יהודה ברוך, מנהל תחום הקנביס במשרד הבריאות, אמר בוועדה כי "יש הגיון כלכלי לקנביס הרפואי בישראל והגיון חברתי. אנו צריכים לבנות מודל, לפיו תוקם עמותה שבה ישולמו דמי חבר בסך 350 שקל לחודש כדי לממן את המטופלים. העמותה שתקום תזמין קנביס מחברות בע"מ המאושרות על ידי מערכות הבריאות.

עדיין לא הוחלט אם העמותה תהיה ממשלתית או ngo אבל היא תקבע את הסטנדרטים לגידול אריזה והפצה ותאגד את האינטרסים הכלכליים של כל הגופי העוסקים במלאכה. המחיר היום הוא בערך 4 שקלים לגרם, העמותה תתמחר את המריחואנה בהתאם להוצאות. יש מגעים עם קופת חולים 'מכבי' לשיתוף פעולה".

מנכ"ל ארגון "תיקון עולם", עמותה המגדלת מריחואנה רפואית במקום החבא בצפון אמר: "אנו היינו הראשונים שקיבלנו היתר לגדל קניבס רפואי. יש לנו כיום כ-20 מתנדבים ואנו מטפלים ב-700 איש, מתוכם 40 הלומי קרב. הכל נעשה בהתנדבות ומתרומות, אך יש לנו הוצאות של מאות אלפי שקלים בשנה. הגענו לקצה היכולת. צריך למצוא מודל פיננסי".

רוב הנוכחים הביעו הסכמה כי המריחואנה הרפואית מקלה על ציבור הסובל מכאבים. אך ח"כ רחל אדטו (קדימה), בעלת תואר דוקטור לרפואה הביעה חששות שמשתמשים שיקבלו רישון לעשן מריחואנה יתמכרו וימשיכו לעשן עשרות שנים לאחר שהכאב יעלם. כן סברה שהעמותה תהפוך לחברה מסחרית חסרת פיקוח שתמצא דרכים להרחיב אינדיקציות בכדי למכור מריחואנה מעבר לדרוש.

נציגת המשטרה אורית שפירא היימן הודיעה כי "המשטרה לא נכנסת לשיקולי משרד הבריאות, במידה ותהיה למריחואנה התוויה רפואית. אך אנו מודאגים מזליגה של החומר מחוות הגידול המאושרות לידיים עבריניות".

מטופלת בת 18 סיפרה בהתרגשות לחברי הוועדה כי המריחואנה הרפואית שינתה את חייה. "המריחואנה הרפואית עוזרת לי לטפס במדרגות בלי להישען על מישהו ומשפרת את רמת החיים שלי ביום-יום."

יו"ר ועדת העבודה ח"כ חיים כץ (ליכוד) קרא בסוף הוועדה למשרד הבריאות להסדיר את הגידול ולהבטיח את סדירות האספקה.

"יש לקבוע קריטריונים לגידול ושיווק המריחואנה ופיקוח על המחיר" אמר כץ, וקבע כי תוך ארבעה חודשים משרד הבריאות יגבש מודל להסדיר את השימוש במריחואנה, ולאחריו יתקיים דיון נוסף בנושא.

תגיות