אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
דו"ח טכנולוגי: בריטניה מתחילה במלחמה בפיראטיות	צילום: shutterstock

דו"ח טכנולוגי: בריטניה מתחילה במלחמה בפיראטיות

כ-30,000 בריטים החשודים בהורדות לא חוקיות צפויים לקבל בקרוב מכתבי התראה, אפל לא מאמינה בתולעים (אבל ההאקרים כן), איקאה עושה שימוש שיווקי גאוני בפייסבוק . הודעות הביפר מה-11 בספטמבר נחשפות

26.11.2009, 12:27 | יוסי גורביץ

אל המטרה, אש!

בעוד הממשלה הבריטית דנה בהעברת חוקים נוקשים יותר נגד פיראטיות, תחת מחאה ניכרת של ספקיות הרשת המקומיות, תעשיית ההקלטות המקומית פותחת במתקפה משלה.

כ-30,000 גולשים בריטים – 25,000 משתמשי BT, ספקית הרשת הגדולה בממלכה, ועוד כ-5,000 משתמשים של ספקיות אחרות – יקבלו בימים הקרובים מכתבי איום מכמה פירמות של עורכי דין שעושות כסף מדברים כאלה. המכתבים הללו יאשימו אותם בשיתוף קבצים, וככל הנראה בגניבה של פורנוגרפיה מהסוג הקשה.

יצוין כי תעשיית ההקלטות מודעת לכך שאין ברשותה הוכחות כלשהן, ועל כן המכתבים יודיעו לחשודים שהם חשודים ושמישהו השתמש בחיבור שלהם כדי להוריד תוכן, והם מתבקשים להפסיק זאת. החשודים יכולים להסתפק במכתב חוזר שתוכנו הוא "בולשיט, להד"ם", אבל עכשיו הם יודעים שהם נמצאים על הכוונת, והמכתב הבא יהיה ידידותי פחות.

הנסיון מוכיח שרוב בני האדם, בקבלם מכתב שנראה כאילו נכתב על ידי עורך דין, נבהלים ומצייתים לו כמעט אוטומטית. זה, כנראה, מה שתעשיית ההקלטות בונה עליו. יצוין שבניגוד לטענה שאי אפשר להלחם בפיראטיות, מהנתונים שפורסמו בשוודיה עולה שמלחמה רצינית בפיראטיות דווקא משיגה את מטרתה.

תולעים? אצלנו? אין דבר כזה

 

לראשונה, נפגע החודש האייפון משתי תולעים. האחד היה בדיחה, והדביק את תמונתו של ריק אסטלי, ההוא מריקרולינג, על המכשיר. השני היה הרבה פחות מצחיק והוא מסוגל לחטוף את המכשיר ולהפוך אותו לחלק מבוטנט. חשוב לציין שהתולעים פגעו באייפונים פרוצים, ורק בכאלה שהמשתמש שלהם היה מספיק מטומטם להשאר עם סיסמת ברירת המחדל (alpine, למי שעוד לא שינה את שלו).

אבל מכאן קצרה הדרך לתקיפה של שאר קהילת האייפונים. שאלות הופנו לאפל בנושא, והיא דחתה בבוז את הטענה שיש סכנה כלשהי. עמדתה הרשמית של אפל היא שאין צורך באנטי וירוס לאייפון – לסימביאן, למשל, יש כבר שנים – ומתקבל הרושם שהיא לא תעודד כתיבתו של כזה.

יתר על כן, גם אם מישהו יחליט לבנות אפליקציית אנטי-וירוס, הוא ייתקל בבעיה משמעותית. האייפון לא מאפשר הרצת מספר אפליקציות בו זמנית, אלא רק אפליקציה אחת בכל רגע. יתר על כן, הוא לא מאפשר הרצת אפליקציות ברקע. אנטי-וירוס שצריך להיות מופעל במיוחד על ידי המשתמש הוא, איך לומר, לא פתרון אופטימלי.

יועץ אבטחה של חברת סופוס אמר לרג'יסטר שידיהן של חברות האבטחה כבולות; רק אפל יכולה לפתור את הבלגאן הזה, ולה – כרגע – אין שום תמריץ לעשות את זה. עד שיהיה מאוחר מדי, כמובן.

כך משווקים

הרשת, למרבה הצער, מלאה בכל מיני טיפוסים שליליים שמגדירים את עצמם כמומחים לשיווק מקוון. לעיתים קרובות מדי היצורים האלה שורצים בטוויטר, כשהם מדביקים לעצמם את התואר "גורו", אבל מדי פעם צריך להוריד בפני חלק מהם את הכובע.

חברת Forsman and Bodenfors, שאני חושד שהיא שוודית, זוכה בכבוד הזה. הפרסומאים שלה נתקלו בבעיה קשה: הצורך לפרסם חנות חדשה של איקאה בעיר השוודית מאלמו. איקאה נפוצה בשוודיה בערך כמו ערסים בפתח תקווה או חרדים בירושלים. איך מבדילים את החנות שלך משאר החנויות, ואיך גורמים דווקא לה לבלוט, במיוחד בתקציב פרסום נמוך? בעיה.

אבל הפתרון נמצא. האנשים הטובים בפורסמן ובודנפורס חשבו, חשבו, והחליטו לפתוח פרופיל פייסבוק למנהל החנות, גורדון גוסטבסון. זה בפני עצמו לא היה מעניין אף אחד, אבל היה להם שטיק. הם העלו תמונות של חדרי תצוגה לפרופיל של גוסטבסון, והבהירו שמי שיהיה זריז מספיק כדי לשים תגית עם השם שלו על המוצרים, גם יזכה בהם.

התוצאה – יש גם וידאו – היתה הצלחה ויראלית מסחררת: דף הפייסבוק של גוסטבסון הפך לאחד היותר מוכרים בשוודיה, ומספר עצום של אנשים הכיר את החנות החדשה. לגזור ולשמור: ככה עושים את זה. ולחקיינים הישראלים שוודאי יצוצו: תהיו רציניים, הציעו פרסים יותר יקרים ממחק.

היסטוריה בזמן אמת

אתר וויקיליקס מתמחה בחשיפת מסמכים שאחרים לא רוצים שהציבור יראה. אם פרצת לחשבון המייל של איזה מכחיש שואה, למשל, הם ישמחו לפרסם את השלל שלך. התוצאה היא לעיתים קרובות שירות לציבור, ולעיתים – למשל, כשוויקיליקס מפרסמת כיצד משבשים האמריקנים בעיראק מרחוק מנגנוני הפעלה של פצצות – שירות דב.
הגראונד זירו, צילום: בלומברג הגראונד זירו | צילום: בלומברג הגראונד זירו, צילום: בלומברג

הפעם הוא מבצע שירות של ממש להיסטוריונים ולחוקרים חברתיים בכלל: האתר מעלה יותר מחצי מיליון הודעות ביפר שנשלחו במהלך הטבח במגדלי התאומים ב-11 בספטמבר 2001. ההודעות מסודרות בסדר כרונולוגי, והן כוללות הודעות רשמיות של פקידי ממשל, כמו גם הרבה מאוד מסרים פרטיים.

המסרים מעבירים היטב את החרדה, אובדן העשתונות והבלבול שרווחו בציבור במהלך אותו היום, כששמועה רדפה ידיעה וכאשר הנשיא ג'ורג' בוש נעלם ושמועה נפוצה אמרה שגם הבית הלבן הותקף. לא ברור מה מקור המידע – וויקיליקס, כהרגלם, לא אומרים – אבל מתקבל הרושם שזה אוסף מאורגן בקפידה, ושיש בו עניין. האתר פרסם חלק מהודעות הביפר שלשום, וימשיך בכך בקרוב.

קצרצרים

אפל מנהלת מבצע טיהור כנגד סייסטאר, יצרנית ההאקינטושים (מחשבים רגילים שעליהם מותקנת מערכת ההפעלה מק): לאחר שבית המשפט קיבל את קביעתה שסייסטאר הפרה את הסימנים הרשומים שלה, דורשת כעת אפל לקבל צו שיסגור את סייסטאר סופית. בין השאר, היא דורשת פיצויים בשווי שנע בין 449 אלף דולרים לכ-4.5 מיליונים. שווייה של סייסטאר, שכבר נמצאת בהליכי פשיטת רגל, הוא כ-50 אלף.

רואי החשבון של גוגל בוכים בלילה, לא נשמע קולם: יוטיוב סיימה עוד חודש מוצלח מבחינתה, והיא – שוב – האתר המוביל בצפיות וידאו בארה"ב. היא הציגה לאמריקנים יותר מעשרה מיליארדי סרטונים. החדשות הרעות: יוטיוב נשארה האתר המוביל בצפיות וידאו בארה"ב והציגה לאמריקנים יותר מעשרה מיליארדי סרטונים. מישהו, אחרי הכל, צריך לשלם על כל זה.

ואם ביוטיוב עסקינן, ממשלת עיראק החליטה לפתוח לעצמה ערוץ יוטיוב. המטרות שלו נראות תעמולתיות – הוא מיועד להציג את הישגיה של הממשלה ואת שעבר על העם העיראקי במהלך המלחמה הבלתי פוסקת. היעילות שלו כלפי הציבור העיראקי עצמו נראית מוגבלת – רק לכאחוז מהאוכלוסיה העיראקית יש גישה לרשת.

וויקיפדיה אסרה על מחשבי Volvo Information Technology, חברת הטכנולוגיה של יצרנית הרכב השוודית, גישה לוויקיפדיה. הסיבה: איזה ונדאל השאיר הערות גזעניות, המכוונות כלפי חברי ויקיפדיה, והוא הגיע ממחשבי החברה. מוולוו נמסר כי מחלקת האבטחה שלה בודקת את האירוע.

נשים בהריון וחולי לב מתבקשים להתרחק מהידיעה הבאה: לראשונה, נרשמה ביפן – אלא איפה? – חתונה בין זכר אנושי ובין דמות במשחק מחשב של נינטנדו שעוסק בדייטינג. החתונה נערכה בנוכחות קהל ידידיו של החתן, וכהן דת כלשהו. החתן טען להגנתו, לא שמישהו קונה את זה, שהכל חלק ממיצג אמנותי כלשהו. חלק מהקהל ביפן – האירוע שודר בזמן חי – תהה האם מדובר בסימן לדעיכתה הסופית של התרבות היפנית, ואני לא אהיה בין אלה שיאשימו אותם.

      

· "דו"ח טכנולוגי" בכל יום בתיבת המייל שלכם. להרשמה לניוזלטר לחצו כאן (ובחרו בתיבה הרביעית)

· לטורים הקודמים של "דו"ח טכנולוגי" - dailytech.calcalist.co.il.

· ל-RSS של "דו"ח טכנולוגי"

תגיות