אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
חשש באירופה: הבנקים ביבשת הולכים וגדלים; "זורעים את הזרעים למשבר הבא" צילום: בלומברג

חשש באירופה: הבנקים ביבשת הולכים וגדלים; "זורעים את הזרעים למשבר הבא"

"בשנתיים האחרונות אנחנו למעשה הפכנו את הבנקים להרבה יותר גדולים. זה הולך נגד רוח הזמן", מסביר דיוויד לאסלס, מהמרכז לחקר חדשנות פיננסית בלונדון

02.12.2009, 12:16 | בלומברג

הבנקים באירופה נחלצו ממשבר האשראי כשהם גדולים מתמיד, ובכך מהווים סיכון גדול יותר לכלכלות הלאומיות שלהם. ברקליס, BNP פריבה ובנקו סנטנדר הם בין כ-353 בנקי הלוואות באירופה שגדלו מאז תחילת 2007, כך על פי מידע שנאסף על ידי בלומברג. ל-15 בנקים באירופה יש כיום נכסים גדולים יותר מאשר הכלכלות המקומיות שלהם, בהשוואה לעשרה בלבד לפני שלוש שנים.

הנכסים של הבנקים האירופיים צמחו ב-25% מאז תחילת 2007, בהשוואה לעלייה של 20% שנרשמה בבנקים האמריקאיים. "אנחנו זורעים את הזרעים למשבר הבא", מסביר דיוויד לאסלס, מהמרכז לחקר חדשנות פיננסית בלונדון. "בשנתיים האחרונות אנחנו למעשה הפכנו את הבנקים להרבה יותר גדולים. זה הולך נגד רוח הזמן."

הבנקים הרחיבו את המאזנים שלהם במהלך בועת האשראי, לוו בזול בשוק הסיטונאי כדי לממן הלוואות והשקעות. הנכסים של רויאל בנק אוף סקוטלנד (RBS) לדוגמה, התנפחו ב-2,914% בעשר השנים עד 2008, לאחר שביצע רכישות, העלה את המסחר והרחיב את ההלוואות. הבנק הוציא 140 מיליארד דולר על השתלטויות במהלך התקופה, שהגיעו לשיאם ברכישת אמרו הולדינג ב-2007, רכישה שהובילה לחילוץ הבנקאי הגדול בעולם.

BNP פריבה, הבנק הגדול בעולם מבחינת נכסים, הרחיב את המאזן שלו ב-59% ל-3.5 טריליון דולר מאז תחילת 2007, סכום המקביל ל-117% מהתמ"ג של צרפת. נכסי ברקליס זינקו ב-55% ל-2.6 טריליון דולר, או 108% מהתמ"ג הבריטי, ואילו נכסי סנטנדר עלו ב-30% ל-1.08 טריליון יורו, הגודל של התמ"ג הספרדי.

תגיות

2 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

2.
שוב אותו סיפור...
נגמר המשבר, אנשים חוזרים לעבוד, אנשים מרוויחים יותר כסף ממה שהם צריכים, אנשים שמים את הכסף אצל הבנקים, הבנקים משקיעים אותו ויוצרים ביקוש למען השקעה בלבד, החברות שבהן הבנקים משקיעים צומחות ומעסיקות עוד עובדים ונותנות בונוסים לעובדים שכבר יש שמשקיעים אותם בבנקים שמשקיעים אותם בחברות שמעסיקות עוד עובדים... בקיצור- עוד בועה שמתנפחת לה ונוצרת ע"י ביקוש לכלום שנוצר ע"י בתי השקעות ובנקים וע"י שוק שכבר מזמן לא פועל עפ"י עקרונות הכלכלה החופשית אלא על פי עקרונות מעוותים, כשערים שלמות נקנות לצורכי השקעה בלבד ונוצרות בועות על ימין ועל שמאל כתוצאה מניטור מינימלי של המערכת הפיננסית.
אבי , תל אביב  |  05.12.09
1.
מקבלי ההחלטות לא למדו דבר מהמשבר הנוכחי.
בקיצור, בעלי ההון מובילים את קובעי המדיניות מהאף, ועושים אותם כמשרתיהם של האדונים. קובעי המדיניות נותרים חסרי אונים וחסרי ישע, מול התחכום של בעלי האינטרסים. אם מקבלי ההחלטות לא יתעשתו בזמן, צפוי משבר כלכלי נוסף, בעתיד הלא רחוק. לא ניתן עוד לסמוך על מקבלי ההחלטות, בתחום הכלכלי.
02.12.09