אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
יו"ר טמפלטון מארק מוביוס: "הדירקטורים של תרו פשוט מבוהלים" צילום: בלומברג

יו"ר טמפלטון מארק מוביוס: "הדירקטורים של תרו פשוט מבוהלים"

מוביוס, המחזיק ב־10% מתרו, מסביר מדוע זנח את החברה ועבר צד בסכסוך המתוקשר שלה עם סאן ההודית. "כאשר מבקשים מבעלי המניות לפטור את הדירקטורים מאחריות לבעיות החשבונאיות - זה סימן רע מאוד"

15.12.2009, 06:51 | עומרי כהן וענת ציפקין

ד"ר מארק מוביוס, יו"ר קרן ההשקעות האמריקאית טמפלטון המנהלת נכסים בהיקף של 30 מיליארד דולר, שהה אתמול בסעודיה. מוביוס, אחד ממומחי ההשקעות הגדולים בעולם בתחום השווקים המתעוררים, מנהל מעקב שוטף אחר המשבר בדובאי. אותו משבר, המקשה על החברה הממשלתית של הנסיכות הזעירה מהמפרץ הפרסי, דובאי וורלד, להחזיר את החוב העצום שלקחה על עצמה, הוא הנושא העיקרי המעסיק כיום את המומחים לכלכלות המתעוררות.

 

מוביוס, צילום: בלומברג מוביוס | צילום: בלומברג מוביוס, צילום: בלומברג

רבים מהם, ובהם מוביוס עצמו, העריכו כי משבר האשראי של דובאי וורלד עשוי לגרור את השווקים המתעוררים לתיקון של 15%–20%. בינתיים זה לא קרה - בעיקר בגלל המשך מדיניות ההתערבות של הממשלות השונות, שהתבטאה הפעם בהחלטת השכנה אבו דאבי לתמוך בדובאי.

בשיחה ל"כלכליסט" מסביר מוביוס שמתחילת המשבר בדובאי, היה לו ביטחון מלא שדובאי וורלד תוכל לארגן מחדש את חובותיה. בשיאו של המשבר בדובאי המליץ מוביוס לרכוש מניות של חברות מאיחוד האמירויות, בעיקר מאבו דאבי, משום שסבר כי ביומיים הראשונים של המשבר צנחו אותן מניות בלא סיבה מיוחדת.

"אפילו בשיאו של המשבר", מדגיש מוביוס, "רכשנו מניות בדובאי. בהסתכלות קדימה, ידענו שדובאי תוכל לפתור את הבעיות שלה, היא תתגבר, והמצב שלה ישתפר עם הזמן". לדבריו, דובאי וורלד הודיעה השבוע בצורה מפורשת כי בכוונתה להיות שקופה יותר, ולפעול לפי עקרונות ממשל תאגידי נוקשים יותר. "העובדה שהחברה התנצלה על כך שהיא לא חשפה את הבעיות שלה בשלב מוקדם יותר, היא סימן טוב מאוד לבאות. מדובר בצעד אדיר בכיוון הנכון. הם שינו את הגישה שלהם כלפי בעלי המניות וכלפי הנושים שלהם".

המשקיעים והביטחונות

מוביוס סבור כי אחת ההשלכות של המשבר בדובאי תהיה שמשקיעים ידרשו ביטחונות ברורים מהחברות. "משקיעים יסרבו לבטוח בחברות שלא יצליחו לספק להם ביטחונות נאותים, שחור על גבי לבן", הוא מוסיף.

כמה שבועות לפני משבר דובאי המליץ מוביוס לרכוש מניות של שלושת השווקים המתעוררים הגדולים בעולם: ברזיל, הודו וסין. גורו ההשקעות העריך שאותן מניות עתידות לעלות ב־30%–40% בשלוש־ארבע השנים הקרובות.

מה ההשלכות של המשבר בדובאי על השווקים המתעוררים?

"אינני סבור שישנן השלכות מהותיות על השווקים המתעוררים. היצע הכסף בשווקים הפיננסיים ממשיך לעלות, שוק הנגזרים ממשיך לצמוח, והתיאבון לסיכון מצד המשקיעים חי ובועט. הרבה כסף זורם וימשיך לזרום לשוקי המניות בעולם".

אמנם אתה עדיין מאמין שיש מקום לעליות שערים בשווקים המתעוררים, אבל באחרונה אמרת שאתה מצפה לתיקון.

"יהיה תיקון ואני עדיין מצפה לתיקון. למען האמת, ציפיתי שהתיקון יגיע סביב המשבר בדובאי. הערכתי שמשבר שכזה יגרום לתיקון גדול בשווקים - בעיקר בשווקים המתעוררים. אני עדיין סבור שנראה בשוקי המניות תיקון של 15%–20%, בעיקר מאחר שכל השווקים הם שוריים כבר זמן רב.

"עם זאת, ייתכן שהתיקון יהיה בטווח הזמן הארוך יותר, כי בטווח הקצר הכסף ממשיך לזרום לשוקי המניות. לכן קשה לראות איך יהיה תיקון בטווח הקצר".

באילו מגזרים אתה ממליץ להשקיע בתקופה הנוכחית?

"בשווקים המתעוררים אנו מתעניינים בעיקר בשני מגזרים - הסחורות ומוצרי הצריכה. במגזר הסחורות, המחירים ימשיכו להאמיר, ותעשיית מוצרי הצריכה תיהנה מהביקוש בכלכלות המתעוררות. מלבד זאת, המניות של תעשיות מוצרי הצריכה בברזיל ובסין זולות מאוד כעת".

מוביוס גם אינו מתרגש מהתיקון במחירו של הנפט בשבוע האחרון. לדעתו, המגמה הכללית ברורה.

מהי תחזיתך באשר לנפט ולזהב?

"אני מאמין שמחיר הנפט ימשיך לעלות. הכיוון הכללי הוא כלפי מעלה, אבל צפויות תנודות לאורך העקום. גם מחיר הזהב, בדומה למחיריהן של שאר הסחורות, עתיד להמשיך ולטפס - אך יהיו תנודות לכאן ולכאן. בטווח של שלוש־ארבע שנים, מחירו של הזהב יהיה גבוה ממחירו כעת".

האם הדולר ימשיך להיחלש?

"לגבי הדולר, אני סבור שרוב הירידה כבר מאחורינו - במיוחד לעומת המטבעות העיקריים של השווקים המתעוררים שמולם הוא נסחר. אני לא חושב שנראה פיחות משמעותי במחירו של הדולר בעתיד, והוא יישאר פחות או יותר סביב הרמות שבהן הוא נסחר כעת. ייתכן שיהיה תיקון קל כלפי מטה, אך הוא לא יוסיף להפגין חולשה מהותית".

האם צפויות עוד הפתעות בסגנון דובאי?

למשמע השאלה הזו מוביוס צוחק. "אני יכול לדמיין עוד הרבה הפתעות", הוא אומר, "אבל כמעט תמיד הפתעות הן בלתי צפויות. דברים משוגעים עוד יכולים להתרחש, אין ספק בכך, ולכן אני מאמין שצריך לגוון את פורטפוליו ההשקעות ולהיות מוכן לכל תרחיש אפשרי".

סאגת תרו

אבל אפילו הסיפור של דובאי אינו מסיט את מוביוס מהמעקב השוטף אחר התנהלותה של חברת התרופות הישראלית תרו, שטמפלטון מחזיקה ב־10% ממניותיה. עד כמה שהדבר נשמע מוזר, מוביוס, שאחראי להשקעות בעשרות מיליארדי דולרים, מייחס חשיבות רבה לעשרות מיליוני הדולרים המושקעים בתרו.

טמפלטון היא משקיעה ותיקה בתרו, וככזו היא מלווה כבר שנים את הסאגה הנמשכת של החברה, שתחילתה בהפסקת פרסום הדו"חות הכספיים ובצורך לערוך מחדש דו"חות שכבר הוגשו.

המשכה של הסאגה היה במחיקת המניה של תרו מהמסחר בנאסד"ק, ולשיאה הגיעה הפרשה לאחר הקצאת נתח משמעותי ממניותיה של תרו לחברת התרופות ההודית סאן. תרו אמנם התחייבה לפעול למכירתה לסאן, ואולם מוביוס התנגד לכך בטענה שהמחיר שהוצע לבעלי מניות המיעוט היה נמוך מדי.

בשלב הבא החליטה תרו כי ההסכם בינה לבין סאן אינו תקף, והנושא הגיע לפתחו של בית המשפט המחוזי בתל אביב. זה קבע כי על תרו ובעלי השליטה בה, משפחות לויט ומורוס, לקיים את ההסכם המקורי - המחייב אותן להיענות להצעת רכש של סאן ולמכור את המניות במחיר של 7.75 דולרים למניה.

בתמיכתו של מוביוס מיהרה תרו לערער לבית המשפט העליון, ואולם בתחילת החודש נכונה לה הפתעה: מוביוס מאס בהנהלת תרו והחליט לתמוך בהעברת השליטה לסאן.

הצעד של מוביוס הפחית מאוד את כוח הערעור של תרו, ולקראת ההכרעה של בית המשפט העליון בעניין הוא ניאות לומר ל"כלכליסט" כי "אני מעריך את ההתעניינות שלכם בנושא תרו, ואני מקווה שנוכל להניע מהלך ולהציל את בעלי מניות המיעוט, כמונו. לדעתי, הרבה אנשים בישראל היו רוצים לדעת מה באמת קורה בחברה הזאת".

מה גרם לך לשנות את דעתך, ולהעביר את תמיכתך מתרו לסאן?

"זה קרה כשהנהלת תרו אמרה שהיא מעוניינת לפטור את כל הדירקטורים שלה מאחריות לבעיות החשבונאיות של החברה. הרי כבר שלוש־ארבע שנים שאין לתרו דו"חות כספיים מבוקרים, וזה הדאיג אותנו. אבל כאשר רצינו לדבר עם רואי החשבון, תרו סירבה להעניק לנו גישה חופשית אליהם.

"ואז, כשהם אמרו שהם רוצים לכנס את אסיפת בעלי המניות כדי לפטור את הדירקטורים מכל אחריות לטיפול בסוגיות החשבונאיות, הבנו שהם באמת מבוהלים - כי אם הם מונעים מאיתנו את השיחה עם רואי החשבון, זה אומר שייתכן שלתרו ישנן בעיות ממשיות עם התוצאות הכספיות. אז הבנו שחשוב שתרו תעבור לשליטתה של סאן בהקדם, כי סאן לפחות תוכל לסיים מוקדם יותר את העניינים החשבונאיים, ולתת לנו גישה למידע אמיתי על הנעשה בתרו".

מדוע לדעתך נמשך תיקון הדו"חות זמן כה רב?

"הם כל הזמן אומרים שזה קשור לרישום מחדש של תאריכים, וכפי שאתם יודעים, בתעשיית התרופות ישנם כל מיני חוקים ותקנות, כמן למשל תקנות הנוגעות להחזר של סחורה מהמפיצים לחברה. תרו חוזרת ואומרת שזה מאוד מסובך, אבל הם עובדים על זה כבר שלוש שנים עם כמה רואי חשבון שמטפלים בעניין במקביל, ואנחנו לא חושבים שעבודה כזאת צריכה להימשך יותר מכמה חודשים".

מוביוס ממשיך ואומר כי "כמות הכסף שהם הוציאו על הנושא היא רבה מאוד. רק בתשעת החודשים הראשונים של 2009 ראיתי שהם הוציאו כ־14 מיליון דולר - וזה כמובן אינו כולל את ההוצאות על תיקון הדו"חות בשנים 2008–2006.

"חברה בסדר הגודל של תרו אמורה לשלם לרואי החשבון שלה לא יותר מ־300 אלף דולר בשנה תמורת עריכת הדו"חות. אנחנו שואלים את עצמנו כיצד ייתכן שרואי חשבון יכולים לבקר דו"חות של חברות ענק עם מחזורים כספיים של עשרות מיליארדי דולרים, אבל הם אינם מצליחים להתמודד עם הבעיות של יצרנית התרופות הקטנה הזאת. אולי הם מנסים להחביא משהו בדו"חות שלהם? אולי זו אחת הסיבות שגורמות לתהליך לקחת כל כך הרבה זמן, ושבגללן רואי החשבון מסרבים לחתום על הדו"חות?".

מוביוס מסכם את העניין באומרו כי "יכול להיות שיש שם משהו שאינו בדיוק לפי הכללים, או משהו שהם מנסים לעצור, אני לא יודע. אבל כאשר מבקשים מבעלי המניות לפטור את הדירקטורים מאחריות, זה סימן גדול מאוד".

"צריך הכרעה מהירה"

האם דיברת על כך באופן אישי עם יו"ר תרו, ד"ר בארי לויט?

"בוודאי. דיברנו על כך עם בארי הרבה פעמים, ובכל פעם הוא אמר שזה עניין של שבועות או לכל היותר חודשים אחדים. אבל זה כבר נמשך שלוש־ארבע שנים".

עבורנו, כעיתונאים ישראלים, תקופת הזמן הזאת נראית ארוכה מאוד. האם גם בארצות הברית זה נחשב לפרשת יוצאת דופן?

"בהחלט. זה מקרה מאוד יוצא דופן".

מה לדעתך תהיה החלטת בית המשפט העליון בישראל בעקבות החלטתך להעביר את התמיכה מתרו לסאן?

"אנו מקווים שבית המשפט העליון יגיע להחלטה מהירה ומכובדת, ויכבד את ההסכם המקורי למכירת השליטה בתרו לידיה של סאן. ההסכם ברור וחד־משמעי, ולא צריך להיות כל ויכוח על כך. דרך אגב, אנחנו משכנו את הערעור שלנו לבית המשפט (על כך שהליך מכירת השליטה בתרו לסאן פוגע במניות המיעוט = ע"כ וע"צ) מאחר שהבנו שההליך הזה מסבך ומעכב את החלטת בית המשפט העליון בנוגע לערעור שהגישה תרו (על החלטת בית המשפט המחוזי לאשר לסאן הגשת הצעת רכש רגילה למניות תרו, שתחייב מכוח הסכם את בעלי השליטה הנוכחיים בתרו, משפחות לויט ומורוס = ע"כ וע"צ).

"לטובתה של תרו ולטובת בעלי מניות המיעוט, אנו מקווים שבית המשפט העליון יגיע להכרעה מהירה, כי כל יום שעובר הוא לרעת בעלי מניות המיעוט".

אם בית המשפט העליון ידחה את הערעור של תרו, ויאפשר לסאן להגיש הצעת רכש רגילה שבמסגרתה היא תקנה את גרעין השליטה מידי משפחות לויט ומורוס, מה תעשה טמפלטון? האם גם אתם תמכרו את מניות תרו שבידיכם (10%) לידי סאן?

"זה תלוי במה שיקרה, ובמה שסאן תמצא לנכון לעשות. סאן עשויה להגיש הצעת רכש לכלל המניות, לחלקן, או אפילו לרשום את מניות תרו מחדש למסחר בנאסד"ק = ואז הצלחת החברה תשתקף טוב יותר במחיר המניה. אנו, כמשקיעים ותיקים בתרו, מוכנים להישאר עם החברה, אם סיכויי ההצלחה שלה ייראו טובים יותר.

"אני רוצה להדגיש נקודה נוספת: לפני שבעל מניות מיעוט מבצע איזו שהיא פעולה במניה, הוא אמור לדעת במה הוא מחזיק.

"נכון לעכשיו, אנחנו לא יודעים מה הסיפור של תרו ומה בכלל יש בה, מכיוון שלא ראינו דו"חות מורחבים ומבוקרים כבר יותר משלוש שנים. ככה שקודם נראה את הדו"חות, נבצע הערכה לגבי שווי החברה ורק אז נוכל להחליט אם למכור את המניות או להמשיך ולהחזיק בהן", אומר מוביוס.

לסאן יש חברה־בת אמריקאית בשם קראקו, שהמניה שלה קרסה בשנה שעברה בעקבות החלטת מינהל המזון והתרופות האמריקאי (FDA) לעצור את הייצור במפעליה עקב כשלים שונים.

אינך חושש שדבר כזה יכול לקרות גם לתרו?

"זה אפשרי אבל אנחנו לא באמת יודעים. הסיפור של קראקו הוא סיפור אחד, ואני לא יודע אם אפשר להגיד שסאן תהרוס את תרו. אני אפילו מפקפק בכך. מכל מקום, כל דבר שקשור לבעיות מול FDA הוא עניין רציני וסבוך".

האם אתה מכיר את יו"ר סאן דיליפ שאנגווי? האם פגשת בו?

"כן, נפגשתי איתו ומהמידע שקיבלנו מהשותפים שלנו בהודו, נושא הממשל התאגידי מטופל היטב בידי הנהלת סאן, כך שאין לנו כל דעה מוקדמת כנגד סאן".

מתרו נמסר בתגובה: "ישנה כאן אי הבנה. אנחנו ביקשנו להיפגש עם ד"ר מוביוס ונשמח לקבוע עמו פגישה בהקדם האפשרי".

תגיות

2 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

2.
מה עם העובדים ??
אין איזכור בנושא העובדים אך ורק שיקולים כלכליים של בעלי ההון היושבים אי שם במגדל השן. להזכירכם אין שום התחייבות מטעם סאן לגבי גורל העובדים משמע שקיימת האפשרות שעם כניסת העיסקה לתוקף ילכו הביתה 700 עובדים ויכנסו למעגל האבטלה . אל לנו לשבת בחיבוק ידיים עלינו לדאוג לגורלנו , אם אין אנו לנו מי לנו!!
עובד תרו מודאג 2 , חיפה  |  15.12.09
1.
מה יעלה בגורל העובדים
שימו לב לכתבה לשאלות הכתב! שום התייחסות לעתיד העובדים ,בעלי ההון רבים על כסף ואת אף אחד לא מעניין מה עם 700 עובדי תרו שבזכותם המפעל קיים 60 שנה ,בושה למדינה/כתב/עיתון שגורלנו לא מעניין אותם. האם עובדי תרו נסחרים כמו במדינת עולם שלישי כעבדים?האם אין להם זכות לשמור על עתידם? עובדי תרו יקרים זה הזמן להבין שאם לא נדאג לעתידנו, גורלנו יהיה כגורל מפוטרי הטקסטיל. קדימה מלחמה מלחמה מלחמה!!!!!! על הלחם של ילדנו. נ.ב מילקי תן לועד העובדים בראשות היו"ר עדי חיון לנהל את המאבק שלנו כי רק הם יכולים לדאוג לעתיד העובדים.
עובד תרו מודאג... , חיפה  |  15.12.09