אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ביהמ"ש: "זכויות קידוח של תמר 1 יועברו לידי המפרקים של קווי אשראי" צילום: אלבטרוס

ביהמ"ש: "זכויות קידוח של תמר 1 יועברו לידי המפרקים של קווי אשראי"

ההחלטה נגד חיים צוף, בעל השליטה בתאגידי נפט המחזיקים ב־28% מתמר, ניתנה בהיעדר כתב הגנה. בתביעה שהגישו המפרקים של קווי אשראי הם טוענים שצוף, קובי מימון ואחרים, הביאו לפשיטת רגל של קווי אשראי. צוף: "מדובר בתרגיל של המפרקים"

07.12.2009, 19:28 | מארק שון
חלק ניכר (28%) מהזכויות בקידוחי הנפט של תמר1 עשויים לעבור מהידיים של איש העסקים חיים צוף לידי המפרקים של חברת קווי אשראי, ומשם לנושים של החברה - הבנקים, בעלי האג"ח ובעלי המניות. כך עולה מפסק דין שניתן לפני כחודשיים ונחשף היום (ב') במסגרת בקשה שהוגשה לבית המשפט המחוזי בתל אביב.

מדובר בתביעה שהוגשה בשנת 2004 נגד ארבעים אנשי עסקים, ביניהם חיים צוף, קובי מימון ויובל רן שניהל את קווי אשראי, בטענה שהם חברו יחד כדי לבזוז את קווי אשראי, וכתוצאה מסדרה של מעשי תרמית והונאה קווי אשראי התפרקה לבסוף. בתביעה שהוגשה באמצעות המפרקים, עו"ד יצחק מירון ורו"ח חיים רבינוביץ, הוערכו הפסדי התובעים בכחצי מיליארד שקל, נכון למועד הגשת התביעה.

המפרקים טענו שצוף ומימון השתלטו על "תאגידי הנפט" - סדרת חברות וגופים שרובם הם גופים הנסחרים בבורסה בישראל, ביניהן החברות אקויטל, נפטא, וקבוצת חברות ישראמקו(ישראמקו אויל אנד גז, ישראמקו נגב 2, ישראמקו חיתום וישראמקו ניהול). השליטה בכל החברות הללו היא באמצעות תאגיד הנקרא United Kingsway Ltd שהוא בעל השליטה בשותפות הנקראת י.ח.ק השקעות.

מדובר על חברות מרכזיות השולטות על פרויקטים מהגדולים והחשובים במדינה המוערכים במיליארדי דולרים. בין היתר שולטים התאגידים האלה על כ־28% מקידוח הגז הטבעי הענק שהתגלה מול חיפה - קידוח תמר שעל פי הערכות מכיל רזרבות של גז טבעי בהיקף העולה על 25 מיליארד דולר - וגם קידוחים אחרים דוגמת קידוח דלית. בנוסף, החברות שולטות גם על אזור איירפורט סיטי.

ב־22 בספטמבר חתם השופט אבי זמיר על פסק דין - בהעדר הגנה של צוף - שקבע קביעות מרחיקות לכת בנוגע לחיובים שלו; הקביעה המרכזית והדרמטית ביותר היא שהזכויות של החברות שבבעלותו יעבירו לקווי אשראי את כל הזכויות שלהן בי.ח.ק, כולל כל טובת הנאה שמגיעה לה ולבעלי השליטה עקב ההחזקות בתאגידי הנפט, כולל אופציות, בונוסים ומניות. עוד קבע השופט, שצוף יפצה את קווי אשראי בכ־50 מיליון שקל בגין נזקים שונים שנגרמו לקווי אשראי. המשפט נגד הנתבעים הנוספים באותה פרשה, אשר הגישו כתבי הגנה, מוסיף להתנהל.

על פניו נראה שלנושים של קווי אשראי עדיין מוקדם לחגוג, והמחלוקת המשפטית נמצאת בתחילתה. כבר יותר משנתיים המפרקים מנסים להגיע לצוף עצמו, שטוען באמצעות עורכי דינו שהוא כלל לא קיבל את התביעה ואת הבקשות שלהם, ולכן גם לא הגיש כתב הגנה.

צוף עצמו - למרות האחזקות הרבות שברשותו - הוא חידה למשקיעים בישראל. בבקשה שהוגשה לבית המשפט נטען כי למרות שצוף הוא אחד מהטייקונים הגדולים הוא מתנהג כאילו הוא שייך למסדר נזירים חשאי וסודי, והוא מקפיד להסתתר מעיני הציבור. צוף מבלה את מרבית חייו בהולנד, אך במקביל הוא מתגורר גם בדירה בפתח תקווה בחלק מהתקופות בהן הוא שוהה בישראל. המפרקים טוענים שהם ניסו ליצור עמו קשר באמצעות מימון, אך הוא נמנע מליצור עמם קשר וכל הנסיונות לגרום לו לשתף פעולה עלו בתוהו.

ממידע שהגיע למפרקים, צוף מחלק את זמנו בין חו"ל לישראל, כאשר הוא מגיע לישראל פעמים רבות, ובהיותו בארץ הוא פועל בעיקר ממשרדי תאגידי הנפט בפתח תקווה שם הועמד לרשותו חדר מתאים והוא עובד מסביב לשעון.

המחלוקת המשפטית מתמקדת כעת בחלק טכני אמנם, אך כזה שיכול להשפיע על התוצאה כולה. כתב תביעה חייב להימסר לידיו של הנתבע, ובמידה והדבר לא מתאפשר ניתן לפתור זאת באמצעות חלופות שונות. המפרקים לא הצליחו להגיע לצוף עצמו בכתובתו בהולנד. צוף לא שלח כתב הגנה, וכעת מבקש עורך הדין שמייצג אותו, זהר לנדה, לבטל את פסק הדין בשל העובדה הזאת. יש סיכוי שבית המשפט יקבל את הטענה הזו. לנדה הגיב בשמו של צוף ואמר: "מדובר פשוט בנסיון לחטוף פסק דין בלי להמציא כתב תביעה. כל מי שמעיין בכתבי הטענות בבית המשפט מבין שגם הפעם יש תרגיל של המפרקים".

קבלו ישירות למייל שלכם את החדשות האחרונות בתחום המשפט. לחצו להרשמה

תגיות