אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
המדינה תשתמש בסיבים אופטיים קיימים להנגשת פס רחב בכל הארץ צילום: shutterstock

המדינה תשתמש בסיבים אופטיים קיימים להנגשת פס רחב בכל הארץ

שר התקשורת הודיע כי הוא פועל להקמת חברת תשתיות לאומית שתאגד את כלל הסיבים האופטיים, וכי הוא מנסה לממש את התוכנית אשר הוצגה בכנס "תחזיות 2010" של "כלכליסט"

07.12.2009, 14:38 | תומר אביטל

שר התקשורת, משה כחלון, אמר היום (ב') בוועדת המדע כי הוא פועל להקמת חברת תשתיות לאומית שתאגד את כלל הסיבים האופטיים. הסיבים שכבר נפרסו ישמשו להנגשת פס-רחב לחלקים בישראל שעדיין אין בהם גישה.

"כבר פרוסים כ-2,500 קילומטר של סיבים אופטיים של חברת חשמל, כמה מאות קילומטרים של סיבים ממע"צ, ועוד מאות שהתקינה רכבת ישראל" אמר השר, והוסיף כי שוחח עם ראש הממשלה בנושא ובכוונתו להקים חברת תשתיות לאומית בכדי לרתום את הפס הרחב המצוי לטובת אספקת שירותי תקשורת מתקדמים.

השר אמר את הדברים במהלך ישיבת ועדת המדע והטכנולוגיה בכנסת, שדנה בנושא שירותי האינטרנט לציבור ותעריפיהם. השר הודיע כי הוא מתכוון לערוך ביקור ב-15 בדצמבר בחברת החשמל בליווי אנשי משרדו, ולהיפגש עם הנהלת החברה, כדי לבדוק מקרוב את נושא השימוש בתשתיות חברת החשמל לטובת אספקת שירותי תקשורת מתקדמים בישראל.

בנוסף לכך, תידון האפשרות להתקנת אנטנות סלולריות של מפעילים נוספים על גבי עמודי רשת החשמל של החברה. במשרד התקשורת ציינו כי עד כה השימוש בתשתיות חברת החשמל לשירותי תקשורת נמנע על ידי משרד האוצר, כחלק מרצונם לקדם את הרפורמה בחברה.

נציגי משרד התקשורת הציגו בפני הועדה נתונים אודות שוק התקשורת בארץ. מהנתונים עולה כי שוק התקשורת מכניס כ-29 מיליארד שקל, הנתח הגדול הולך לחברות הסלולר וכ-6% לספקי האינטרנט. מנתוני משרד התקשורת עולה כי חברת בזק שולטת ב-58% ממשקי הבית בישראל, וכי כיום כ-82% ממשקי הבית בישראל מחוברים לאינטרנט מהיר.

 

בישיבה הוצג מסמך של מרכז המחקר של הכנסת, שהראה כי ישראל מפגרת אחר מדינות אחרות בעולם בנושא אספקת שירותי הפס הרחב. יו"ר ועדת המדע, מאיר שטרית (קדימה), אמר ל"כלכליסט" כי יוזמת השר נולדה על שולחנו.

"המדינה לא יכולה להיות ספקית אינטרנט אבל המדינה יכולה לקחת תשתיות וסיבים אופטיים קיימים שברשותה ולהשתמש בה לאינטרנט. הצעתי למשרד התקשורת, כי במקום לחכות לפריסת תשתית על ידי החברות הפרטיות נשתמש בסיבים הקיימים של חברות כמו מקורות ומע"צ. הצעתי לרכז את כל התשתיות תחת גג אחד ובעתיד להפריט אותם".

הצורך בשימוש בתשתיות קיימות נובע מכך ששתי החברות שמספקות כיום את התשתית - בזק והוט- לא הנגישו את המהירות המרבית של 100 מגה לכל הארץ. כתוצאה, המהירות הממוצעת לגלישה היא כ-2.5 מגה, מהנמוכות בעולם המערבי.

נציגה של "הוט" הודיעה בוועדה כי עד סוף 2010 יהיה ניתן בכל מקום בארץ להתחבר למהירות של כ- 100 מגה. נציג "בזק" הודיע שרשת מטעמם תהיה נגישה בכל הארץ עד 2012.

ראוי לציין שבכנס "כלכליסט" שנערך לפני כחודש יו"ר פרטנר, אילן בן־דב, הציג תוכנית זהה, אותה העביר לשר התקשורת.

בן דוב אמר בכנס כי "גם תחילת פריסת התשתיות המתקדמות של בזק ו־HOT, המבטיחה פס רחב במיוחד, אינה מאפשרת לכל האוכלוסייה להנות מפס רחב במחיר סביר. כתוצאה מכך נפגעת יכולתו של חלק גדול באוכלוסייה "ליישר קו" עם ההתפתחויות ביתר השווקים. בתל אביב או בשכונת דניה יכולים ההורים לשלם 300–400 שקל לספק התשתית, אבל מה קורה בפריפריה? וזו לא חייבת להיות ירוחם, זו יכולה להיות גם פתח תקווה. יש משפחות עם ילדים מוכשרים שלא יכולות להרשות לעצמן אפילו חיבור מינימלי, ואנחנו פשוט מאבדים את הפוטנציאל של הילדים הללו, שהם כמוני וכמוכם".

בהמשך דבריו הציג בן־דב תוכנית מפורטת להגשמת החזון לפיה תקום ישות ממשלתית חדשה שתרכז את בעלות המדינה על תשתיות פס רחב קיימות ופוטנציאליות. בן דוב הסביר כי כיום נמצאות בבעלות המדינה כמה חברות המחזיקות בתשתית פס רחב קיימת, כגון חברת החשמל ורכבת ישראל. אלה פרסו אלפי קילומטרים של סיבים אופטיים לאורכה ולרוחבה של המדינה, כדי לשרת את צורכי התקשורת הפנימיים שלהן.

מדובר בתוכנית מורכבת מאוד, המצריכה תיאום בין מספר גדול של גופים, בניית מודלים פיננסיים שיפצו חלק מהם על אובדן היכולת לספק שירותי תקשורת בעצמם (כמו במקרה של חברת החשמל), בניית רגולציה מתאימה, וכמובן מאבק בהתנגדות הצפויה של החברות שמספקות כבר היום שירותי פס רחב.

חברת בזק מסרה בתגובה ליוזמת הממשלה, כי: "בזק נמצאת בעיצומו של פרוייקט התשתיות הגדול ביותר המבוצע על ידי חברה פרטית, פריסת רשת ה-NGN המתקדמת. בזכות כך, בתוך 3 שנים ישראל תהפוך לאחת המדינות המפותחות ביותר בעולם בתחום האינטרנט. אם המדינה תצטרף לבזק, ותשקיע גם היא בתשתיות תקשורת מתקדמות, הרי שהמהלך מבורך".

תגיות

14 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

12.
תוכנית השלבים שקשוקה עתידנית, שלא תגידו שלא אמרתי
משימה נפלאה לאחד את כל התשתיות, גם מורכבת מאוד, וגם מאוד מאוד יקרה. אחרי שהיוזמה הזו תהפוך למציאות. כבר ימצא החכמולוג שיציע למדינה החכמה שלנו למכור אותה לטייקון, כי מדינה לא יודעת לנהל, וטייקון יודע לנהל במיוחד עם כל ההשקעות הכבדות כבר הושקעו. ואז יהיה מכרז, וחברת התשתיות תימכר תמורת נזיד עדשים. מה אתם אומרים?
מתכן , ת"א  |  07.12.09
לכל התגובות