אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
חלקים מספרי האוניברסיטה הפתוחה יועלו ל-Google Books צילום: shutterstock

חלקים מספרי האוניברסיטה הפתוחה יועלו ל-Google Books

מתוך המאגר של 1,500 ספרי הלימוד של האוניברסיטה, רק 103 מהם יופיעו במלואם באינדקס הספרים המקוון. שאר הספרים יוצגו במתכונת מצומצמת ומוגבלת

30.11.2009, 16:51 | עומר כביר
ספרי הלימוד של האוניברסיטה הפתוחה יופיעו בקרוב ב-Google Books. עם זאת, הם יוצגו בגרסה מוגבלת אשר לא כוללת תמונות ואיורים, ומאפשרת לצפות רק בחלקים אקראיים מתוך הספרים.

בחודשים הקרובים עתידים להצטרף למאגר הספרים של גוגל 1,500 מספרי הלימוד של האוניברסיטה הפתוחה. עם זאת, מהאוניברסיטה נמסר שרק 103 מהם יהיו זמינים לצפייה ועיון בשלמותם. מדובר באותם ספרים שכבר היום זמינים לקהל הרחב בפרויקט פא"ר (פתיחת אוצרות הרוח) של האוניברסיטה.

שאר הספרים יעלו אמנם לגוגל בוקס בשלמותם, אולם הגולשים יוכלו רק בעד 30% מתוכן הספר, ובלא יותר משבעה עמודים רצופים. מדובר במגבלה שכמעט ומייתרת את הרווח שבהעלאת הספרים, שכן היא אינה מאפשרת לסטודנטים להשתמש בהם לצרכי מחקר וכתיבת עבודות. בנוסף, גם העמודים שיוצגו לא יכללו איורים ותמונות. זאת, מכיוון שזכויות היוצרים עליהם לא מוחזקות בידי האוניברסיטה הפתוחה.

ההסכם עם גוגל נחתם על ידי דיקן הפיתוח וטכנולוגיות הלמידה באוניברסיטה הפתוחה, פרופ' יואב יאיר, במהלך יריד הספרים שנערך בפרנקפורט לפני חודשים ספורים. "המדיה האלקטרונית שוב אינה נתפסת כיום כאויב של המדיה המודפסת, אלא כמשלימה אותה", אמר יאיר. "יש נישות שבהן הספר המודפס ימשיך לשלוט, אבל יש בהחלט נישות שבהן נראה שהספר האלקטרוני ידחק לחלוטין את הספר המודפס".

תגיות

2 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

2.
רק 30% מהתגובה שלי תופיע כאן
האוניברסיטה הפתוחה עושה בשכל שהיא מעלה את הספרים לרשת. היום רבים מהסטודנטים בכלל לא טורחים לפתוח את הספרים, גם אם הם מסבירים היטב את החומר, אלא מחפשים חומר בגוגל. אם הספרים יופיעו ברשת, וחיפוש גוגל יוביל אליהם, אולי הסטודנטים יתחילו לגלות שיש לספרים שלהם מה להציע. אבל הבעיה היא שפרוייקט פא"ר סוגר את הספרים מאחורי גדר - הגישה לאתר דורשת הרשמה עם סיסמה. נכון שההרשמה בחינם, אבל זה כמו גדר שיש בה שער פתוח עם שומר מאיים שמרתיע אנשים מלהתקרב. בנוסף לכך הספרים שמורים בפורמט שמחייב חיבור רציף לרשת בזמן הקריאה (אי אפשר להוריד את הספר), ומחייב שימוש בטכנולוגיה מסחרית (פלאש של אדובי) שלא פועלת טוב על מערכות הפעלה אלטרנטיביות (לינוקס) וגורמת לבעיות (שימוש מוגזם במשאבי מערכת) גם במערכת ההפעלה הנפוצה (חלונות). הפגם החמור ביותר בטכנולוגיה הזו הוא שמנועי החיפוש לא יכולים לאנדקס את תוכן הספרים, כך שהוא בכלל לא מופיע בתוצאות חיפוש. השימוש באתר Google Books פותר רק חלק קטן מהבעיה, מכיוון ש
מנחה באוניברסיטה הפתוחה , תל אביב  |  30.11.09