אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
פרסום ראשון: חברת החשמל: הסתיימה מכסת המתקנים הפוטו-וולטאים צילום: חיים הורנשטיין

פרסום ראשון: חברת החשמל: הסתיימה מכסת המתקנים הפוטו-וולטאים

מרשות החשמל נמסר כי "במהלך התקופה הקרובה תבחן הרשות את המשך התהליך תוך התייעצות עם שר התשתיות הלאומית"

13.12.2009, 20:03 | ליאור גוטמן

נגמרה החגיגה הסולארית? ל"כלכליסט" נודע שמכסת הייצור שמקורה במתקנים פוטו-וולטאים (PV), שמפיקים חשמל מהשמש, הסתיימה.

המכסה המקורית, בהיקף של 50 מגה וואט, כבר "נתפסה" על ידי המגזר הפרטי והעסקי - 35 ו-15 מגה וואט, בהתאמה - זאת בפרק זמן קצר של מספר חודשים. הנתונים נמדדו בתקופה האחרונה על ידי חברת החשמל, שנהנית מייצור החשמל החיצוני שמוזרם למערכת.

כעת צריכים הממונים הרגולטורים על הנושא, ובראשם רשות החשמל ומשרד התשתיות, להחליט האם הם ממשיכים לעודד את הנושא באמצעות הענקת תעריף חשמל מועדף ליצרני חשמל מקרינת השמש.

נכון להיום משלמת חברת החשמל ליצרני חשמל פרטיים שברשותם מתקן פוטו וולטאי 1.97 שקל לקילוואט, תעריף גבוה פי ארבע מזה שמשולם על ידי הצרכן הפרטי. אחת ההשלכות מהשגת סך המכסה עשויה להיות הורדה של תעריף החשמל מרמתו הנוכחית, מהלך שעלול להאריך את תקופת החזר ההשקעה של מתקיני מערכות אלו בכמה שנים.

טכנולוגיה פוטו־וולטאית מבוססת על מוליכים למחצה הממירים אנרגיה מקרינת השמש ישירות לחשמל. מדובר בטכנולוגיה נקייה לייצור חשמל, אולם העלויות שכרוכות בהקמתה גבוהות יחסית, כך שהשימוש בטכנולוגיה זו מתבצע רק במדינות שמעודדות את התפתחות התחום באמצעות מיסוי נוח או תעריפים אטרקטיביים.

על פי ההערכות, סך ייצור החשמל בעולם בטכנולוגיה זו מגיע לשבעת אלפים מגה וואט, כאשר המדינות שמקדמות יותר את הטכנולוגיה הן יפן וגרמניה. אורך חיי המתקן נאמד ב-20 שנה, הזהה לחוזה התשלומים שמועבר לבעלי מתקנים אלו מחברת החשמל. על פי החישוב הכלכלי הנפוץ, החזר ההשקעה הנדרש למתקיני מערכות אלו נע בין 10 ל-13 שנה.

מרשות החשמל מאשרים את מילוי מכסת 50 המגה וואט שמקורה במתקנים פוטו וולטאים, ומסרו בתגובה שהם מביעים שביעות רצון מהתקדמות ההסדרה לעידוד יצרנים פרטיים, כמו גם את שיתוף הפעולה של חברת החשמל מול יזמים וצרכנים.

הרשות אף קוראת לצרכנים במגזר הביתי להשתתף בהסדרה להקמת מתקני ייצור חשמל קטנים על גגות ביתם "כיוון שמדובר בתועלת צרכנית שגם על המגזר הביתי להנות מפרותיה". עם זאת, ברשות סרבו להגיב מה יעלה בגורלו של התעריף הנוכחי, ואמרו ש"במהלך התקופה הקרובה תבחן הרשות את המשך התהליך תוך התייעצות עם שר התשתיות הלאומית".

תגיות

14 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

13.
כולכם לא יודעים חשבון.
חברת החשמל משלמת X כסף בסבסוד המדינה עבור ייצור חשמל ליצרנים פרטיים. משמע, עלות החשמל שלה קטנה יותר ויותר. ברגע שזה ירד מתחת לסף מסוים, חברת החשמל תוריד את התעריפים (כפי שנרמז בכתבה), היצרנים הפרטיים יקבלו אמנם פי 4 אבל זה יהיה סכום נמוך יותר ויותר. בחישוב סופי, זה אותו הסכום בדיוק פעם מתגלגל מלמעלה ופעם מלמטה. (ועוד לא דיברתי עד ממשלות עתידיות שעלולות לבטל את הכל למרות מה שהוסכם, ראה - קופות הגמל לדוגמה, לא הייתי בונה על רווחים מפוליטיקאים)
ק.ז  |  15.12.09
11.
ל - 6 - אם ייצרו יותר חשמל מהשמש !!__בתעריפים הנוכחיים__ !!
תהייה צריך לשלם כ 3 שקלים לכל קילוווט שעה שאתה צורך (פי 6 ממה שאתה משלם היום). לכן - כמו שאמרתי בתגובה מס' 1 - האזרחים הפרטיים צריכים להמשיך ולהנות מתעריף מוגדל (כ 2 ש"ח לקו"ט שעה), בעוד גופים גדולים, וגופים מסחריים שהציפו וחסמו את השוק - צריכים לקבל תעריף מופחת. אני מניח שאף אחד לא ייתנגד להפקת חשמל מהשמש אם התעריף שתשלם חברת חשמל יהיה זהה לתעריף שהיא גובה עבור אותו חשמל - הבעייה והמכסה באה כדי לשמור על התעריף שאותו משלם הצרכן עבור החשמל שהוא משתמש בו.
14.12.09
לכל התגובות