אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הצעת חוק: פטור מפסיכומטרי לבעלי ניסיון תעסוקתי צילום: טל שחר

הצעת חוק: פטור מפסיכומטרי לבעלי ניסיון תעסוקתי

ח"כ מגלי והבה: אחות שעבדה שנים במקצוע ומעוניינת להשלים תואר בסיעוד נאלצת ללמוד טריגונומטריה ואוצר מילים כדי להתקדם בתחומה

24.11.2009, 16:51 | תומר אביטל

הצעת חוק חדשה של ח"כ מגלי והבה (קדימה) מציעה לתת פטור מפסיכומטרי לאנשים בוגרים המבקשים להתקדם בתחומם וללמוד לימודים אקדמיים. בדברי ההסבר לחוק נאמר, כי החוק בא למנוע מצב שבו אנשים בוגרים, בעלי ניסיון תעסוקתי, נדרשים לעשות מבחן פסיכומטרי, לעיתים גם אם יש להם תואר אקדמי בתחום אחר.

"החוק יעזור לאחות מנוסה שקיבלה הסמכה לאחר לימודים של שנתיים בבית ספר לאחיות ולאחר בחינה ממשלתית ומבקשת להשלים תואר ראשון בסיעוד. כיום היא מתבקשת על ידי האוניברסיטה העברית להציג תוצאות בחינה פסיכומטרית", אומרים בצוות של ח"כ והבה. לדבריהם, אותה אחות עבדה במשך שנים במקצוע, וכעת נדרשת לשבת וללמוד טריגונומטריה, אוצר מילים בעברית ובאנגלית ונוסחאות שונות שספק אם הן רלוונטיות לאותה אחות, בכדי להתקדם בתחומה.

ח"כ מגלי והבה: "הצעת החוק מבקשת לעודד אנשי מקצוע לרכוש השכלה אקדמית הרלוונטית לתחום עיסוקם באמצעות הסרת המגבלה הקיימת בדמות המבחן הפסיכומטרי אשר דורשת ממי שמבקשים להתקדם בתחומם הם, לעבור מבחן שאיננו קשור לעבודתם המקצועית. במצב הקיים, במקום לעודד אנשים עובדים לרכוש השכלה אקדמית, המדינה מקשה עליהם לעשות זאת, מה גם שאין ספק שערכו של ניסיון מקצועי בן כמה שנים, עולה לאין שעור על ערכו של מבחן פסיכומטרי".

מהאוניברסיטה העברית נמסר בתגובה: "האוניברסיטה מתנגדת ליוזמה לקבוע בחקיקה מתן פטור בקבלה לאוניברסיטה לאנשים עם ניסיון תעסוקתי.האוניברסיטה אינה סבורה כי החלטות מסוג זה צריכות להתקבל באמצעות חקיקה. לתפיסת האוניברסיטה, תואר ראשון בכל תחום אינו כולל רק נושאים מקצועיים אלא מעניק ארגז כלים, ידע ויכולות ניתוח שהם מעבר לידע שרוכשים באמצעות ניסיון מקצועי צר. עם זאת, האוניברסיטה מפעילה ועדת חריגים הבוחנת קבלה לאוניברסיטה של אנשים בעלי ניסיון מקצועי - כל מקרה נבחן לגופו".

מהמרכז הארצי לבחינות ולהערכה נאמר בתגובה להצעת החוק, כי "תוצאות הבחינה הפסיכומטרית יחד עם תוצאות בחינות הבגרות - הינן כלי החיזוי היעיל, ההוגן והמקצועי ביותר להצלחה בלימודים האקדמיים. המרכז הארצי לבחינות ולהערכה, המופקד על הבחינה הפסיכומטרית, אינו מתערב בהחלטות שבסיסן ערכי אידיאולוגי. שיקולי הקבלה על בסיס נסיון תעסוקתי, כאמור גם לציוני הבגרות, נתונים להחלטת מוסדות הלימוד".

 

הדרישה לפטור מהבחינה תהיה שלוש שנות ניסיון בתחום דומה. ההצעה תונח השבוע על שולחן מזכירות הכנסת.

תגיות

13 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

13.
תגובה ל- 12
ראשית, מדעי המדינה כפי שציינת הוא תואר כללי שאין הגדרה ספיציפית לעיסוק למי שלמד אותו, לעומת אחות שלמדה בבית ספר לאחיות ולא בכדי להיות יועצת כלכלית... שנית, הגיל שממנו לא דרוש פסיכומטרי נקבע על ידי האקדמיה במסגרת החופש האקדמי שיש לכל המוסדות להשכלה גבוהה וזה לא משהו שקבוע בחוק. עד היום החוק לא התערב בכלל בתנאי קבלה לאוניברסיטאות ולא בשום דבר דומה לזה. לכן, לדעתי, הצעת החוק הזו יכולה להיות התחלה למשהו מועיל בהחלט. תחשבי על כך שבפקולטה של תואר ראשון לסיעוד תלמדנה אחיות מנוסות במקצוע ובעלות הידע המקצועי שרכשו בבית ספר לאחיות - זה רק יעלה את רמת הלימוד! יש כוח לחבר הכנסת מגלי והבה על הצעת החוק
איילת , תל אביב  |  26.11.09
12.
כולנו לומדים דברים שלא רלוונטים לנו בשביל הפסיכו'
אז למה זה אמור לעניין אותי שמישהי צריכה ללמוד טריגו בשביל תואר בסיעוד? גם אני לא הייתי צריכה טריגו או שום חלק שקשור למתמטיקה ואני בספק אם בעברית לתואר שלי במדע המדינה. ועדיין עשיתי פסיכומטרי. די לבכיינות. חוץ מזה שיש גיל מסוים שממנו והלאה לא צריכים פסיכומטרי (35?) אז החוק הזה לא רלוונטי בעליל.
לילך  |  25.11.09
9.
בוריס (6) - זה היה נכון אם פסיכומטרי היה מדד מסנן אמיתי של איכות...
אבל סטודנט שלא יודע כמה מילים בעברית לא פחות טוב מסטודנט שיודע עוד כמה מילים.. כך גם סטודנט שיש לו אנגלית שפת אם, ואחד שאין לו... צריך לעשות מבחנים מסננים לרפואה פר מקצוע.....מבחנים שלא צריך ללמוד אליהם - לגשת ולראות אם יש לך את היכולות... מבחנים שיסננו נכון בין הסטודנטים...
שי  |  24.11.09
לכל התגובות