אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ראיון "כלכליסט" - אריה רימיני: "המשבר פשוט חלף על פני המגזר הציבורי והביטחוני"

ראיון "כלכליסט" - אריה רימיני: "המשבר פשוט חלף על פני המגזר הציבורי והביטחוני"

אריה רימיני, מנכ"ל חברת טלדור, חושב שהבום הכלכלי שלו יגיע ב־2010 כשמגזר הביטוח יבצע את המהפכה הנדרשת בתחום המחשוב

08.12.2009, 14:25 | רחלי בינדמן

היום, במבט לאחור, מסכמים ראשי טלדור מערכות מחשב, אחת מקבוצות האינטגרציה ושירותי טכנולוגית המידע (IT) המובילות בישראל, ואומרים כי המשבר הפיננסי פגע אך ורק במגזר הפרטי.

"בעקבות המשבר ביקשו החברות הפרטיות לדחות פרויקטים של מחשוב, הנחשבים לפרויקטים שההוצאות עליהם גדולות במיוחד, כדי לנסות ולצוף מעל המים", אמר ל"כלכליסט" אריה רימיני, מנכ"ל החברה. אולם, לטענתו, במגזר הציבורי המשבר כלל לא הורגש: "המשבר פשוט חלף על פניו של המגזר הציבורי והביטחוני, אולי למעט תעשיית הביטחון שמייצאת לחו"ל".

הביטוח משתרך מאחור

טלדור עוסקת בפיתוח ושיווק תוכנות, ניהול פרויקטים למחשוב ויבוא ושיווק מחשבים וציוד היקפי. לקוחותיה של טלדור מגיעים בעיקר מהמגזר הציבורי והביטחוני, אולם החברה עובדת גם עם גופים פיננסיים, דוגמת בנקים וחברות ביטוח. "מגזר הביטוח נמצא הרחק מאחור" אמר רימיני, "הן מבחינה רגולטורית והן מבחינה מיכונית. לולא המשבר היינו רואים פיק גדול בהזמנות ממגזר זה במהלך 2009–2008, אבל בגלל המשבר הפיק הזה יעבור ל־2011–2010. החברות האלה חייבות לבצע מהפכה בתחום המחשוב".

טלדור נשלטת מאז 2003 על ידי די.בי.אס.איי השקעות, חברה פרטית שבבעלות בועז דותן ויוסי בן שלום (ראו מסגרת). מייסד טלדור, אשר בהרב, שימש אז מנכ"ל החברה. רימיני וזאב בוטויניק, סמנכ"ל הכספים הנוכחי של טלדור, מסבירים כי רכישת השליטה הובילה לשינוי תפיסתי בחברה. "עד 2003 טלדור אמנם היתה חברה ציבורית, אך המנכ"ל שלה היה גם היזם שהקימה - מצב שיכול להיות טוב עבור החברה אך רק עד גודל מסוים של התפתחות", אמר רימיני. עם רכישת השליטה התחיל מהלך של שינוי מהותי בחברה. טלדור החלה בסדרה של רכישות, בעיקר של חברות בתחום הייעוץ.

שתי רכישות מהותיות בוצעו בשנים האחרונות. האחת, בנובמבר 2008 - רכישת חברת שילוב עולם, העוסקת בהצבת יועצים ומומחים טכנולוגיים וכוח אדם, שנרכשה תמורת 17.3 מיליון שקל. "שילוב היא חברה שמונה כ־1,000 איש, היא פעלה אז ברווחיות מאוד נמוכה ומכרה יועצים למגזר הציבורי בתחום ה־IT. החברה נרכשה לא בגלל הפעילות שלה אלא כמאגר של 1,000 אנשי תוכנה מיומנים, ומכיוון שראינו שהולך לצאת מכרז בתי תוכנה חדש עבור החשב הכללי", אומר רימיני. הרכישה השנייה בתמורה ל־1.65 מיליון דולר היתה ביולי 2007 של ריסק מודולס, חברה שעוסקת באספקת שירותים ופתרונות ייעוץ וטכנולוגיה בתחום ניהול פיננסי וניהול סיכונים.

כיצד השפיע המשבר הפיננסי על הפעילות?

רימיני: "המגזר הפיננסי נפגע בפירוש. במגזר הציבורי לא הרגשנו פגיעה מהותית, אולי בשוליים, בהורדת תעריפים של יועצים, ביצענו את ההתאמות הנחוצות והורדנו שכר. אנחנו חברה מאוד שמרנית ולא לקחנו סיכונים, אנחנו דואגים לקבל מראש את הכסף מהלקוחות הפרטיים".

אתם אינטיגרטורים של המערכות של נורטל. איך השפיעה הקריסה שלה על הפעילות שלכם?

"היתה ללא ספק ירידה בפעילות של נורטל, אבל צריך לזכור שיש מערכות רבות שמותקנות כבר בארץ. זה נכון שיש עצירה ברכישה של מערכות חדשות, אבל התחזוקה ממשיכה כרגיל". ב־2007 גייסה טלדור איגרות חוב בהיקף של 100 מיליון שקל. "היה קל לגייס באותה תקופה", אמר בוטויניק, "האג"ח שימשו בעיקר למיחזור הלוואות לזמן ארוך מהבנקים ולהון חוזר, וגם לרכישה של שילוב. ביצענו עסקת הגנה ארוכת טווח בגין האג"ח כדי להגן על מצב של שינוי במדד. אנחנו לא חברת השקעות ולא רצינו לקחת סיכון".

מיצוב עסקי גבוה

בפברואר האחרון הודיעה חברת הדירוג מעלות P&S על הורדת דירוג האג"ח של טלדור מ־+A ל־A, בגלל הערכת מעלות כי יכולתה של טלדור לייצר תזרימי מזומנים חיוביים עשויה להיפגע בעקבות ההאטה הכלכלית, שעשויה להשפיע גם על רמת הרווחיות ועל יחסי כיסוי החוב של החברה. עם זאת, ציינה מעלות, גורמים אלו מתקזזים חלקית על ידי מיצובה העסקי הגבוה של טלדור בשוק ה־IT הישראלי.

בינתיים את הרבעון השלישי של 2009 סיימה טלדור עם רווח נקי של 3.8 מיליון שקל לעומת רווח של כמיליון שקל ברבעון המקביל אשתקד ועם תזרים מזומנים שלילי מפעילות שוטפת של 6.7 מיליון שקל, שיפור לעומת תזרים שלילי של 19.7 מיליון שקל בתקופה המקבילה. התזרים השלילי ל־2009 הושפע מהקדמת תשלומים על ידי לקוחות לקראת סוף 2008 בגין עבודות שסופקו במהלך הרבעון.

תכננתם לבצע רכישה עצמית של אג"ח שלא יצאה לפועל. מדוע?

בוטויניק: "איבדנו את המומנטום, האג"ח נסחרו בשלב מסויים ב־90–85 אגורות, אבל השוק התחיל לטוס ולא רצו למכור לנו".

אשראי לא מנוצל

יש לכם כסף פנוי לרכישות אסטרטגיות נוספות?

רימיני: "כרגע אין כסף פנוי, אבל יש מסגרות אשראי מאוד גדולות של 250 מיליון שקל שרק 20% מהן מנוצלות. מלבד זאת, היה לנו תשקיף מדף לגיוס אג"ח בריבית משתנה שתוקפו פג באוגוסט. החלטנו שהגיוס לא מתאים לנו בעיקר בגלל שלא היה לנו משהו קונקרטי לעשות עם הכסף. אנחנו בהחלט שוקלים רכישה מהותית נוספת ונצטרך למצוא דרך לממן אותה, וכשזה יקרה, נחליט אם נעשה זאת באמצעות הנפקת אג"ח, מניות או שימוש בהון עצמי".

אתם חושבים גם על רכישות בחו"ל?

רימיני: "נכון להיום, הפעילות שלנו בחו"ל היא על בסיס פרויקטים. למשל באוקראינה אנחנו מבצעים פרויקט מיפוי גיאוגרפי. אנחנו בהחלט רוצים לחדור לשווקים שבהם הרווחיות גבוהה יותר מזו שנהוגה בארץ, ושוקלים גם רכישות שאינן מקומיות".

כיצד אתם מתמודדים עם חוסר הסחירות של המניה?

רימיני: "בהתחלה השתמשנו בעושה שוק, אבל זה לא עבד. אנחנו מסתובבים בין המוסדיים כל הזמן. פסגות הגדילו באחרונה את האחזקות שלהם בחברה ל־11%. ברבעון השני חזרנו לשלם דיבידנד. בעל השליטה שלנו הוא גוף פיננסי נבון שיידע לעשות מה שצריך כדי לשמור על הסחירות. טלדור נמצאת במסלול הנכון של גידול באמצעות רכישות ומופעלעלינו הרבה לחץ בנושא. בעל השליטה יידע למכור נתח מאחזקותיו אם צריך".

תגיות