אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
המפעל הצפוני מתאושש מהמשבר: KLA ישראל מתקינה פסי ייצור חדשים ומגייסת עובדים צילום: עמית שעל

המפעל הצפוני מתאושש מהמשבר: KLA ישראל מתקינה פסי ייצור חדשים ומגייסת עובדים

מרכז הפיתוח הישראלי של יצרנית השבבים ניצל את המשבר כדי לשפר את מעמדו בחברה. המנכ"ל עופר גרינברגר: "די להתבונן בקצב ההזמנות כדי להבין שהמיתון נגמר"

02.12.2009, 11:55 | אסף גלעד

בחורף הקודם קרסה תעשיית השבבים בקול גדול, וישראל, כמעצמה מקומית, ספגה נזק כבד. כמו כל החברות בישראל, גם מפעל השבבים של חברת KLA-טנקור במגדל העמק נפגע מהמשבר. במהלך השנה החולפת פוטרו ממנו כ־30 עובדים - מספר זעום לעומת מספר המפוטרים מכלל KLA, כ-1,500 עובדים שפוטרו מאז נובמבר 2009 בשני גלים גדולים.

כמו רוב החברות בתעשיית השבבים, גם KLA, המייצרת ציוד בקרה ומדידה לתהליכי ייצור שבבים, הראתה התאוששות יחסית. אמנם מכירותיה ירדו מ-533 מיליון דולר ברבעון הפיסקאלי הראשון של 2009 ל-282 מיליון דולר ברבעון הפיסקאלי הרביעי, אך תוצאות הרבעון הפיסקאלי הראשון של 2010 שפורסמו בתחילת החודש הראו התחלה של חזרה למוטב, עם מכירות של 343 מיליון דולר. בתחילת דצמבר תחלק החברה דיבידנד בשווי של 15 סנטים למניה.

עופר גרינברגר, מנכ"ל KLA, צילום: עמית שעל עופר גרינברגר, מנכ"ל KLA | צילום: עמית שעל עופר גרינברגר, מנכ"ל KLA, צילום: עמית שעל

מאז מרץ השנה, החודש שסימן את השפל הגדול ביותר במדד הנאסד"ק, שבו נסחרת KLA, זינקה מניית החברה בכ־100%. "באותו שלב היינו בתחתית", נזכר עופר גרינברגר, מנכ"ל KLA-טנקור ישראל. "באפריל הרגשנו שאנחנו עדיין בשפל ורק ביולי התחלנו להתרומם במספרים".

התאוששות באסיה

המשבר העולמי, שפגע גם בחברת KLA, דווקא היטיב עם מרכז הפיתוח והייצור הישראלי ששיפר את מיצובו בתוך החברה. מאז תחילת ספטמבר החלה החברה בתהליך גיוס של כ־50 עובדים, שליש מתוכם בפיתוח והשאר בתפעול. מתוכם כבר גויסו 25 עובדים. "הגיוס הזה יחזיר אותנו לממדינו לפני תחילת המיתון", אומר גרינברגר. "יש לנו הזמנות רבות מלקוחות, ודי להתבונן בקצב שלהן, כדי להבין שהמיתון נגמר, אף שקשה לראות זאת בנתונים המאקרו־כלכליים בארצות הברית שבה האבטלה וההוצאה לנפש אינה מתאוששת".

מפעלי KLA, צילום: עמית שעל מפעלי KLA | צילום: עמית שעל מפעלי KLA, צילום: עמית שעל

את עיקר ההתרחשות המעניינת רואה גרינברגר באסיה. שם מתעוררים לחיים אותם מפעלים המכונים כקבוצה אחת פאונדריז (Foundries), כלומר מפעלים המתמחים בייצור שבבים עבור חברות פיתוח. לדבריו, הזינוק העיקרי מתרחש בשוק הפלאש, שבו פעילות בעיקר סמסונג, סנדיסק וטושיבה.

בניגוד לנעשה במפעלי ציוד בקרה דוגמת אפלייד מטריאלס ברחובות ואפילו ג'ורדן ואלי הסמוכה למפעל KLA, גרינברגר לא העביר את עובדיו לשבוע עבודה מקוצר של ארבעה ימים. לדבריו, מה שנתן לו תקווה לאורך כל הדרך היה הבטחתה של הנהלת KLA העולמית להעביר לישראל פסי ייצור חדשים, לאחר שבתחילה שקלה החברה להפנות אותם תחילה לסין. "היעילות התפעולית שהצגנו במהלך המשבר עזרה לנו לנצח בתחרות הזו", אומר גרינברגר.

מתחילים בהתקנת קווים

בחודשים האחרונים ביקרו צוותי הקמה מיוחדים מטעם KLA ישראל בארה"ב, ולפני כחודשיים החלו להתקין בחברה שלושה פסי ייצור חדשים בתחום המטרולוגיה והמדידות, בהשקעה של כ-6 מיליון שקל. לאחר השלמת התהליך, ייצא מפעל KLA מכונות וציוד בשווי של כ-400 מיליון דולר בשנה.

בתחילת 2009 התמודדה KLA עם אפלייד מטריאלס על רכישת הקניין הרוחני של נגבטק, והפסידה. "למרות התחרות, כישראלי לא אהבתי לראות את נגבטק נופלת", אומר גרינברגר. "הלקח הוא שקשה להיות חברה קטנה בשוק המוליכים למחצה, כי מרווח הטעות קטן מאוד. מספיק שפספסת במוצר אחד - ונותרת ללא כסף ועם חובות. ואז צריך לסגור את העסק או לנהל חברה בינונית שלא מצליחה לגדול".

תגיות