אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
התמ"ת: 70% מחברות השמירה שנבדקו עברו על חוקי העבודה צילום: שלום בר-טל

התמ"ת: 70% מחברות השמירה שנבדקו עברו על חוקי העבודה

ל"כלכליסט" נודע כי מדובר ב-141 חברות. בין העבירות: אי-תשלום שכר מינימום ואי-העברת ניכויים פנסיוניים ליעדם

17.12.2009, 08:10 | מיקי פלד

חברות השמירה והניקיון ממשיכות לנצל עובדים. סיכום בדיקות משרד התמ"ת מאז תחילת 2008, שפרטיו הגיעו לידי "כלכליסט", מעלה כי ב־70% מהחברות שנבדקו נמצאו הוכחות לעבירות על חוקי העבודה. בחלק מהמקרים מדובר בעבירות פליליות, כמו אי־העברת ניכויים ליעדם.

מספר החברות שנבדקו בשנתיים האחרונות עומד על 205. נגד 141 מהן נמצאו הוכחות לעבירות על חוקי העבודה, ו־300 קנסות מינהליים הוטלו (חברה יכולה לקבל יותר מקנס אחד). ההיקף הכולל של הקנסות עומד על 4.5 מיליון שקל. מנהל אגף האכיפה במשרד התמ"ת, חזי אופיר, מציין כי במסגרת זו ניגבו עדויות מאלפי עובדים וכן הוגשו כמה כתבי אישום לבתי הדין לעבודה. בתמ"ת לא מסרו באילו חברות מדובר.

העבירות העיקריות שנמצאו היו אי־תשלום שכר מינימום, אי־תשלום דמי חופשה שנתיים, אי־מתן הודעה לעובד על תנאי עבודה, אי־מתן הודעה מוקדמת לפיטורים, אי־העברת ניכויים שונים מהשכר ליעדם, בכלל זה לטובת חיסכון פנסיוני, אי־תשלום גמול שעות נוספות והעסקה בשעות נוספות יותר מהמותר בחוק.

בחלק מהמקרים, כגון באי־העברת הניכויים, מדובר בעבירות פליליות, שכן למעשה זוהי גניבה מהעובד. "אוכלוסיית העובדים בענפי השמירה והניקיון אובחנה כחלשה וכזקוקה להגנה, ולפיכך נמצאת בסדר עדיפות גבוה לטיפול", אומר אופיר. "העובדים בענפים אלה משתכרים לרוב ברמות השכר הנמוכות, בקרבת שכר המינימום".

בשנה האחרונה גובר הלחץ על חברות שמירה וניקיון לשפר את תנאי העובדים. עם זאת, למרות הניסיונות להדק את הפיקוח על חוקי העבודה בקרב החברות, משרד התמ"ת מתקשה לעשות זאת עם מספר מצומצם מאוד של פקחים.

בספטמבר הודיע משרד המשפטים, האחראי על מתן רישיונות לחברות השמירה, כי הוא מזמן אליו תשע חברות לשימוע לפני פסילת הרישיון, בגין חשדות על עבירות על חוקי העבודה. הרשימה כוללת את חברת השמירה, עמישב, מודיעין אזרחי, כפיר, סער, קבוצת השומרים שמירה בטחון, ש. ניר, שלג לבן וב.ג. מוקד אבטחה - חלקן מהחברות הגדולות בענף.

שימוע זה גרם לתרעומת בארגון חברות השמירה, שביקש למנוע את המהלך ולהציג תוכנית לאכיפה עצמית של חוקי העבודה. אולם במשרד פסלו את התוכנית. "מדובר בתוכנית לא רצינית", אמר אז ל"כלכליסט" גורם בכיר במשרד המשפטים. למרות הפסילה אפשר משרד המשפטים לאיגוד חברות השמירה לשפר את התוכנית עד סוף מרץ.

מאז 2007, חברות שמירה וניקיון המעוניינות להתמודד במכרזים ממשלתיים נדרשות להציג את מספר התביעות וההרשעות נגדן בבתי הדין לעבודה. במקביל, משרד התמ"ת נדרש לנפק נתונים על העבירות של אותן חברות על חוקי העבודה. חברות שמוגדרות עברייניות סדרתיות אינן יכולות לגשת למכרזי המדינה.

1,000 - מספר חברות השמירה והניקיון הפועלות בישראל

205 - מספר החברות שנבדקו בשנתיים האחרונות ע"י התמ"ת

4.5 מיליון שקל - הסכום המצטבר של הקנסות המינהליים שהוטלו על החברות

תגיות

8 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

8.
להציל עני ואביון מגוזלו
ידוע שהמעסיק הגדול של רוב חברות השמירה והניקיון היא הממשלה. לה הכוח להכפות את התנאים על חברות הנ"ל .לא עושה את המוטל עלהה כי יעלה לה בתקציב גדול יותר.אם מפלגה או ח"כ ירצה להיבחר לכנסת חייב לכוון לסקטורים גדולים וחזקים.לעולם לא יטפל בילדים או בזקנים או באנשים שהם שולי החברה כך הבעיה תיהיה לנצח.ולשבת וליבכות על מר גורלינו לא יעזור .יש פיתרון לעניות דעתי במיסגרת החוק להיתאגדות של וועד ארצי אחד בלבד בתוך ההיסתדרות כגון וועד הרופאים או המורים.היוזמה ההתחלתית לתהליךמוטלת על יושב ראש ההיסתדרות.
אברהם אבינו , נתניה  |  10.03.11
6.
משתלם מאוד לחברות השמירה לעבור על החוק..הקנס הוא אבסורד
4.5 מיליון ש"ח הוטלו על 141 חברות שעברו על החוק..במילים אחרות כל חברת שמירה שנמצאה כי פגעה בעובדיה / עברה על חוקי העבודה שילמה בממוצע קנס מינהלי של כ 32 אלף ש"ח בלבד..סכום זה בטל בשישים אל מול המיליונים שהחברות האלו מרווחיות על גבם של עובדים חלשים אלו אשר כלל אינם מודעים לזכויותיהם. חברות השמירה עושקות את העובד החלש תוך כדי ניצול בוטה של דיני העבודה וצווי הרחבה אשר באים להגנתם של עובדי השמירה והניקיון. כל מנהלי חברות השמירה והניקיון כולל רואי החשבון שלהם אשר משתפים פעולה ועוברים על החוק צריכים להענש בחומרה במדינה מתוקנת המגנה על זכויות קוגנטיות של אזרחיה. טוב יעשה המחוקק אם יגדיל את הקנס האבסורד שניתן כיום בגין העבירות האלו...להלן הצעתי הריאלית לתמ"ת : ** הטלת קנס של 30,000 ש"ח פר כל עובד שהמעסיק פגע בזכויות המגן שלו. ** שלילת רשיון רואה חשבון באם לא התריע/ דיווח בתוך שנה על אי הפרשות פנסיוניות כדין ו/או פגיעת מעסיק בזכויות מגן של עובדיו המפורטים בצווי ההרחבה לענפי השמירה והניקיון. נראה אותכם עכשיו המעסיקים לא משלמים בזמן דמי חגים / דמי הבראה / שעות נוספות והפרשות לפנסיה... המגיב אינו עו"ד..אלא סתם מישהו שנתקל בסיפור הזה מקרוב ויודע כי במדינת ישראל משתלם לפעמים לעבור על החוק.
יוסי ה , ר"ג  |  17.12.09
לכל התגובות