אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ראיון "כלכליסט" - מנכ"ל ומייסד פולירם: "זו הולכת להיות שנה פנטסטית" צילום: shutterstock

ראיון "כלכליסט" - מנכ"ל ומייסד פולירם: "זו הולכת להיות שנה פנטסטית"

מייסד ומנכ"ל פולירם יהושע שגב מספר על קשיי המשבר ודרכי היציאה ממנו, ועל ההחלטה להמשיך לחלק דיבידנד כדי לעמוד בציפיות המשקיעים

24.11.2009, 22:57 | רחלי בינדמן

"היינו בפחד נורא שהעולם הולך להתמוטט. מחברה שמוכרת 25 מיליון שקל בחודש ירדנו לפתע ל־13 מיליון שקל. הטלפונים הפסיקו לצלצל ופקסים הפסיקו להגיע", כך מספר יהושע (שוקה) שגב, מנכ"ל פולירם שבשליטת מושב רם און, כיצד התקבל המשבר הפיננסי על ידי הנהלת החברה ובעלי מניותיה.

חברת פולירם, העוסקת בפיתוח, ייצור ושיווק חומרי גלם לתעשיית הפלסטיק, מוכרת את חומרי הגלם שהיא מייצרת בעיקר ליצרניות של מוצרים לענפי הרכב, ההשקיה והחשמל.

"עד ספטמבר 2008 כולם דיברו על משבר ואנחנו לא הרגשנו כלום - חשבנו שאנחנו מחוץ לרדאר. המשבר היה רק בעיתונים הכלכליים. לפתע מצאנו את עצמנו במצב שבדצמבר ובינואר 2009 ירדנו ב־50% בהיקפי הפעילות", מספר שוקה. לדבריו, "ברבעון הרביעי של 2008 חווינו לראשונה זה הרבה שנים הפסד של 1.5 מיליון שקל, בעיקר בגלל ירידה בערך חומרי הגלם שאותם קנינו במחיר יקר".

מי הענפים שהכי נפגעו מהמשבר?

"תעשיית הרכב נבלמה וכך גם תעשיית המים. נטפים, למשל, הוא אחד הלקוחות הגדולים שלנו, וההזמנות ממנו נעצרו. חקלאים הפסיקו לקנות מערכות השקיה. גם ענף החשמל והאלקטרוניקה נפגע, אבל פחות".

ברגע שהבנתם שהמשבר הוא עובדה קיימת, כיצד נערכתם?

"בתוך חודשיים פעלנו בנחרצות. אמרתי למנהלים שלי שלא משנה מה, חייבים להרוויח כסף. מ־120 עובדים בתחילת המשבר ירדנו ל־74 עובדים. התאמנו הוצאות להכנסות בלי שום רחמים".

"החלטנו שנעמוד בציפיות ונמשיך לחלק דיבידנד"

ואמנם את הרבעון השלישי של 2009 סיימה פולירם עם ירידה של 13.5% בהכנסות לרמה של 59.1 מיליון שקל לעומת הרבעון המקביל אשתקד, אולם לעומת הרבעון השני של 2008 דווקא נרשם גידול של 13% בהכנסות.

הרווח הגולמי ירד ב־0.2 מיליון שקל בלבד והסתכם ב־10.8 מיליון שקל עם שיעור רווחיות מסך מכירות של 18.2% לעומת 16% ברבעון המקביל אשתקד. הרווח התפעולי ירד ב־0.6 מיליון שקל והסתכם ב־5.7 מיליון שקל, אולם הרווח הנקי הסתכם ב־4.2 מיליון שקל - גידול של 16% לעומת הרבעון המקביל אשתקד.

"זו הולכת להיות שנה פנטסטית מבחינת רווחים בכל קנה מידה. ב־2007, השנה הכי טובה של פולירם, הרווחנו 13 מיליון שקל, וכיום, תשעה חודשים מתחילת השנה, כבר הרווחנו 10.7 מיליון שקל", אומר שוקה.

לפולירם מדיניות חלוקת דיבידנד קבועה של 35% מהרווחים נטו. חשבתם לסגת ממנה בעקבות המשבר?

"התלבטנו קשות, אבל החלטנו שנעמוד בציפיות המשקיעים ונמשיך לחלק דיבידנד".

מרגישים שיפור?

"כן. בינואר־פברואר עוד היינו על הקו של 11.2 מיליון שקל מכירות בחודש, אבל בחודש האחרון כבר מכרנו ב־20 מיליון שקל. בענף הרכב יש ההתאוששות יותר מהירה וגם בתעשיית המים. השוק המקומי דווקא מתאושש פחות מהשוק הזר, כיוון שהשוק המקומי מוגבל בעוד שהשוק העולמי מאפשר רכישת לקוחות חדשים. היום אנחנו כבר מגייסים עובדים ויש לנו כבר 94 עובדים".

למרות ההתאוששות המורגשת, בפולירם יש עדיין את נושא ביטוח האשראי שמכביד עליה.

"אני דרשתי ש־100% מהסחורה שאני מייצא תהיה מבוטחת. עם פרוץ המשבר חברת הביטוח חותכת לנו דרמטית בהיקף הביטוחים, בעיקר בכל הקשור בתעשיית הרכב, ואנחנו מפסידים עסקאות בכלל זה. המדינה קצת מסייעת, אבל עבור חלק מהלקוחות חברת הביטוח הורידה את היקף הביטוח ל־0", מספר שוקה.

כיצד אתה מתמודד עם זה?

"עבור חלק מהלקוחות שאיתם אני עובד הרבה שנים ויש לי אמון בהם אני מוכר גם בלי ביטוח. נושא ביטוח האשראי הוא אחד הנושאים הכאובים אצלנו היום. חברות הביטוח לא מתקדמות איתנו כפי שהיינו רוצים. אנחנו בוכים להם כל הזמן, אבל הן לא הולכות לקראתנו".

"אנחנו חברה שמרנית"

יש לכם בקופה כ־44 מיליון שקל במזומן. יש כוונה לבצע רכישות?

"אנחנו חברה שמרנית, ואני לא מעוניין לעשות מהלכים שיכולים לסכן את פולירם כמו שנתקלתי בחברות מתחרות. קנינו לפני שנה וחצי שליטה במפיץ בצרפת והקמנו חברה־בת באנגליה. מדי פעם אנחנו בודקים רכישות, אבל בזהירות ובשמרנות ובלי להיטות".

אז איפה אתה רואה את מנועי הצמיחה של החברה?

"אחד ממנועי הצמיחה בעל פוטנציאל אדיר הוא מוצר שהתחלנו לפתח לפני שמונה שנים ונקרא בונדירם, שהוא מוצר כימי שמשמש ליצירת דבקים. לפני חצי שנה הוא החל לתת תוצאות. מדובר במוצר שיש לו פוטנציאל לרווח גולמי כפול מהמוצרים הרגילים שלנו. כרגע מדובר רק במחלקה שמייצרת אותו, אבל בסוף אני אקים עבורו מפעל שיהיה יותר גדול מכל פולירם.

"לצד זאת, יש לנו יוזמה נוספת של סיבים ארוכים, טכנולוגיית יצור ייחודית שפיתחנו לפני חמש שנים שנותנת תכונות משופרות לחומרי הגלם שלנו. הבאנו במיוחד לשם כך מהנדס אמריקאי שחי שנה במושב", אומר שגב.

עם המשקיעים הבולטים של פולירם נמנים חברת הביטוח הראל ודש איפקס, שרכשו מניות בשוק לאחר ההנפקה.

האם אתה עושה משהו בנוגע לסחירות של המניה?

"קצת הזנחתי את הנושא הזה בתקופת המשבר, אבל עכשיו חזרתי לנסות ולעניין משקיעים. כל מנכ"ל מעוניין שהמניה שלו תשקף ערך אמיתי והמניה שלנו נפלה דרמטית בעקבות המשבר, בשפל היא הגיעה ל־2.75 שקלים כשבשיא היא כבר עמדה על 12 שקל".

מדוע לא גייסתם גם אג"ח?

"הגופים המוסדיים מאוד ביקשו שאני אנפיק אג"ח, אבל לא הסכמתי. המצב הפיננסי של פולירם מצוין — יותר מ־50% הון עצמי מסך המאזן, איזו סיבה יש לי לגייס אג"ח בריבית של 5% ולשים בפיקדון בנקאי ולקבל פחות? אני שמרן. גם כרגע אין שום צורך בגיוס נוסף".

תגיות