אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ועדת הכספים אישרה: בעלי שטח שהופקע לפני 25 שנה לא יוכלו לתבוע אותו בחזרה צילום: אופיר יעקובי

ועדת הכספים אישרה: בעלי שטח שהופקע לפני 25 שנה לא יוכלו לתבוע אותו בחזרה

ההצעה צפויה לעבור לקריאה שנייה ושלישית. התיקון מבטל את תביעות האזרחים על קרקעות שהופקעו לפני יותר מ־25 שנה. ראש לשכת השמאים תוקף את היוזמה: "זו פגיעה אנושה בציבור"

15.12.2009, 11:00 | אורי חודי ותומר אביטל

ועדת הכספים אישרה הבוקר את הנוסח של תיקון פקודת הקרקעות המנדטורית. כעת צפויה ההצעה לעבור לקריאה שנייה ושלישית.

אחד הנושאים החמים שקשורים לחוק: תקופת ההתיישנות שתחול על הפקעת קרקעות על ידי המדינה. לפי הצעת האוצר, שטח שהופקע על ידי המדינה לפני שנת 1985 ייהפך לשטח שלה, ולבעלי הקרקע המקוריים לא תהיה כל זכות לתבוע אותו בחזרה. גם אם המדינה תחזיר קרקע שהפקיעה לבעליה המקוריים, אותו אדם יצטרך לשלם מחצית מדמי ההשבחה.

לשכת השמאים שהשתתפה בדיונים המקדימים בכנסת מתנגדת ליישום סעיף זה. ראש הלשכה ארז כהן הבהיר: "השינוי, אם יתקבל, יהווה פגיעה אנושה בזכות הקניין של הציבור". גם יורם חגבי־חגי, נציג פורום הקניין של לשכת עורכי הדין שהשתתף בדיונים, תקף את היוזמה: "הממשלה בעצם הציעה שהחוק ילך אחורה 25 שנה מהיום - הבעיה היא שכמעט לא בוצעו הפקעות ב־25 השנים האחרונות. אם יתקבל החוק, המדינה תמחוק במחי יד תביעות של עשרות אנשים". לדבריו, הדבר מקומם במיוחד שכן לעיתים לא נעשה שימוש בקרקע שהופקעה. שמאית המקרקעין נחמה בוגין מסכמת: "זו שערורייה. המצב שבו קרקע לצורכי הציבור מופקעת ולא נעשה בה שימוש, ועכשיו גם תילקח זכותו של האזרח לקבל אליו את הקרקע בחזרה, הוא אינו חוקי ואינו סביר".

במסגרת התיקון אושר גם סעיף הקובע כי הפקעה עתידית של קרקע על ידי המדינה שהשימוש בה הסתיים, לא תוכל לעבור שינוי ייעוד למגורים על ידי המדינה באופן אוטומטי אלא תצריך הפקעה מחודשת של השטח. כלומר בעלי הקרקע, מהם הופקעה הקרקע במקור, יהיו זכאים לרכישתה בעבור מחצית מהיטל ההשבחה. סעיף זה מאזן במעט את ההחלטה להכיל את ההתיישנות לתקופה של 25 שנה.

ח"כ חיים אורון (מרץ) אמר כי "החוק טוב יותר ממה שהובא לידי הממשלה אבל עדיין בעייתי ואני אצביע נגדו במליאת הכנסת. יש בחוק יותר מדי חופש פעולה לממשלה בנושא ההפקעות, ולא מוסדר נושא שינוי יעוד קרקע שהופקעה. אחת הבעיות המהותיות היא שהחוק סותר את האופציה לתביעות של הפקעות שנעשו מלמעלה ל-25 שנה".

עו"ד צבי שוב המתמחה בדיני מקרקעין: "התיקון לחוק שעבר היום, לא חל על חוק ההפקעות ובנייה, ולכן הוא בעייתי מאוד. לדעתי היה צריך לבנות חוק חדש שיכול על כל סוגי ההפקעות, כולל השלב של שינוי הייעוד, שכרגע עדין מפוצל לפי סעיף 197. חוק זה גורר את הנפקעים להליכים כפולים ומיותרים. לכן בתיקון לחוק זה, לא ניתן מענה לסוגים רבים של הפקעות, אלא יצרו יותר בלבול".

עוד הוסיף ואמר עו"ד שוב, כי "ההחלטה להעביר את הקרקע למדינה לאחר 25 שנים היא בעייתית מאוד, כיוון שלאחר תקופת זמן זו, היא תוכל ליצור לעצמה 'פול של קרקעות' שבלי קשר לסיבה אותה המדינה הפקיעה, היא תוכל להשתמש בה לכל ייעוד שתרצה. זה יגרור עיכובים מכוונים של המדינה. לדעתי הפיתרון הטוב ביותר הוא, לא להגביל בזמן, וברגע שהמדינה לא צריכה את הקרקע לייעוד שבגינו הפקיעה אותו, הקרקע תוחזר לאזרחים. בתיקון החוק הזה, הם למעשה גרעו מזכויותיו של האזרח ולא הטיבו עימו".

תגיות

13 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

12.
מה קורה במדינה הזו?
לא שמתם לב לבדיחה האמיתית!. המדינה יכולה להפקיע קרקע של האזרח שיעודה הוא למגורים, לבצע שינוי ייעוד לקרקע לצרכים ציבוריים ואם וכאשר בוטלה ההפקעה תושב הקרקע לבעלים ותיועד למגורים רק בכפוף לתשלום מחצית היטל ההשבחה. כלומר החצופים שעשו מה שהם רוצים עם הקרקע ושינו את הייעוד מתי שהם רוצים ולמה שהם רוצים מבקשים מס על היטל השבחה כי השיבו לי את הקרקע עם יעוד למגורים בעוד זו היתה עם יעוד למגורים טרם ההפקעה. חוצפה זו מילה עדינה למה שקורה פה. זה שוד לאור היום. המדינה היא זו שגורמת לאזרחים להפוך לעבריינים.
דודו , פרדס חנה  |  16.12.09
11.
יום הדין יגיע...
צדיק ורע לו רשע וטוב לו. אבל אל דאגה. יום אחד מי שצריך לתת את הדין ייתן אותו, ובריבית דריבית. פשוט לא ייאמן. המדינה מעניקה לעצמה רשות לגזול ולקחת. מסתבר שאם הכנסת מעגנת משהו בחוק, אז הוא חוקי... פשוט עלובים. מעניין - אם אני אגנוב משהו משכן שלי (או מכל אחד אחר) ולא אחזיר את זה 25 שנה, אז זה יהפוך להיות שלי בדין.
אודי  |  16.12.09
10.
מדובר בהחלטה ביזיונית ופוגענית!!!
יכולים להפקיע לכל אחד מאיתנו את אדמותיו/ביתו עד 40% ללא פיצוי. נניח ויש לי אדמה בהוד השרון, מחליטים להרחיב את הכביש ולצורך כך מפקיעים לי 400 מ"ר מהאדמה של ביתי. קודם היה לי בית על 1,000 מ"ר אדמה, חצר מרווחת ששילמתי עלי האדמה את מיטב כספי, כל חסכונותיי ואף מכרתי בית נוסף שהיה בבעלותי בכדי לממן את רכישת הנכס. כיום, יש לי נכס בגודל של 600 מ"ר שישר איך שמסתיים החלון שלי יש לי כביש סואן ורועש. אם מחשבים את הפגיעה הכלכלית בי אז נניח ו400 מ"ר מרובע עולה כ 3 מיליון ש"ח באזור זה, ונניח שעכשיו יש לי כביש סואן מיד לאחר חלון ביתי - עניין זה לבד מוריד לי את ערך הבית בכ30% לפחות (ממה שנשאר ממנו)- הרי לכם שהמדינה גזלה ממני כ 5333333 ש"ח ללא פיצוי ומבלי שאוכל לעשות בעניין דבר. אם לא די בכך, הרי שעכשיו צריך לעשות מדרכה חדשה ותאורת רחוב חדשה ולכן מטילים עלי סכומים נוספים שעלי לשלם בגין אותם דברים. לא די בכך, היום ועדת הכספים החליטו שקרקע שהופקעה ולא נעשה בה שימוש מעל 25 שנים- בעליה לא יוכל לתבוע שישיבו לו אותה. כלומר, מפקיעים לך את הקרקע, לא מרחיבים את הכביש (כך ש25 שנים לא נעשה באדמה דבר) ואתה עומד חסר אונים ולא יכול לדרוש שישיבו לך את הנכס. ביזיון!!! בריונות בחסות המדינה!
15.12.09
לכל התגובות