אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
דן אנד ברדסטריט: אלוביץ' ובן דב נכנסים למועדון המשפחות השולטות במשק צילום: shutterstock

דן אנד ברדסטריט: אלוביץ' ובן דב נכנסים למועדון המשפחות השולטות במשק

מהסיכום השנתי עולה כי שווי הקבוצות הגדולות במשק עלה ל-73% משוק המעו"ף, התאוששות חדה לעומת סוף 2008, אז הגיע שוויין ל-57%

15.12.2009, 10:50 | כתב כלכליסט

תהפוכות בבעלויות על חברות תקשורת שינו את עץ המבנה של הקבוצות הגדולות במשק, כך עולה מהסיכום השנתי של דן אנד ברדסטריט . אילן בן דב ושאול אלוביץ מצטרפים למועדון המשפחות השולטות במשק. אילן בן דב רכש השנה באמצעות סקיילקס קורפוריישן כ-45.57% מחברת הסלולר פרטנר, קבוצת אלוביץ' רשמה קפיצת מדרגה ונכנסה למגרש של הקבוצות הגדולות במשק כשרכשה 30.6% מבזק. קבוצת סבן, שמכרה את השליטה בבזק לקבוצת אלוביץ', יצאה השנה מהרשימה. קבוצה נוספת שרושמת הופעת בכורה בעץ מבנה המשק היא קבוצתו של שלמה שמלצר. תחום העיסוק של הקבוצה, כמו גם העיסוק ההולך וגדל בתחום הביטוח, הפך את הקבוצה לגורם שלא ניתן להתעלם ממנה.

לצפייה בעץ מבנה השליטה במשק

עוד סימן לכך שאנו עומדים בפני יציאה מהמשבר: על פי סקירת דן אנד ברדסטריט, שווי הקבוצות הגדולות במשק השייכות למדד ת"א 25 עומד כיום על כ-73% משווי שוק המעו"ף, כששווי השוק שלהן עומד על  349 מיליארד שקל.  זאת, לאחר שבסוף שנת 2008, כאשר המשבר היה בשיאו, שווי השוק של אותן הקבוצות צנח והיה שווה ערך לכ-57% בלבד ממדד המעו"ף. ב-2007, אגב, שווי האחזקות הבורסאיות העיקריות של הקבוצות הגדולות היה כ-410 מיליארד שקל והיה שווה ערך ל-82% ממדד ת"א 25.

הקבוצות הגדולות הצליחו להתאושש בשנת 2009,  ולמעשה כולן, למעט אפריקה ישראל, התחזקו בשנה החולפת. בחינת שווי השוק שלהן ביחס לסוף שנת 2007, חושפת כי רובן דרכו במקום או אף ירדו במעט בשווי השוק שלהן למעט קבוצות בינו, ורטהיים וויסמן-בירן. קבוצת אפריקה ישראל ספגה את המכה הקשה ביותר בשנתיים האחרונות: משווי אחזקות עיקריות של 16 מיליארד שקל בסוף 2007, לשווי של כ-3.15 מיליארד שקל בסוף 2009. קבוצת לבייב היא למעשה הקבוצה היחידה שנחלשה גם בשעה שכול האחרות התאוששו.

ראובן קובנט, מנכ"ל דן אנד ברדסטריט, אמר כי "הקבוצות שנטו לשוק המקומי צלחו את המשבר טוב יותר מאשר אלו אשר היו חשופים לעולם בצורה מהותית, בעיקר בתחום הנדל"ן. בנוסף, רואים לאורך השנים כי השינויים בעץ מבנה המשק מתרחשים בקצבים גבוהים יותר מכפי שניתן לשער. בשלושת העשורים האחרונים עולה כי האנשים השולטים בקבוצות החזקות במשק נמצאים בעמדתם בממוצע פחות מעשור".

תגיות