אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מה אגייאר צריך לעשות כדי להיות הבעלים של בית"ר? צילום: ראובן שוורץ

מה אגייאר צריך לעשות כדי להיות הבעלים של בית"ר?

בית"ר כנכס אולי לא תניב לנושים את הפירות להם הם מקווים, אבל בהחלט יוצרת מספיק רעש תקשורתי כדי שלא יסכימו לוותר עליה. האם אגייאר צריך לשלם כדי לרכוש את בית"ר או לחכות בסבלנות עד שכל נושיו של ארקדי גאידמק יקבלו את הכסף שהוא חייב להם

24.11.2009, 16:27 | צמרת פרנט

איש העסקים האמריקאי, גומא אגייאר, מאוד רוצה את בית"ר ירושלים. עד כדי כך רוצה, שהוא מספר לכל מי שמוכן להקשיב לו, שהוא הבעלים שלה. בין הרצון של אגייאר לבין המציאות עומדים מספר מכשולים בדמות עיקולים בסכום של כ-160 מיליון שקל שהטילו נושיו של ארקדי גאידמק, על נכסיו הרבים, ביניהם נמצאת גם קבוצת הכדורגל הירושלמית שהוא בעליה.

גאידמק. חייב לטרוים 32 מיליון שקל, צילום: בועז אופנהיים גאידמק. חייב לטרוים 32 מיליון שקל | צילום: בועז אופנהיים גאידמק. חייב לטרוים 32 מיליון שקל, צילום: בועז אופנהיים

נגד גאידמק, שנמצא כעת ברוסיה ולא מתכוון להגיע לישראל בזמן הקרוב עקב מצב בריאותי קשה, לדבריו, מתנהלים מספר הליכים משפטיים. כולם סכסוכים כספיים שהתעוררו בעקבות עסקאות שכשלו או לא יצאו אל הפועל. בין גאידמק לבין אורי שני התנהל סכסוך שהחל ביולי 2008 לאחר שלטענת שני, גאידמק הפר את התחייבותו להעביר לטובתו בנאמנות מניות של חברת אוסיף הציבורית שהייתה בזמנו בשליטת גאדימק, הסכסוך הסתיים לא מזמן לאחר שהושג הסדר פשרה בין השניים, במסגרתו יקבל שני 10 מיליון שקל. שני עיקולים בסכום של 9.8 מיליון שקל על נכסיו של גאידמק, יוסרו בקרוב לאחר ששני יקבל את כספו.

עיקול נוסף שהטילו בני הזוג צבי ורווית ויליגר על נכסיו של גאידמק בסכום של 17 מיליון שקל על מניות, כספים, ניירות ערך, מגרשים של גאידמק בקיסריה ותקבולים שאמור גאידמק לקבל מבית"ר ירושלים, יוסר גם הוא ככל הנראה בקרוב. לטענת השניים, הם העניקו לגאידמק הלוואה בסך 16 מיליון שקל, תמורתה הבטיח להם לשעבד לטובתם את הווילה בה התגורר בקיסריה, אך לא עשה כן. גם כאן הגיע גאידמק לפשרה עם בני הזוג במסגרתה ישלם להם 2 מיליון דולר.

לגאידמק סכסוך נוסף עם איש העסקים יוסף טרוים, בעקבותיו הטיל בית המשפט עיקול בסכום של עד 98 מיליון שקל על נכסיו של גאידמק, ביניהם זכויות במכירת קבוצת הכדורגל, נכסי מקרקעין בקיסריה הנאמדים בסכום של 35.8 מיליון שקל, דירה בשכונת כפר דוד בירושלים בסכום של כ-2.4 מיליון שקל, רכבי יוקרה ומניות.

הסכסוך בין השניים החל בשנת 2003, טרוים טען כי גאידמק לא שילם לו את מלוא התשלום עבור 95% מהבעלות על מפעל פוספטים בקזחסטן שמכר לו. התיק הועבר לבוררות, בעקבותיה פסק השופט בדימוס דן ארבל כי על גאידמק לשלם לטרוים סכום של 46 מיליון שקל. ערכאת הערעור על פסק הבורר ביטלה חלק ממנו וקבעה כי על גאידמק לשלם לטרוים 32 מיליון שקל בלבד.

מאחר ובית המשפט אישר לטרוים לעקל את נכסיו של גאידמק עד לגובה סכום התביעה, גובה העיקול ירד בהתאם מ-98 מיליון שקל ל-32 מיליון שקל. העיקולים יוסרו, כאמור, ברגע שגאידמק יעביר לטרוים את הסכום עליו הוחלט. עורך הדין שמייצג את טרוים, שחר הררי, אמר ל"כלכליסט" כי למרות שאגייאר מכנה את עצמו הבעלים של בית"ר ירושלים, הוא מעולם לא נרשם ככזה. לדבריו, אם אגייאר היה הבעלים של בית"ר הוא היה צריך לשלם את החובות לנושים.

אך בכך לא הסתיימה מסכת העיקולים על הקבוצה.

בעקבות סכסוך נוסף בין גאידמק לאנשי העסקים, לוי קושניר ובלרם צ'יינרי, הוטל צו עיקול בסכום של 22.9 מיליון דולר על נכסיו של גאידמק שכוללים בין היתר את הזכויות בקבוצת הכדורגל, מניות השייכות לו בחברות הציבוריות, אוסיף, ויליפוד, גילאון, אמריס וביתו של גאידמק בקיסריה. בית המשפט העליון דחה לאחרונה את בקשתו של גאידמק לדחות את ביצוע פסק הדין של בית המשפט המחוזי בתל אביב שקבע כי עליו לשלם לקושניר וצ'יינרי סכום של 100 מיליון שקל.

הקבוצה לא שווה כלום

סך כל העיקולים על נכסיו של גאידמק עומד כעת על כ-160 מיליון שקל, מתוכם יוסרו בקרוב 27 מיליון שקל. העיקולים שהוטלו על נכסיו, כוללים כאמור את קבוצת הכדורגל, שנכללת במסגרתם ואין עליה עיקול ספציפי.

הערכות, גם של הנושים, היא כי הקבוצה איננה נכס בעל שווי כלשהו, להיפך, היא גוררת אחריה חובות לא מעטים. גאידמק אמר בעצמו כי הוא מוכן לתת את הקבוצה לאגייאר ללא תמורה כספית כלשהי, אלא שרצונו הטוב של גאידמק לא יעזור לאגייאר, מאחר והעיקולים אינם מאפשרים לו להעביר את הזכויות בדרך העסקית הרגילה.

אם אגייאר אכן מעוניין להפוך לבעלים של בית"ר, הוא יכול לעשות את זה במספר דרכים: הדרך הפשוטה, עליה כבר הצהיר כי יש בכוונתו לבחור בה, היא לפנות לבית המשפט ולשכנעו כי מדובר בנכס חסר ערך שלא יניב לנושיו של גאידמק דבר ולכן אין טעם להטיל עיקול על הקבוצה. אם ישתכנע בית המשפט, הרי שרק הוא יכול לאפשר את המכירה, גם ללא הסכמת הנושים. ככל הידוע, כרגע אגייאר לא מתכוון להגיש בתקופה הקרובה בקשה כזאת.

אפשרות נוספת היא פנייה מצידו של אגייאר לנושים עצמם בבקשה כי ייוותרו על העיקולים הספציפיים על הקבוצה, אלא שהסיכויים לכך קלושים. בית"ר כנכס אולי לא תניב לנושים את הפירות להם הם מקווים, אבל בהחלט יוצרת מספיק רעש תקשורתי כדי שלא יסכימו לוותר עליה.

אגייאר יכול גם לעשות את הבלתי אפשרי, להיכנס לנעליו של גאידמק ולשלם את כל חובותיו, דבר שיפתור את הקבוצה מהעיקולים וגם ישחרר את רכבי היוקרה של איש העסקים הרוסי לחופשי. אופציה שנושיו ישמחו לאמץ בחום, אך סביר להניח שאגייאר קצת פחות, מאחר והשווי של הקבוצה מסך כל החובות הוא זניח עד אפסי.

האפשרות האחרונה והריאלית, היא להתאזר בסבלנות, לא רבה מדי, ולהמתין שכל ענייניו המשפטיים של גאידמק יגיעו לסופם, כך שכל נושיו יקבלו את הכספים להם הוא חייב ובתמורה יוסרו העיקולים.

תגיות