אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
נשיא האיחוד האירופי: להכפיל את הצמיחה צילום: בלומברג

נשיא האיחוד האירופי: להכפיל את הצמיחה

השבוע יצביע הפרלמנט באיחוד על תקציב השנה הבאה, בבריטניה הוטל מס כבד על בונוסים, בסין הוטל מס מקרקעין גדול. כלכלה ופוליטיקה בעולם - סיכום שבועי

12.12.2009, 17:53 | תומר אביטל

ארצות הברית סיימה את השבוע עם אישור אחד מחוקי הפיקוח המשמעותיים ביותר מאז השפל הגדול. החוק כולל הקמת רגולטור לשוקי כרטיס האשראי והמשכנתאות, יסוד מועצה שתפקידה לעקוב אחר סיכונים מערכתיים לכלכלה והגבלת פעולותיהם של הבנקים.

החקיקה המקיפה גם כוללת הגבלות על מינוף, פיקוח על מאזני הפדרל רזרב, מתן כוח למשקיעים בקשר לקביעת שכר המנהלים והגנות חדשות על המשקיעים. הרפורמה גם קובעת רמות הלימות הון גבוהות יותר ומחייבות לבנקים. כמו כן, הבנקים יידרשו לממן קרן ביטוח של 150 מיליארד דולר שתשרת קריסה עתידית של מוסדות פיננסים שיוגדרו כ"גדולים מכדי להיכשל". אישור הרפורמה, אשר מהווה הישג לנשיא ברק אובמה, עדיין כפוף להצבעה בסנאט.

רפורמה נוספת שכבר עברה בקול תרועה את בית הנבחרים - הרפורמה במערכת הבריאות - נתקעה בסנאט. האחרון נדרש לאשרר את הסעיפים השונים, אך השבוע התחוור לדמוקרטים - המהווים רוב בסנאט - כי הם חלוקים בדעתם לגבי אחד הסעיפים. מדובר באפשרות לייבא תרופות זולות בכדי להנגיש אותם למעמד הנמוך. מדובר בתרופות שלמרבה הפלא מיוצרות בארה"ב, אך לאחר הייצוא נמכרות במחיר נמוך בעשרות אחוזים. המחוקקים, למורת רוחם של שדלני חברות התרופות, שוקלים לאפשר "יבוא מחדש" של התרופות בתקוה שמחירן המיובא יהיה עדין זול יותר מאלו שנמכרות כבר בארה"ב.

חוק מעניין שהעביר בית הנבחרים אישר סנקציות כלכליות על ערוצי טלוויזיה במזרח התיכון שישדרו הסתה נגד ארה"ב. החוק דורש מהנשיא, ברק אובמה, לדווח לקונגרס על כל הסתה לאלימות נגד ארה"ב, אזרחיה או חייליה, המופיע בתחנות טלוויזיה במזרח התיכון. המטרה היא למנוע השתלחויות טלויזיוניות שעלולה להתלקח לביקורת אלימה נגד כוחות אמריקאים המגיעים למזרח התיכון.

"להבטיח את סגנון החיים"

הרמן ון-רמפוי, נשיא האיחוד האירופי הטרי, שחרר הצהרה כלכלית ראשונה מפיו. רמפוי קרא לממשלות האיחוד להכפיל את קצב הצמיחה שלהם בשביל להבטיח את "סגנון החיים החברתי האירופאי" שמשלב יוזמה פרטית ורגולציה. רמפוי אמר את הדברים ביום חמישי בעת פסגה של האיחוד בבון. רמפוי גם התייחס לתפקידו החדש וציין "אני לא חיפשתי את המשרה הזאת, היא חיפשה אותי".

בית הנבחרים הבריטי מטיל מס כבד על הבונוסים שמעניקים הבנקים לעובדיהם. מאפריל הקרוב המדינה תנכה כחמישים אחוז על כל בונוס שחורג מעבר ל-41 אלף דולר. הבנקים כבר הודיעו על חששות מ"בריחת מוחות", מצב בו הבכירים הכישרוניים ינדדו אל מעבר לים בכדי לשמור על כיסים תפוחים.

החדשות על המס עשו כנפיים ויש כבר מי שלוטש עיניים אל עבר אותם "בכירים כישרוניים". בנקאיים קנדיים הודיעו כי הם מצפים שעקב המס פעילות פיננסית רבה תעבור לקנדה נטולת המס, ותעזור לשדרג את מעמדם כמרכז פיננסי עולמי.

עובדי תפרון ומפעלים אחרים בצפון שבסכנת סגירה יכולים לשאוף להסדר הבא אליו זכו עובדי פלדה בריטיים. ממשלתם אישרה השבוע סיוע בהיקף של כ-60 מיליון פאונד לטסייד - אזור תעשיה בצפון מזרח אנגליה, וזאת בכדי להתאושש מסגירת 1,700 מקומות עבודה של בתי חרושת למוצרי פלדה. חצי מהכסף אגב יינתן לפיתוח מפעלים מתקדמים באזור בכדי לייצר מקומות עבודה.

לקרר את הבועה

סין העבירה מס מקרקעין מיוחד בכדי לקרר את בועת הנדל"ן שמתנפחת בה בשנה האחרונה. המס הוטל עקב נסיקת מחירי הדיור בכ-70 ערים סיניות בכשישה אחוזים מאז נובמבר שעבר. המס החדש קובע כי מי שימכור דירה לאחר כפחות מחמש שנים מקנייתה ישלם כ5.5% מס. מנהיגים סינים גם התחייבו לקדם פרויקטים לדירות זולות בערים גדולות.
בונים בסין, צילום: בלומברג בונים בסין | צילום: בלומברג בונים בסין, צילום: בלומברג

השכנה יפן קבעה השבוע חבילת תמריצים בגודל של כ-81 מיליארד דולר במטרה להימנע מהידרדרות חזרה למשבר כלכלי. חבילת התמריצים החדשה כוללת סיוע ליוזמות תעסוקתיות, פרויקטים של איכות סביבה ומתן סיוע לאזורים שונים ביפן.

יהלומי הדמים עדיין נחפרים באפריקה. זה מה שלמדו השבוע נציגי האומות המערביות באו"ם. האו"ם קיבלת החלטה לפיה "מסחר ביהלומי קונפליקטים ממשיך להיות סיבה לדאגה בין לאומית ויש להגביר ערנות בנושא" וביקר את אזלת היד של ממשלת זימבבואה בנושא. לפי נתונים שהוצגו, המסחר ב"יהלומי דמים" אמנם ירד מ-15% לאחוז בודד בשוק העולמי, אך דו"ח חדש טוען כי במקומות רבים נעשה מסחר לא מנוטר. לדברי הדו"ח היהלומים החלו להימכר גם באינטרנט. בתוך כך, ישראל, שבקרבה מתבצע מסחר יהלומים בהיקף של כ-10 מיליארד דולר בשנה, תחליף את נמיביה כיושבת ראש בדיונים על "יהלומי דמים".

למרות ואולי בגלל המשבר בדובאי, התכנס השבוע בכווית פורום מדינות ערב (FIKR 8) לדון ב"השתלבות של כלכלות מדינות ערב: שותפות לצורך שגשוג". כ-800 מקבלי החלטות מרכזיים המדינות עשו נטוורקינג ושמוזינג תחת חסות בית המלוכה הכוויתי. הדיונים עסקו בין השאר במגבלות מסחר, קידום שיתופי פעולה כלכליים ומדיניות מוניטרית בעולם הערבי. נציגים רשמיים של מדינות המפרץ הצהירו על הצורך בחקיקה שתהפוך השקעות באזור לכדאיות. יו"ר איגוד הבנקים האיסלמי סלח קמל אמר כי יש בעולם הערבי שחיתות ממסדית שמחלידה את המערכת הכלכלית ומונעת מהמדינות מלהפוך למרכזי השקעות.

בשבוע הבא

צ'ילה הולכת לבחירות מחר (א'). המועמד של הימין-מרכז, סבסטיאן פינרה, כנראה יחזיר את מושכות השלטון למפלגת הימין לאחר כ-20 שנה. שר האוצר הצ'יליאני פיזר את החששות והודיע שללא קשר לתוצאת הבחירות צ'ילה תמשיך במדיניות המסחר הפתוח שלה כלפי סין וכלל העולם בה החלה לפני כ-25 שנה. הניצחון של הימין מובטח, דרך אגב, עקב הופעתו המפתיעה במהלך הבחירות של "אובמה הצ'יליאני". מדובר במרקן אנריקז אומינמי, מפיק סרטים וחבר קונגרס בן 36, שאביו היה לוחם גרילה מפורסם. אומינמי מציג את עצמו כגרסה סוציאליסטית של סרקוזי ומועמדותו הביאה לפיצול בקרב מפלגות השמאל.

הפרלמנט של האיחוד האירופי יתפלמס על התקציב לשנה הבאה ביום שלישי ויצביע עליו ביום חמישי הקרוב. התקציב המוצע מקובל על המדינות החברות ונקבע כי יוגבל לכ- 123 מיליארד דולר, כאחוז מהתמ"ג האירופאי.

תגיות