אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בעיטת פתיחה לחיים: קבוצות הכדורגל למען בני נוער בסיכון

בעיטת פתיחה לחיים: קבוצות הכדורגל למען בני נוער בסיכון

קבוצות הכדורגל הגדולות בארץ משתמשות בידע המקצועי שלהן כדי לתרום לקהילה. בין התומכים: אנשי עסקים כמו רועי ורמוס וגזי קפלן

26.11.2009, 23:22 | רונית צין-קרסנטי

השימוש בספורט ככלי חינוכי וטיפולי צובר פופולריות בשנים האחרונות. ארגונים ועמותות משתמשים בפעילויות ספורטיביות כפלטפורמה לסייע לבני נוער מאוכלוסיות בסיכון, וגם קבוצות הכדורגל המובילות בארץ רותמות את היכולת המקצועית שלהן כדי לתרום לקהילה. "בגיל ההתבגרות הנערים צריכים להוציא אגרסיות ולשחרר מתחים ולחצים. ברגע שמנתבים זאת לכיוון חיובי, הם מסגלים לעצמם הרגלי חיים חיוביים יותר", מסבירה דניאל קסלר, מלווה מקצועית בתחום הרב־תרבותי בעמותת על"ם. לדבריה, "נוער בסיכון לא מצליח לעשות זאת לבד, כי הוא לא נחשף לספורט דרך ההורים שלו".

עמותת על"ם מציעה פעילויות ספורטיביות מגוונות לבני נוער, החל בכדורגל וכדורסל וכלה בענפי ספורט אינדיבידואליים יותר, כמו ריצה. פרויקט נוסף, בשיתוף חברת דלתא אתגרים, משלב בני נוער בסיכון בפעילות אקסטרים. "לבני נוער בסיכון יש נטייה לחפש ריגושים ולהתנהג בצורה אימפולסיבית, וזו הסיבה שהם משחררים מתחים באמצעות אלימות ושימוש בסמים ואלכוהול", אומרת קסלר. "לקחנו את הנטייה הקיצונית הזו וניתבנו אותה לפעילויות כמו סנפלינג ובאנג'י. התוצאות נפלאות - אנחנו מגלים עלייה בכניסה של בני הנוער למסגרות כמו בית ספר ועבודה, ופחות עבירות פליליות. הם גם לא מסתובבים בחוסר מעש - יש להם פגישה שבועית שהם חייבים להגיע אליה".

שינוי דרך הרגליים

קבוצת הפועל תל אביב בכדורגל הקימה לפני 13 שנה את עמותת מפעלות חינוך, הפועלת ב־300 מסגרות ברחבי הארץ ומספקת לבני נוער הכל, ממדים ועד טורנירים. כך מצליחה הפועל להגיע ל־20 אלף חניכים, בהם 1,500 ילדים בעלי צרכים מיוחדים, 1,500 עולים חדשים, קבוצה של נוער עברייני מכלא אופק, ילדים פליטים מדרפור ומאריתריאה, קבוצות מעורבות של ילדים יהודים וערבים ו־400 ילדים פלסטינים מכפרים בגדה.

עמותת המכבים, מכבי תל אביב. 25 מרכזי חינוך ברחבי הארץ עמותת המכבים, מכבי תל אביב. 25 מרכזי חינוך ברחבי הארץ עמותת המכבים, מכבי תל אביב. 25 מרכזי חינוך ברחבי הארץ

בדירקטוריון העמותה חברים בין השאר מנכ"ל בית ההשקעות פסגות רועי ורמוס ופרופ' עדי ערמוני, דיקן הפקולטה למינהל עסקים במכללה למינהל. בין תומכי העמותה וידידיה נמצאים גם מנכ"ל אסם גזי קפלן, יו"ר אסם דן פרופר, איש העסקים מושיק תאומים וכן איל קיציס, מיקי חיימוביץ', אלי אילדיס, קרן מור ומנשה נוי. ב־2009 נבחרה מפעלות חינוך לאחת משלושת המועמדים הסופיים (מבין 1,000) לפרס מועדון הספורט המקצועני החברתי בעולם, של ארגון Beyond Sport בראשות טוני בלייר.

"זו התוכנית הגדולה והמובילה בארץ לשימוש בכדורגל ככלי לשינוי חברתי", אומר יו"ר העמותה אברום בורג. "היא מאפשרת לעשרות אלפי חניכים להתקדם משולי החברה הישראלית לכיוון של עשייה ומעורבות חברתית". לדברי בורג, "אנו עדים לכוחה של הפעילות הספורטיבית על המגרש בקידום של מסרים חברתיים כגון כבוד הדדי, קירוב לבבות, חתירה לשלום ולדו־קיום, סובלנות כלפי האחר ושילוב של אוכלוסיות עם צרכים מיוחדים".

קבוצת הנוער של מפעלות חינוך, הפועל תל אביב. 20 אלף חניכים, בהם 1,500 ילדים עם צרכים מיוחדים קבוצת הנוער של מפעלות חינוך, הפועל תל אביב. 20 אלף חניכים, בהם 1,500 ילדים עם צרכים מיוחדים קבוצת הנוער של מפעלות חינוך, הפועל תל אביב. 20 אלף חניכים, בהם 1,500 ילדים עם צרכים מיוחדים

לדברי בורג, "אנו יודעים כי רק מעטים מהילדים יפלסו את דרכם לעולם הכדורגל, אולם מחובתנו לסייע בעיצובם ולדאוג להם כבני אדם וכצעירים הבונים את עתידם".

קבוצת מכבי תל אביב בכדורגל מפעילה את עמותת "המכבים - חינוך וכדורגל בקהילה", שהוקמה לפני יותר מעשור בידי לוני הרציקוביץ'. עד לפני כשנתיים היה הרציקוביץ' הבעלים של מועדון הכדורגל מכבי תל אביב, והוא ממשיך לשמש כיו"ר עמותת המכבים. העמותה, בשיתוף עם הקרן לידידות, מפעילה כ־25 מרכזי כדורגל וחינוך בקהילה.

איל קיציס עם עוזר מאמן הפועל ת"א יוסי אבוקסיס. תומך איל קיציס עם עוזר מאמן הפועל ת"א יוסי אבוקסיס. תומך איל קיציס עם עוזר מאמן הפועל ת"א יוסי אבוקסיס. תומך

"מדובר במרכזים חינוכיים־חברתיים המפעילים ילדים ובני נוער מאזורי מצוקה כדי לסייע להם ליהנות מסביבה חינוכית וחברתית תומכת", אומר אסף טולדנו, מנהל העמותה. לדבריו, המרכזים מפעילים יותר מ־2,500 ילדים בני 16-6. המרכזים מתפרסים מרהט שבדרום הארץ ועד קיבוץ הגושרים בצפון, ומשתתפים בהם ילדים יהודים, בדואים, דרוזים ומוסלמים, וכן עולים מאתיופיה ומחבר העמים. בנוסף מפעילה העמותה פרויקט להפעלת ילדים בעלי צרכים מיוחדים.

שיקום על היאכטה

גם הספורט הימי משתלב בטיפול בבני נוער בסיכון. בדצמבר 2000 הוקם בהרצליה הוסטל "בין גלים", המופעל על ידי עמותת שח"ל (ובעזרת תרומות של עמותת חסד, מרינה הרצליה, חברת ספקטרוניקס, חברת ורינט וחברת DSPC). מטרת ההוסטל היא שיקום וטיפול בבני נוער בסיכון בני 18-14, והוא כולל גם פעילויות ימיות. לפרויקט נתרמה יאכטה מפרשית, ובני הנוער עוסקים גם בהשטת מפרשיות קטנות, בצלילה, בשיט קיאקים ובגלישת גלים.

"הרעיון המרכזי מאחורי הפרויקט הוא עבודה קבוצתית", מסביר בני ורסנו, רכז ים של הפרויקט. "בטיפול מסורתי - קודם מדברים. אנחנו קודם פועלים, ואותם דפוסים שקורים לבני הנוער בבית מגיעים גם כאן לידי ביטוי, ואפשר לדבר עליהם".

לדברי ורסנו, ההפלגה על היאכטה משקפת מעין מיקרוקוסמוס - המיקום החברתי של כל אחד מהנערים וההתנהגות שלהם מול גורמי הסמכות מקבילים לעולם האמיתי. "יש הרבה נערים שהגיעו לפה עם פערים גדולים ביכולות הלימודיות ועם תיקים במשטרה, והם מסיימים בגרות והולכים להיות לוחמים בחיל הים", הוא אומר.

בהוסטל מקיימים גם פעילות עסקית: "אנחנו משתמשים בידע שרכשנו כדי למכור שירותים ימיים לפנימיות אחרות, לבני נוער ולאנשים פרטיים. יש לנו גם אתר אינטרנט (www.mymarina.co.il) שבאמצעותו אנו מוכרים שירותי הפעלת יאכטה לאנשים שרוצים לעשות אירועים קטנים כמו ימי הולדת, מסיבות והפלגות משפחתיות. הכסף שנכנס הוא לטובת ההוסטל".

תגיות