אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
אהרון פוגל: "ועדת בכר זה כישלון אדיר" צילום: עמית שעל

אהרון פוגל: "ועדת בכר זה כישלון אדיר"

יו"ר מגדל בוועידה המרכזית לחיסכון פנסיוני 2009: "צריך לחשוב שנית על יישום המודל הצ'יליאני שחייב לעבור בחקיקה ראשית"

01.12.2009, 14:54 | רחלי בינדמן

אהרון פוגל, יו"ר מגדל, אמר היום בנאומו בוועידה המרכזית לחיסכון פנסיוני כי המלצות בכר הן כישלון אדיר. 

לדברי פוגל, "מבלי להמעיט בהערכתי ליוסי בכר, בעקבות ההמלצות הבנקים הגדולים שהיו אמורים להיחלש התחזקו, הצרכן משלם יותר, הרגולציה והפיקוח לא הדביקו את מה שהיו צריכים להדביק, וזה מחייב שינוי טוטאלי.

השינוי צריך להיות בתפיסת ישראל מחלק בגלובליזציה שמאפשרים לבנקים ולחברות ביטוח, ולא לשני הבנקים הגדולים, להתמזג כך שיהיו ארבעה גופים פיננסים גדולים.  "בקשר למודל הצ'יליאני", אמר פוגל, "יש הבדל בין דימוי למהות. הדימוי ראוי – אדם בין 30 שונה מאדם בן 60, אבל תוחלת חייו של אדם בן 60 היא לפחות עוד 20 שנה והליכה לעבר סיכון נמוך יותר תדחוף להחזיק אג"ח ממשלתיות שעלולה לגרום נזק למבוגרים מאחר שעלולה להיווצר בהן בועה. אם רוצים, מתוך כוונה חברתית טהורה, להקטין סיכון למבוגרים, צריך היה להנפיק אג"ח מיועדות עם ריבית קבועה. זה נושא למחשבה. אני מקווה שהמודל הזה ייבחן שנית". 

"יצאנו מהמשבר עם סיכונים לא מעטים"

לדברי פוגל: "לפני שנה אני זוכר את עצמי אומר שאנחנו חיים בעולם של תדמיות ולא בעולם של מהות, ואם יש לקח מהמשבר שנצא מהמלכוד הזה שאנחנו נמצאים בו. יצאנו מהמשבר עם סיכונים לא מעטים שנשארו, אבל המצב הזה נמשך. הדימוי והתדמית עדין גוברים על המהות.

"היו לנו תחזיות אז. בארה"ב, אם אתה צודק בתחזית, אתה תוך שבוע מקים חברה עם 50 יועצים. אם אתה צודק אחת ל-10 שנים העסק הוא מצוין. הטיפול במשבר היה הצלחה הן ברמה העולמית והן ברמה הישראלית. בגלל המשבר איבדו את האמון בסקטור הפיננסי. היכולת להחזיר את האמון במערכת הזו היא הצלחה".

"אצלנו הצלחנו בזכות קריאת המפה, הטיפול הזהיר והאחראי, העמידה בלחצים שנבעו מהיסטריה של אותו רגע, מרמת הממשלה ועד רמת הבנק המרכזי. אלא כשאנחנו חוזרים לשגרה אנחנו חושבים שהכל בסדר, ושוק ההון - כמו שירד יותר מידי קודם - מגיב עכשיו באיזו שהיא סערה: אותן חברות, אותה פעילות והשוק משתנה כך שזה מחזיר אותנו שמחיר בשוק ההון לא אומר שום דבר על ערך של חברה.

"שוק ההון מחפש תירוץ"

"המחיר בשוק ההון הפך לבסיס שעל פיו משלמים או לא משלמים יותר או פחות פנסיה", הוסיף ואמר אהרון פוגל. "לא שיש לזה תחליף אבל צריך לדעת איך עושים את זה. שוק ההון מחפש תירוץ לתקן את עצמו כי המציאות לא ירדה כל כך עמוק כמו שחושבים ולא עלתה עכשיו כל כך גבוה. אנחנו עדים כעת להצטרפות לשוק ההון של הפחות מתוחכמים. יש כאלה שאומרים שהם גם יהיו הראשונים לספוג את ההפסדים.

 

"אני חושב שהתחזית הבסיסית שניתנה לפני שנה עדיין תקפה, רק קרתה יותר מהר. אירופה עדין לא הגיעה לתחתית המשבר והיא האחרונה שתשקם את עצמה, בעיקר בגלל טירוף של אירו חזק ללא שום הצדקה. ארה"ב תהיה הראשונה להתאושש, והיא כבר בדרך הנכונה. אני חושב שההזרמות שביצע הממשל האמריקני לא כל כך נוראיות, יכול מאד להיות שהאירו הולך להיחלש והדולר דווקא יתחזק למרות שהרוב חושב הפוך".

יו"ר מגדל התייחס גם לשווקים במזרח הרחוק. "בחיים הריאלים בסין ובהודו אין ספק שיש שם שיפור, אבל גם שוקי ההון שם, חברי ויקטור מדינה אמר לי שבסין יש שמועה שהממשלה הסינית מזרימה מאות מיליארדי דולר לחברות הממשלתיות כדי שיתפעלו את הכלכלה. 

"באשר לישראל", אמר פוגל, "המושג דימוי ומהות מתקיים גם לגבי תהליך שלום שבלעדיו הרבה דברים שנגיד על העתיד לא יהיו רלוונטים. הממשלה שלנו, אחרי שעבדה יפה מאד עד עכשיו, עשתה שגיאה גדולה בנושא המס. לראש הממשלה היתה גישה נכונה באשר למס, אבל אנשי אקדמיה הטעו אותו וגרמו לו להעלות מיסים שלא לצורך. הממשלה צריכה לעצב תוכנית אסטרטגית של צמיחה ושוויון הזדמנויות. צמיחה היא הבסיס להבטיח את העתיד של כל מי שאחר כך יפסיק לעבוד. אי אפשר להשלים עם אבטלה של 8.5% שיכולה לעלות.

פוגל גם מתח ביקורת על שוק המט"ח. לדבריו, "שער החליפין מטופל בצורה חלקית, יש כשל שוק בין מה שקורה בשוק המוניטרי לבין תעסוקה וצמיחה שצריכים להילקח בחשבון לטווח ארוך. צריך לעשות ניהול סיכונים למשק הישראלי, העתיד שלו נשען במידה רבה על יצוא.

עוד אמר פוגל, כי "המיסוי - ובמיוחד הביטוח הלאומי - זו ההונאה הגדולה ביותר בתולדות המדינה, אין שום קשר בין מה שמשלמים לבין הזכויות שלך, זה תרוץ לגביית מס. כל נושא המס אינו סביר ולכן יש לנו הון שחור במימדים עצומים. עני ועשיר מקבלים אותו דבר, אסור שזה יקרה, צריך ליצור בסיס לסלקטיביות".

תגיות

10 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

8.
זורה לכם חול בעיניים ואתם קופצים כמו ילדים. אין לכם מושג בכלל איפה כספי הפנסיה שלכם מושקעים!
חברות הביטוח היום הן המונופול הכלכלי החזק ביותר בישראל. לא רק שהם מחזיקים את כל הציבור בביי*ים עם הפנסיות, הם גם משקיעים את זה עם 0 שקיפות וללא רגולציה בכלל. אף במדינה היום, אבל אף אחד לא מסוגל להתעסק עם חברות הביטוח. נכון אומר מר פוגל שוועדת בכר גרמה נזק אדיחר - אך לא לחברות הביטוח. במקום כוונת המשורר נוצרו מפלצות פיננסיות. הפואנטה היתה וצאיכה להיות שיתוף בכל הקרנות בין בנקים לחברות הביטוח, חקיקה חזקה מאוד בנושא ורגולציה כמו שלא היתה מעולם בארץ. מה שפוגל רוצה זה פשוט עוד כסף, ועוד פחות שיגידו לו איפה להשקיע את הכסף של כולנו.
01.12.09
7.
לממשלה אינטרס לדאוג לרווחת הציבור למפעלים פרטיים אינטרס לרווח הפרטי
המחסום היחיד למניעת עושק הציבור - בתי המשפט אינו מתפקד כמו שצריך מקום שמדובר בתביעות בסכומים קטנים ולחילופין כשנדרשות הוצאות טיפול משפטי בשמיים ביחס לעלות התביעה. בתפר הזה מלקקים החתולים הפרטיים דבש בכל פה.
רונן  |  01.12.09
6.
בכר ונתניהו גרמו לשכירים אסון ונזק בל יתואר
יש לשקול הגשת תביעה ייצוגית כנגד שני האישים האלה,המתיימרים להיות מומחי כלכלה. אולי אף לצרף את משרד האוצר לתביעה.בשנת 2008 מחקה למשל חב.הפניקס חסכון של שנה שלמה ועד היום טרם הצליחה לכסות את הפסדיה. איפה הממונה על הביטוח? מדוע לא נבדקו באיזה מכשירים פיננסיים השקיעו?מדוע לא נתבעו מנהלי הפניקס על כשלונותיה? מנהלי הפניקס מקבלים שכר של כ-3 מיליון ש"ח לשנה כל אחד,בעוד שהחברה גומרת בהפסד שנתי של למעלה מ-300 מיליון ש"ח. איפה הממונה על הביטוח?איפה אותם מתיימרים היודעים מה טוב לציבור החוסכים? מצווה לגנוב ממדינה העושקת את אזרחיה.
משקיף צפוני  |  01.12.09
לכל התגובות