אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
החברות בבורסה מסכמות רבעון עם צמיחה צנועה של 3% במכירות צילום: בלומברג

החברות בבורסה מסכמות רבעון עם צמיחה צנועה של 3% במכירות

התייעלות ושפע של הכנסות חד פעמיות סידרו לחברות הבורסאיות גידול של 23% ברווח הנקי ברבעון השלישי של השנה

01.12.2009, 09:15 | שניר הנדלר ועומר ענבר

סיום עונת הדו"חות הכספיים לרבעון השלישי אתמול מאפשר לנתח את התוצאות של החברות המרכזיות בבורסה ברמה המצרפית. בהשוואת התוצאות הנוכחיות שהציגו החברות (רבעון שני של התאוששות) מול תוצאותיהן בשיא המשבר - הרבעון המקביל - עולה לכאורה תמונת מצב של שיפור גדול בין המציאות הפיננסית של החברות בשנה שעברה לבין הרבעון השלישי; אבל צלילה עמוקה יותר לנתונים מספרת סיפור קצת שונה. בפועל עלו ההכנסות במעט, הרווח הנקי (הנתון לאין ספור מניפולציות) זינק, אך הרווח התפעולי, המשקף את רמת הרווחיות של הפירמה מפעילותה השוטפת, השתפר, אך בשיעור נמוך מהשיפור שנרשם בשורה התחתונה.

המס סידר את הדו"חות

ניתוח "כלכליסט" מעלה כי סך כל המכירות המצרפיות של החברות הנסחרות במדד ת"א־100 טיפס במהלך שלושת החודשים שהסתיימו ב־30 בספטמבר בשיעור של כ־3% לעומת הרבעון המקביל אשתקד, לסכום של 115 מיליארד שקל. ההתייעלות התפעולית שנקטו החברות, שכללה במקרים רבים פיטורים וקיצוצים בהוצאות ההנהלה, מינפה את העלייה המתונה במכירות שרשמו החברות, מהלך שהביא לשיפור של כמעט 12% ברווח התפעולי המצרפי לעומת התקופה המקבילה, והסתכם ב־17 מיליארד שקל.

גם להתאוששות בשוק הנדל"ן הישראלי יש תרומה משמעותית לביצועים שהציגו החברות המרכיבות את המדד. שיערוך הנכסים שביצעו החברות חייב אותן לרשום בדו"חותיהן רווח עתידי שלהן יזכו במקרה של מכירה עתידית. מאחר ששווי רוב הנכסים גדל במהלך הרבעון האחרון, רשמו החברות בספרים רווחים שהביאו לעלייה של 26% ברווח שלפני מס, והסתכמו בסכום מצרפי של 13 מיליארד שקל - זינוק כפול מזה שנרשם בסעיף הרווח התפעולי.

למעשה, הסעיף המשפיע ביותר בדו"ח הרווח והפסד של החברות היה סעיף המס, שייצר להן ברבעון השלישי הכנסות מס חד־פעמיות גבוהות. הורדת מס החברות, חוק שנכנס לתוקפו בחודש יולי האחרון, יצרה הטבות מס בשווי מצרפי של מאות מיליוני שקלים. מהטבות מס אלה נהנו בעיקר חברות הנדל"ן, שכמה מהן אף ניצלו זאת כדי לעבור מהפסד לרווח נקי.

מאחר שחברות הנדל"ן רושמות רווחים בגין מכירה עתידית, הן צריכות גם לרשום את הוצאות המס בגין אותו רווח עתידי כהתחייבות במאזן. אולם הירידה בשיעור מס החברות קיזזה את ההתחייבות הזאת, וההפרש בין הסכום המקורי לסכום המוקטן נרשם כהכנסות ממסים. הכנסות אלה, שנרשמו באופן חד־פעמי במהלך הרבעון השלישי, הביאו לצניחה של 36% בהוצאות המס של מאה החברות במדד, סכום שהסתכם בסופו של דבר בכ־1.7 מיליארד שקל.

העלייה במכירות, ההתייעלות הכלכלית והטבות המס תרמו גם לשורת הרווח הנקי של החברות. ברבעון השלישי נרשמה עלייה של 23% ברווח הנקי המצרפי של חברות מדד ת"א־100 ל־14 מיליארד שקל.

השפעת המשבר ירדה

העלייה בשורת הרווח הנקי הגדילה משמעותית גם את סעיף ההון העצמי במאזני החברות. במהלך הרבעון השלישי גדל ההון העצמי המצרפי ביותר מ־13%, לעומת הרבעון המקביל, ל־330 מיליארד שקל.

עלייה זו באה לידי ביטוי בתשואה שהניב מדד ת"א־100 למשקיעים בשנה האחרונה. למעשה, מיום נעילת הרבעון השלישי של 2008 (שיא המשבר) עד ל־30 בספטמבר השנה זינק המדד בכ־33%.

יובל בן זאב, מנהל מחלקת כלל פיננסים ברוקראז', מסביר כי המשבר הכלכלי השפיע בחוזקה על תוצאות הרבעון השלישי של 2008. ברבעון השלישי של 2009 ניכר כי השפעתו על החברות קטנה בהרבה. בן זאב מציין גם את השפעתה של אפריקה ישראל על התוצאות המצרפיות, זאת לאחר שרק ברבעון השלישי קיזז ההפסד של אפריקה את כל רווחי המערכת הבנקאית.

תגיות