אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
סקר חדש: ירידה חסרת תקדים בדמי השכירות עבור משרדים צילום: בלומברג

סקר חדש: ירידה חסרת תקדים בדמי השכירות עבור משרדים

סקר של ענקית הנדל"ן CBRE מגלה כי ב־12 החודשים שהסתיימו בספטמבר נרשמה ירידה של 7.7% בממוצע בדמי השכירות השנתית עבור משרדים בערים הגדולות בעולם. למרות המיתון בבריטניה, המשרדים בלונדון נותרו היקרים ביותר

02.12.2009, 09:57 | סוכנויות הידיעות

המשרדים היקרים ביותר בעולם נהפכו בשנה האחרונה ליקרים מעט פחות. דמי השכירות עבור משרדים בערים הגדולות בעולם רשמו ב־12 החודשים שהסתיימו ב־30 בספטמבר ירידה של 7.7% בממוצע, כך עולה מסקר חדש של חברת הנדל"ן האמריקאית CBRE. הדו"ח קובע כי ב־131 מתוך 179 הערים שנבדקו נרשמה ירידה בשווי דמי השכירות. בכ־50 מהערים שנבדקו, בהן ניו יורק, מוסקבה והונג קונג, נרשם שיעור ירידה דו־ספרתי.

המשבר הכלכלי הבינלאומי ומחנק האשראי אילצו חברות מסחריות רבות לפטר מאות אלפי עובדים, והדבר הביא לירידה בביקוש למשרדים ובעקבות זאת לשחיקה בשווי דמי השכירות. מחברי הדו"ח מציינים כי שיעור הירידה שנרשם בשוק המשרדים הבינלאומי הוא "חסר תקדים".

"המקומות שבהם נרשמה בעבר העלייה הגדולה ביותר הם אלו שהיו בהם הנפילות הגדולות ביותר", אמר ריימונד טורטו, הכלכלן הראשי של חברת הנדל"ן. "החגיגות של מוצאי שבת הסתיימו באופן עגום ביום ראשון בבוקר. זה נכון בכל העולם". עם זאת ציין טורטו כי מצב השוק עובר בהדרגה מ"טיפול נמרץ" ל"שלב ההחלמה".

בראש רשימת הערים שבהן נרשמו הירידות הגדולות ביותר ניצבת בירת אוקראינה קייב, שבה היו דמי השכירות הממוצעת עבור משרדים בספטמבר האחרון נמוכים ב־64% לעומת החודש המקביל. אחריה בטבלה נמצא המרכז הפיננסי החשוב של סינגפור, שבה הסתכמה הירידה ב־53%. כתוצאה מכך צנחה המדינה הזעירה למקום ה־32 ברשימת יוקר המשרדים בעולם, לאחר שבשנה שעברה דורגה במקום התשיעי.

ירידות חדות נרשמו גם בשוק המשרדים של ניו יורק. במרכז מנהטן חלה נסיגה של 30% בקירוב בשווי השכירות, שהסתכמה בסוף ספטמבר ב־742 דולר למ"ר לשנה בממוצע. בעקבות כך נהפכה עלותה הממוצעת של שכירות המשרדים באזור זה של ניו יורק לזולה יותר בהשוואה, בין היתר, לאיסטנבול, ריו דה ז'נרו וניו דלהי. עם זאת, את הנסיגה בשוק המשרדים האמריקאי הובילה בוסטון, שבה נרשמה ירידה של 34% בשווי דמי השכירות.

חמש ערים קנדיות

מנתוני הדו"ח עולה כי דמי השכירות ברובע ווסט אנד של לונדון המשיכו לשמור על מעמדם כגבוהים ביותר בעולם, תואר שבו להערכת CBRE מחזיק האזור מאז 2001, למעט תקופה קצרה מוקדם יותר השנה, שבה אחזה טוקיו בבכורה. לפי נתוני חברת הנדל"ן, שווי מ"ר בווסט אנד עמד נכון לסוף ספטמבר על 1,988 דולר ממוצע לשנה, מחיר הנמוך ב־26% לעומת השנה שעברה.

אזור זה של הבירה הבריטית מאוכלס על ידי משרדיהן של כמה מקרנות הגידור הגדולות באירופה. להערכת CBRE, עתידות הרשויות המקומיות במקום להעלות את המיסוי על נדל"ן המסחרי ב־70% לפחות בחמש השנים הבאות, מהלך שיגרום עלייה במחירים. "אף אחד משוקי המשרדים הבינלאומיים האחרים לא ייהנו משיעור עלייה דומה", אמר לבלומברג אנליסט נדל"ן בלונדון.

במקום השני ברשימה ניצבים מרכז טוקיו וכן משרדים הממוקמים במעגל השני סביב מרכזה של בירת יפן, אזורים שבהם נע מחיר השכירות בין 1,500 ל־1,850 דולר בקירוב למ"ר לשנה. בכך דחקה טוקיו את מקומה של מוסקבה שניצבה במקום השני בשנה שעברה, אך מדורגת בסקר החדש במקום החמישי בלבד, אחרי הונג קונג. לדברי טורטו, השווקים הפיננסיים בלונדון ובחלקים של אסיה מראים סימנים של התייצבות ומגמת הירידה בהן חלפה. עם זאת, הוסיף הכלכלן, "יסודות השווקים עדיין חלשים למדי".

עוד עולה מהסקר כי ב־41 ערים נרשמה דווקא עלייה בדמי השכירות. בראש העולות נמצאת העיר הסקוטית אברדין, שבה עלו המחירים ב־12.3% בשנה האחרונה. עלייה בשיעור דומה נרשמה גם בריו דה ז'נרו. יש לציין כי בין 15 הערים שבהן נרשמה העלייה הגבוהה ביותר בדמי השכירות נמצאות חמש ערי ספר קנדיות ובראשן אדמונטון עם עלייה של 5.8%.

תגיות