אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
עוד שבת בלי כדורגל צילום: ראובן שוורץ

עוד שבת בלי כדורגל

הכדורגל הישראלי מעולם לא היה כל כך לא רלבנטי לחיים של הישראלים. עצוב

29.11.2009, 13:56 | אוריאל דסקל

מעשה במשפחה יהודית באירופה שהיה בבעלותה מפעל למסמרים. הבן הצעיר של משפחת נגלשטיין המדוברת קיבל את תפקיד האחראי לשיווק. כמה ימים לאחר שקיבל הבן את המינוי התהלך אביו, הבעלים של המפעל, ברחוב, וראה שלט ענק שעליו תמונה של ישו צלוב והכיתוב: "ישו נתלה עם מסמרי נגלשטיין". האב מיהר לטלפן לבנו. "מה אתה עושה?! תשנה מיד את השלט!". "אין בעיה", אמר הבן. יום למחרת טייל האב באותה הדרך ושוב ראה את השלט. הצלב היה ריק מאדם ולמרגלותיו נחה גופתו של ישו. הכיתוב: "ישו לא נתלה עם מסמרי נגלשטיין".

הבדיחה הזו פופולרית במיוחד בקרב קהילות יהודיות במערב אירופה. הלקח ממנה, אם תרצו, הוא שלפעמים צריך להכניס אנשים אחרים לעסק המשפחתי, כי הבן, מה לעשות, אידיוט.

מה הקשר לכדורגל ישראלי?

כצופה יש תחושה שהכדורגל הישראלי דוחה כל דבר שלא יצא מתוך הביצה שהוא שרוי בה. הכל נשאר במשפחה. והמשפחה כוללת גם את ערוצי הספורט שמעסיקים את אנשי המשפחה. אלון חזן, אלי אוחנה, מוטי איווניר — כולם עובדים בשביל ההתאחדות לכדורגל ומתפקדים כפרשנים לצד שדרנים וכתבים שצריכים לסקר אותם, למתוח ביקורת עליהם אם צריך, לשאול את השאלות הקשות.

זה נכון גם לגבי מדינות כדורגל אחרות, אבל בישראל התופעה בולטת במיוחד. כמעט ואין אנשים בכדורגל הישראלי שבאו מבחוץ עם רעיונות חדשים, מחשבות אחרות, דעות אחרות. גופי התקשורת שעוסקים בספורט גם מסרבים לאפשר לאוהדים להיכנס לדיון על ספורט.

למשל, במדינות אחרות ז'אנר תוכניות הספורט ברדיו, שבהן אוהדים מתקשרים ומחווים דעתם על המאמן, המשחק, היריבה ובכלל, פופולריות במיוחד ומכניסות לדיון הציבורי דעות שונות ומגוונות. בתוכניות הספורט ברדיו נותנים במה אך ורק לאנשים שבתוך הספורט. כמה שעות אחרי הם יושבים איתם באולפן בטלוויזיה וצועקים.

אלי אוחנה. מאמן, פרשן. בטלוויזיה, ברדיו, על המגרש, בים, באוויר וביבשה, צילום: ראובן שוורץ אלי אוחנה. מאמן, פרשן. בטלוויזיה, ברדיו, על המגרש, בים, באוויר וביבשה | צילום: ראובן שוורץ אלי אוחנה. מאמן, פרשן. בטלוויזיה, ברדיו, על המגרש, בים, באוויר וביבשה, צילום: ראובן שוורץ

2. לכל שמונת משחקי המחזור בליגת טוטו מגיעים בין 30 ל־40 אלף איש — תלוי אם "הגדולות" משחקות או לא. ממוצע הצופים הוא פחות מ־4,500 במשחק. התפוסה ברוב האצטדיונים, אפילו הקטנים, היא פחות מ־50%.

כיוון שאין נתונים מדויקים בנוגע לצופים במשחקי הליגה (מלבד המשחק המרכזי), ההערכה היא שכ־120 אלף איש הם בעלי מנוי לערוצים של צ'רלטון שמשדרים את המשחקים — רבים מהם בכלל עשו מנוי בגלל הליגה האנגלית. המשחק המרכזי מביא רייטינג ממוצע של כ־10% בערוץ 1.

אם נעשה חישוב גס של כמה אנשים בישראל מתעניינים בכדורגל ישראלי מספיק כדי להשקיע בו כסף (ללכת למשחק או לקנות את הערוצים שמשדרים אותו), נגיע לכ־5%. וזו הגזמה פראית. הנתון שיותר משקף את המציאות הוא שמדובר בפחות מ־3%.

הכדורגל הישראלי מעולם לא היה כל כך לא רלבנטי לחיים של הישראלים. עצוב.

3. ההתאחדות לכדורגל צריכה לרצות ולדחוף להקמת מינהלת ליגה שאנשי שיווק ואנשי עסקים יובילו. ההתאחדות מנסה ומנסה אבל פשוט לא מצליחה לשפר את מצבה הציבורי של ליגת העל. אם תתפנה מהעיסוק האינסופי בניהול ליגה מקצועית תוכל להתרכז במה שהיא אמורה לעשות — לגרום ליותר ילדים לשחק כדורגל; לשפר את רמת האימון בישראל; לנהל את הנבחרות; ומדי פעם להפיק איזה אירוע כמו גביע המדינה.

ואולי זה מה שההתאחדות לכדורגל צריכה לעשות עם הכסף שלה. התאחדות הכדורגל של ניו זילנד (NZF) הודיעה השבוע שתשקיע 10 מיליון דולר ניו־זילנדי (7.27 מיליון דולר) בתוכנית אימון מיוחדת להורים לילדים שמשחקים כדורגל. מטרת התוכנית להכשיר כ־3,500 הורים לאמן בקבוצות ילדים בשכבות 11 עד 13 עד סוף מונדיאל 2010, וזאת כדי להעלות את הרמה של ההדרכה, המאמנים ובסופו של דבר גם הכדורגלנים. "אנחנו רוצים רמה מצוינת לאימון ילדים", אמר ג'ון הרדמן, מנהל פיתוח הכדורגל ב־NZF. הכדורגל בניו זילנד הוא הספורט השני בחשיבותו אחרי הרוגבי, וההתאחדות שם עושה את כל המאמצים כדי שהוא איכשהו יהיה רלבנטי ליומיום של הקיוויז.

4. בהתאחדות לכדורגל בישראל יושב אדם שגמר את התפקיד שלו בכישלון גמור לאחר שתי קדנציות וארבע שנים כמאמן הבינלאומי. גם משה סיני, עוזרו של המאמן דרור קשטן, ממשיך לקבל כסף אף על פי שכבר אין לו ממש עבודה. בהתאחדות לא מתכוונים להפר שום סעיף בחוזה של השניים, והם ימשיכו לקבל עד יוני 2010 משכורת מלאה, רכב צמוד עם דלקן וטלפון סלולרי, ואפילו מתוכננים לצאת להשתלמות מאמנים באירופה. סך הכל קשטן מקבל 400 אלף דולר בשנה. סיני פחות, אבל גם לא מעט. והם יטוסו ככל הנראה לדרום אפריקה כדי לראות את המונדיאל מקרוב. והכל על חשבון כספי הציבור. ההתאחדות לכדורגל בישראל היא כנראה המקום הכי טוב לעבוד בו במדינה.

תגיות

20 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

20.
כל שינוי- חייב להיות מהממשלה בגיבוי פיפ"א
אין שום סיבה שנראה שינוי באופק. המשחק בין מכבי תל-אביב למכבי חיפה היה יוצא דופן. יחד עם זאת אם רוצים לשנות משהו בנושא רצוי שאנשים ממשרד התרבות והספורט ישבו עם מישל פלטיני, ויבררו איך עושים זאת. רצוי לציין כי שינויים יכול ונדחים בגלל הטענה כי אסור להתערב בכדורגל מלמעלה(הוראות פיפ"א) כך למעשה ההתאחדות לכדורגל חוסמת כל שינוי.
צהוב פתח תקוואי  |  02.12.09
19.
לא מדוייק פעם הכדורגל היה טוב עממי ופופולרי ושילמנו בעד כרטיס מיחר סביר
כיום מכל הכיוונים גונבים אותנו דבר שהימאיס את הספורט על הצופים מלבד המשועממים שהולכים לצפות בו במגרשים ואולי מעטים שכפי שנהוג לומר חולי כדורגל בנוסף לשערוריות והברנז'ה הסגורה של אלה שאמורים לשמור על הספורט נקי מכל משוא פנים אבל ההיפך מזה קורה בפועל וצודק הכותכ במאמרו על המצב העגום בספורט ובמיוחד בכדורגל שהיה פעם ספורט עממי בנוסף אני אישית לא רוצה לראות נבחרות עם 90% זרים זה כדורגל שלא שייך לי אותי עוד יותר מקוממת העובדה ששחקנים שלנו לא משחקים וחלקם יוצא ומצליח בקבוצות בחו'ל וגם שם רובם לא האודים על הצופים בשל היותם זרים כך הולך ומת ענף ספורט זה לדעתי ועוד מעט לא ישרוד כלל אבל מה איכפת להם הם מסתובבים בעולם על חשבונינו מקבלים משכורות עתק ללא פרופורציה למעשיהם = כלום - אפס מעשים אה סליחה הם מצליחים לדרדר את הענף לתהומות שלא יצא משם=לקבור אותו עמוק עמוק ואחריהם המבול !!!!!!!!!!!!!!!!!
hawk , מרכז  |  30.11.09
17.
צודק- מאז הערוצים בתשלום, אני כמעט ולא רואה משחקים
לפני כמה שנים, כאשר ערוץ הספורט היה משדר כדורגל- ליגות מחו"ל, ליגת אלופות, אליפות אירופה, המונדיאל, היינו צופים הרבה במשחקי כדורגל. מאז, אחרי שהסבירו לנו שצריך לשלם, העלימו לנו את הכדורגל לערוצים בתשלום, ואני, ורב האנשים שאני מכיר, כמעט ולא רואים יותר כדורגל. לא שזה שיפר את המצב, ולא שזה הציל את הענף מקריסה, כפי שבעלי ההון, שהרוויחו עוד ממשאב ציבורי נוסף- זכויות השידור של משחקי כדורגל, איימו והבטיחו. בפועל ירד מספר הצופים במשחקים. גם המשחק היחיד בחינם- לא צופים בו כי כדורגל כבר לא חלק משגרת חייך- הוציאו לנו את הכדורגל מהבית, מהטלויזיה, מהמודעות, ומהחיים. אני בודק באינטרנט מה עשתה הקבוצה שלי, וממשיך הלאה. במקום לקדם, לשווק, להפיץ, לטפטף למודעות את הכדורג, כמו כל דבר אחר בעולם המודרני, מעלימים את זה מאיתנו, באיזה מחשבה הזויה ולא מבוססת שאנחנו אלה שנחפש ונרדוף ותמיד נהיה שם. אז זהו שלא. הכדורגל הלך, אנחנו כאן, עולם כמנהגו נוהג. ואל תתפלאו למה זה לא ממש מעניין אותנו היום. המרוויחה העיקרית היא אשתי- כבר אין ויכוחים בבית- זה לא שיש מה לראות בטלויזיה.
בוב , ר"ג  |  30.11.09
16.
אני לא מבין איך אנשים בענף עושים כסף כשהם כלכך לא רלוונטים
מה שווים כל משכורות העתק כשאין תמורה ביחס שבין מה שמשלמים לשחקנים לתפוקה או ה"הצגה" שהם נותנים? לתקשורת יש הרבה משקל בנושא כאשר לוקחים שחקן כמו שמעון גרשון או יניב קטן והופכים אותם לסלב כשחקני העל של המדינה שלמעשה אם הייתי בעל הבית של הקבוצות שהם משחקים בהם אזי הם היו משחקים אצלי בהתנדבות ובתמורה לכך שהתקשורת תמשיך לעשות מהם סלבס. שירוויחו מהפרסומות הרי זה מה שהם באמת רוצים - פרסום ולא יותר. אתן לכם דוגמא פשוטה - זוכרים את הקמפיין " בופון היזהר קטן חוזר"? אני חייב לפגוש את מי שהעלה את הרעיון לקמפיין הזה רק בשביל להבין על מה היה הרעש... בחיאט להשוות את קטן לבופון??? לאן הגענו???
30.11.09
לכל התגובות