אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
נדל"ן זה לא בורסה

נדל"ן זה לא בורסה

למרות האופטימיות בבורסות, שוק הדיור בארה"ב ממשיך להיות חלש

27.11.2009, 07:53 | אמיר ארגמן

ביום שלישי השבוע פורסם דוח על ידי חברת CoreLogic, המציג את היקף המשכנתאות בארה"ב בהן ערך הבית נמוך מגובה ההתחייבות (אקוויטי שלילי). הנתון נחשב למשמעותי ביותר ואף נתון למעקב מוקפד של כלכלנים כאומדן לעומק משבר הנדל"ן בארה"ב.

ההיגיון העומד מאחורי הנתון הוא שבמידה ואדם רכש בית תוך לקיחת משכנתא על הבית, הרי שאם שווי החוב שלו לבנק גדול מערך הבית, הוא יאבד את המוטיבציה להמשיך ולשלם את תשלומי המשכנתא על מנת לשמור את ביתו.

הדוח העלה מספר נקודות מעניינות:

  • 10.7 מיליון בתים או 23% מכל הבתים עליהם יש משכנתה בארה"ב היו באקוויטי שלילי נכון לספטמבר 2009.

  • עוד 2.3 מיליון בתים היו לקראת כניסה לאקוויטי שלילי (בין 0% ל-5% אקוויטי).
  • מרבית הבעיות של אקוויטי שלילי הנן של רוכשי בתים בין השנים 2005 ל-2008, כאשר שנת 2006 היא הגרועה ביותר (40% אקוויטי שלילי).
  • מחיר בית ממוצע עליו נלקחת משכנתא הוא 270 אלף דולר, אבל מחיר בית ממוצע שנמצא בטריטוריה של אקוויטי שלילי הוא נמוך יותר, ועומד על 210 אלף דולר. המשכנתא הממוצעת על בתים עם אקוויטי שלילי היא 280 אלף דולר, כך שהאקוויטי השלילי בממוצע הוא של 70 אלף דולר או 33% מעל ערך הבית.
  • ישנן חמש מדינות המתאפיינות בריכוז אקוויטי שלילי גבוה במיוחד: נבאדה (65%!!), אריזונה (48%), פלורידה (45%), מישיגן (37%) וקליפורניה (35%).
  • קליפורניה ופלורידה לבדן אחראיות על 42% מהמקרים של אקוויטי שלילי בארה"ב.
  • נתון מפתיע ומדאיג ביותר – שנת 2009 ממשיכה להיות בעיתית והנתונים מצביעים כי 11% מהמשכנתאות שנלקחו ב-2009 נמצאות באקוויטי שלילי ועוד 5% עם אקוויטי נמוך מאוד (בין 0% ל 5%).

מדוע נתונים אלו חשובים?

הסיבה פשוטה ומוסברת בקורלציה הגבוהה בין אקוויטי שלילי ובין שיעור הבתים המעוקלים. ככל שהאקוויטי השלילי גדל כך יש סיכוי גדול יותר כי הבית יכנס לתהליך של עיקול. התופעה נכונה הן לבעלי בתים הגרים בביתם והן לבעלי בתים שרכשו את ביתם למטרות השקעה. עוד עולה מן הנתונים כי בעלי בתים למטרת השקעה ממהרים יותר להגיע למצב של עיקול במידה וקיים אקוויטי שלילי בהשוואה לבעלי בתים הגרים בבית.

הערכתי היא כי קובעי המדיניות בארה"ב ערים לחשיבות תופעה זו והם מנסים לצמצמה בכל מחיר. השקעות עצומות בהטבות מס לרוכשי דירות וסבסוד של משכנתאות, הם רק חלק מן הצעדים המיושמים על ידי הממשל בכדי להביא לבלימה של תהליך העיקולים והירידה במחירי הנדל"ן. מהלך זה הוא חסר תקדים ואין כל בטחון האם הניסיון יוכתר בהצלחה או שמא הוא מביא רק לדחייה והחמרה של פתרון בעיית הנדל"ן למגורים בארה"ב.

תגיות

תגובה אחת לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

1.
יש לי מה כמה נתונים להוסיף
מקריאת מספר מאמרים בנושא, רציתי להוסיף מספר נתונים מעניינים: 1. נתון חשוב שחסר הוא מספר הלווים שנמתצאים בפיגור בתשלומי המשכנתא או שכבר נמצאים בתהליכי עיקול - 1 מ-7 משכנתאות !!! (כרגיל עם יתרון בולט למדינות המוכות שהוזכרו). 2. ישנן מספר מדינות בארה"ב, שהחוק מתיר לבנק לגבות את החוב על המשכנתא מעבר לעיקול הבית. כלומר, אם מכירת הבית לא החזירה את עלות המשכנתא אז הבנק ראשי להמשיך בתהליכי גביית חוב מנכסים אחרים של הלווה. במדינות אלה "אקוויטי שלילי" אינו משפיע על המוטיבציה להמשיך לשלם, כי גם אם תעזוב את הבית לבנק עדיין תהיה חייב לו כסף. מעניין במי מבין המדינות המוכות קיים חוק זה. 3. יש הרבה אנשים שמתוך יושר ממשיך לשלם למרות שזה לא כלכלי עבורם וכל עוד אנשים עובדים הם ע"פ רוב ממשיכים לשלם את המשכנתא. אבל קשה לשמור על היושר כאשר אתה מובטל. לכן, נתוני האבטלה מהותיים לא פחות ואולי יותר. 4. מי שגר בדירה ששווה פחות מהמשכנתא שלו, לא יכול למכור ולכסות את המשכנתא. לכן אם יש לו עבודה במדינה אחרת, ייאלץ לוותר עליה או לוותר על הבית לטובת הבנק. המצב הנ"ל, הופך את שוק העבודה האמריקאי שידוע בגמישותו לפחות גמיש לתנועת עובדים ע"פ הצורך. 5. מי שחושב שישראל במצב דומה - טועה.
מישהו , שקורא כתבות  |  27.11.09