אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
רועי יקיר: מסקנות ועדת חודק עלולות להביא להרס שוק האשראי החוץ בנקאי" צילום: נועם וינד

רועי יקיר: מסקנות ועדת חודק עלולות להביא להרס שוק האשראי החוץ בנקאי"

מנהל ההשקעות של כלל ביטוח בוועידת ישראל לעסקים: "התזמון של הוועדה גם בעייתי - היא יוצאת עם מסקנות ביניים בדיוק עם תום המשבר"

13.12.2009, 18:02 | רחלי בינדמן

מנהל ההשקעות של כלל ביטוח רועי יקיר התייחס הערב (א') בוועידת ישראל לעסקים למסקנות ועדת חודק ביחס למגבלות על מוסדיים בהשקעה באג"ח קונצרני. יקיר אמר, כי "המסקנות של ועדת חודק עלולות להביא להרס שוק האשראי החוץ בנקאי. התזמון של הוועדה בעייתי גם הוא. היא יוצאת עם מסקנות ביניים בדיוק עם תום המשבר".

"תחושתי שסך הכל, למרות העליהום בעיתונות, המוסדיים עשו עבודה לא רעה. בכלל, כשאני בוחן מה קורה אצלנו בתיקים - ומאמין שזה דומה למוסדיים האחרים - כשבוחנים את התשואה על האג"ח לעומת מחיר הרכישה בשנים קודמות, נותרנו עם רווחים. כלומר, המרווח שלקחנו היה מספק. גם אם משווים אותנו למוסדיים אחרים בעולם, כולל המערכת הבנקאית, אין לנו במה להתבייש".

יקיר הוסיף, כי "מעבר לכך, אחת הבעיות המרכזיות של ועדת חודק היא שהיא דוחפת את ועדות ההשקעה לנהל בפועל את התיקים בזמן שתפקידן לפקח ולבקר ועל מנהלי ההשקעות לנהל. דה פקטו, ועדות ההשקעה ינהלו את התיק וזה יביא לקיפאון כי אף אחד לא ירצה לקחת אחריות, כל דבר שירצו לחרוג מהמלצות הוועדה יביאו לוועדת השקעות, שתפחד לקחת את הסיכון ולכן זה ייצור קיפאון בשוק האשראי החוץ בנקאי".

יקיר: "דגש על זהירות ומינון נכון"

בהתייחסו לאפיקי השקעה מומלצים אמר יקיר, כי "כשלא יודעים במה להשקיע יש להישאר במזומן. אפיק אחר, שטרי הון של בנקים וחברות ביטוח בחו"ל משקפים לא רע את הסיכון ויש שם תשואות יחסית גבוהות והייתי ממליץ להסתכל על התחום הזה. באשר למה להימנע - להיזהר מאג"ח ממשלתיות וקונצרניות בגלל האוויר החם של קרנות הנאמנות לצד הריביות הנמוכות. לחשוב על אופק ההשקעה ומתי צריכים את הכסף. אם לא חייבים, להימנע מלהשקיע שם".

יקיר הוסיף ואמר: "הייתי שם דגש על זהירות ומינון נכון. לא צריך להירתע ולפחד מלשבת בצד. רכיב מזומן יכול לגדול. מי שיכול לחכות לאג"ח עד הפידיון יכול לחכות, מי שלא יכול לחכות, יש סיכון להפסד".

"בסך הכל", אמר יקיר, "אין הרבה מציאות עכשיו באג"ח קונצרניות מאז העליות האדירות בשנה האחרונה. ביחס להנפקות האחרונות, רוב המוסדיים לא נמצאים כמעט בהנפקות האג"ח האחרונות, יש שם הרבה קרנות גידור או נוסטרו של בנק. לצערנו אנחנו בודקים את ההנפקות ומגיעים למסקנה שהתמחור יקר מידי ולא משתתפים בהנפקה".

צילום: עמית שעל
לובצקי צילום: עמית שעל

לובצקי: "לא נכון להגיד שגברת כהן מחדרה יכולה להחליט לבד"

צבי לובצקי מנכ"ל בית ההשקעות אי.בי.אי אמר, כי "עד שאין אלטרנטיבה טובה יותר להישאר בהשקעות קצרות כולל מזומן, יש חשיבות גם לפיזור. יותר פיזור לחו"ל עם דגש על כלכלות מתפתחות שבמזרח הרחוק".

לובצקי הוסיף כי  "אג"ח ממשלתיות, בעיקר הארוכות, מתחבא בהם הפסד הון של 5%-10%. זה כמעט ודאי בעיני. באשר לנושא התחזיות, קל לעשות צחוק מהתחזיות, השאלה מה המסקנה מזה? האם באמת גברת כהן מחדרה תחליט יותר טוב? 20% עברו ממסלול כללי למסלול סולידי והפסידו, שלושת רבעים מאלו שעשו את זה, זה אלה שהחליטו לבד. לכן לא נכון להגיד שגברת כהן מחדרה יכולה להחליט לבד". 

סטפק: "סיכוי לא קטן להפסדי הון"

צבי סטפק, יו"ר בית ההשקעות מיטב אמר "כי כל השקעה צריכה להימדד במונחי סיכון מול סיכוי. השאלה גם באיזה סוג משקיע מדובר, סולידי ושמרן או חובב סיכון. הייתי נמנע מאג"ח ממשלתיות צמודות מדד עם טווח של עד 4 שנים, זה כרוך באופן ודאי בהפסד הון. הייתי ממליץ על השקעות מניבות דיבידנד, בעידן של ריבית נמוכה שצפויה עוד להימשך, מניות של חברות תקשורת למשל כמו בזק, פרטנר, סלקום, בנקים, ברמות ריביות כאלה מהוות השקעה סבירה".

סטפק הוסיף, כי "בעקבות כניסת הציבור לשוק האג"ח נוכח הריבית האפסית, השוק מתחלק לאג"ח ממשלתי וקונצרני. התשואות של אג"ח ממשלתיות נמוכות ברמה היסטורית וזה נובע בגלל הריבית הבסיסית הנמוכה וברור שהיא צריכה לעלות. התשואות לפידיון בשוק האג"ח הממשלתיות נמוכות וזה לא מצב של בועה אבל המחירים יקרים, הייתי אומר שיש סיכוי לא קטן להפסדי הון בשנה הקרובה באג"ח ממשלתיות, אבל אני לא רואה סכנה בטווח הקצר".

שימריך: לצאת לברזיל

ויקטור שימריך מנכ"ל דש איפקס אמר, כי "הייתי בוחר לצאת מישראל, לברזיל, לכיוון של סחורות. אם חושבים שיש סיטואציה של שוק V או אפילו U ובעתיד נראה שינוי במצב הכלכלות בעולם, הוא יבוא דרך הסחורות. ברזיל תהנה מזה פעמיים כי יש לה המון משאבים וכי היא מדינה שהפכה למדינה יותר כדאית להשקעות בשנים האחרונות. להימנע מאג"ח ממשלתיות בכל העולם המערבי המפותח כי אנחנו צפויים לעליות ריבית".

שימריך אמר עוד, כי "לציבור יש חשיבה מעוותת ביחס לסיכון. הציבור פועל כמו עדר, חוזר חזרה לשווקים בלי לזהות גורמי סיכון".

תגיות

3 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

3.
1 ו-2 צודקים בהחלט. המוסדיים לא מעוניינים ליישם את מסקנות ועדת חודק מסיבה אחת פשוטה:
כלל - נמצאת בשליטה של נוחי דנקנר פניקס - נשלטת בידי יצחק תשובה מנורה - קב' דלק ואקסלנס בעלות עניין (שוב תשובה) למגדל ולהראל,אמנם, אין קשר ישיר לטייקונים, אבל במשק קטן כמו ישראל כולם מכירים את כולם. בקיצור, המוסדיים מעבירים כסף מכיסי הציבור לכיסם של בעלי שליטה שלהם או מקורבים. וכאן נשאלת השאלה: מדוע שירצו להגן על הציבור? הרי המשכורות שלהם משולמות ע"י אותם אנשי עסקים ששולטים בצורה כזו או אחרת בגופים המוסדיים.
בוב הבנקאי  |  14.12.09
1.
אם הבנקים המרכזיים לא היו מצילים אתכם....
כל הקשקשת המלומדת על ש"היינו בסדר" הייתה נראית כמו בדיחה גרועה במיוחד. המוסדיים, עשו ועושים, עבדוה גרועה, עמוסה בניגודי אינטרסים ולא מקצועית במיוחד. אני לא סומך עליהם, למרות שרוב חסכונותיי מושקעים אצלהם, אבל אין לי אלטרנטיבה אחרת. כדאי היה שבמקום שיבקרו את ועדת חודק יעשו בדק בית רציני, יקימו פונקציות ניהול סיכונים, ישקיעו במחשוב , ואז אולי הם יהיו בסדר, ויצדיקו את דמי הניהול הגבוהים שהם גובים. ועוד משהו: המוסדיים הם היחידים שלא שילמו בכיסם ומכיסם במשבר הזה. ולכן, מר יקיר הנכבד, עליך נאמר:" ובעת ההיא המשכיל יידום".
גרניט , כ"ס  |  13.12.09