אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
"בנקים יחלקו פחות דיבידנדים וייצרו פחות נכסי סיכון"

"בנקים יחלקו פחות דיבידנדים וייצרו פחות נכסי סיכון"

כך אומר צוריאל תמם, מנהל פרויקט באזל 2 בפיקוח על הבנקים בבנק ישראל בראיון למגזין איגוד הבנקים בישראל. לדבריו, "רוצים לראות מנהלי סיכונים ראשיים בבנקים כמה שיותר מהר"

02.12.2009, 11:36 | תומר זלצר

"המגמה של לקיחת פחות סיכונים היא נכונה, וצפוי שנראה אותה גם בטווח הבינוני והארוך. גם בארץ וגם בעולם רואים עלייה הדרגתית, לאורך השנים, ביחס ההון וצפוי שהוא ימשיך לעלות. אני לא מדבר כרגע על מספרים, אבל המגמה ברורה: יחס ההון צריך לעלות ואיכות ההון צריכה להשתפר. ההון מורכב מהון ראשוני והון משני ובשנים האחרונות היתה הסתמכות, בעיקר בעולם ופחות בארץ, על ההון המשני באמצעות מכשירי ההון המורכבים, ש'לא סיפקו את הסחורה' ברגע האמת. התוצאה תהיה שבנקים ינפיקו יותר, יחלקו פחות דיבידנדים וייצרו פחות נכסי סיכון". כך אומר צוריאל תמם, מנהל פרויקט באזל 2 בפיקוח על הבנקים, בראיון מיוחד לגיליון החדש של "בנקאות", מגזין איגוד הבנקים בישראל.

לדברי צוריאל תמם, החלת כללי באזל 2 תפחית את יחס הלימות ההון של הבנקים בכ-0.5%-1% בהשוואה לבאזל 1. "על הנתונים האלה שקיבלנו מהבנקים אנחנו מפעילים בדיקות ובקרות, ולאורך 2009 הבנקים שיפרו את נתוני יחס ההון לפי באזל 2. מבחינת הנדבך השני קיבלנו מהבנקים טיוטה המתארת את תהליך ה-ICAAP (דרישת הון משלימה ובמסגרתה דרישה שלתאגיד הבנקאי יהיה תהליך להערכת הלימות הונו מעבר להון המזערי, ת"ז) ואנחנו עומדים לדון עליה עם הבנקים. המעבר יהיה מדורג ונקפיד לשמור על רצף הפעילות של הבנקים. אם בנק יהיה זקוק לעוד רבעון כדי להשלים תהליך מסוים, הוא יקבל אותו, כדי שהמעבר לנדבך השני יהיה חלק ככל האפשר".

בתגובה לשאלה כיצד מתייחס הפיקוח לפרסומים כי העולם הפיננסי חוזר ללקיחת יותר סיכונים, אומר תמם: "על רקע זה אפשר להבין את האמירות, שהיציאה מהמשבר הנוכחי היתה מהירה מדי והלקחים לא נלמדו. כולם היו רוצים שיילמדו לקחים מהמשבר ויוסקו מסקנות שרובן, דרך אגב, קיימות כבר בבאזל 2".

לדבריו, המפקח על הבנקים, רוני חזקיהו, עורך באחרונה סבב מפגשים עם הדירקטוריונים של הבנקים, בין השאר לצורך העברת המסרים של הפיקוח. "במסגרת זו מובהר שגם עסקאות ברמת סיכון מאוד מאוד נמוכה, אי אפשר להתייחס אליהן כאילו אין בהן סיכון. הסיכון קיים וחייבים לשאול מה יקרה אם הוא יתממש. המסר של באזל 2 הוא: אל תתעורר אחרי שהכשל קורה, אלא תצפה את הכשל ותראה איך אתה מגן על עצמך גם מבחינת ניהול וגם מבחינת ההון".

הוא מציין עוד, כי הפיקוח רוצה לראות את מנהלי הסיכונים הראשיים בבנקים כבר בפעולה. "אנחנו מקיימים דיונים עם הבנקים ורוצים לראות את זה פועל מהר ככל האפשר. התפקיד של מנהל סיכונים ראשי שונה מהותית ממה שמוכר כיום. אחד הלקחים מהמשבר הוא שתאגידים לא הבינו באיזה רמת סיכון הם נמצאים. דירקטוריונים לא הבינו את הסיכון. צריך מישהו שלא קשור לעסקים שיציב מראה מול האחרים ויציג להם את הסיכונים הקיימים".

תגיות