אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
חוששים מארה"ב

חוששים מארה"ב

סין, יפן ובריטניה מוכרות אג"ח של ארה"ב במיליארדי דולרים - רמזור צהוב לקובעי המדיניות בארה"ב

20.12.2009, 08:42 | אמיר ארגמן

לפני יומיים פרסם משרד האוצר האמריקאי את דו"ח ה-TIC החודשי המפרט את זרימת הכספים לתוך ומחוץ לארה"ב. מהדוח עולה כי בחודש אוקטובר רכשו משקיעים זרים ניירות ערך אמריקאים בהיקף של 43.4 מיליארד דולר, ירידה של 12 מיליארד דולר לעומת החודש הקודם, וזאת לעומת רכישות ניירות ערך זרים בהיקף של 22.7 מיליארד דולר שביצעו משקיעים אמריקאים, עלייה של 8 מיליארד דולר. בשורה התחתונה, מדובר בזרימת 20.7 מיליארד דולר נטו אל תוך ארה"ב.

אותנו, גם הפעם, מעניינות דווקא רכישות האג"ח הממשלתיות. כרגיל, שלושת המחזיקים הגדולים היו ונשארו הסינים עם789.9 מיליארד דולר – ללא שינוי מהחודש הקודם, היפנים עם 746.5 מיליארד דולר, ירידה של 5 מיליארד דולר מהחודש הקודם והבריטים 230.7 מיליארד דולר, ירידה של 18.6 מיליארד דולר. סך הרכישות של שלושת הגדולים שציינו ירדה בכ- 74 מיליארד דולר, מה שאומר שלראשונה מתחילת 2009 שלושת הגדולים מכרו אג"ח ממשלתיות בהיקף כולל של 29.5 מיליארד דולר.

סין רכשה 7 מיליארד דולר אג"ח ממשלתיות ארוכות ומכרה סכום זהה של אג"ח ממשלתיות קצרות. היפנים לא היו פעילים באג"ח הקצרות וכל המכירה בהיקף של 5 מיליארד דולר הייתה של אג"ח ארוכות. הבריטים (אשר כוללים גם את Channel Islands אשר מהווים אומדן טוב להערכת פעילות קרנות הגידור) מכרו 32.2 מיליארד דולר אג"ח ממשלתיות קצרות ורכשו 7.7 מיליארד דולר של אג"ח ארוכות.

דרך אגב, ישראל היתה בחודש אוקטובר המוכרת השישית בגודלה של אג"ח ממשלתיות אמריקאיות וזאת לאחר שביצעה מכירה בהיקף של 2.4 מיליארד דולר, רכישה של 0.3 מיליארד דולר אג"ח ארוכות ומכירת 2.7 מיליארד דולר של אג"ח קצרות.

בסך הכל, החזקת הזרים באג"ח ממשלתיות תוצרת ארה"ב לא השתנתה. נכון לסוף אוקטובר מחזיקים הזרים ב-3,498.1 מיליארד דולר, עלייה של 700 מיליון דולר לעומת סוף ספטמבר. נכון לסוף חודש אוקטובר, החוב האמריקאי שמוחזק בידי הציבור הסתכם בכ-7,487.9 מיליארד דולר מכאן שהזרים מחזיקים כ-46.7% מחוב זה.

מה זה אומר

כל האינפורמציה הזו חשובה בעיקר על מנת לקבל אומדן האם הזרים מתחילים לחשוש מרכישה של אג"ח ממשלתי ארה"ב לאור היקף הגיוסים האדיר של ממשלת ארה"ב. הדיבורים ברקע על מעמד דירוג החוב של מדינות שונות בעולם (יוון, ספרד, דובאי) ואפילו אותו איום מרומז של חברת הדירוג מודי'ס, כי אם ארה"ב לא תפעל לריסון הגרעון היא עלולה לפגוע בדירוג החוב המושלם שלה בהחלט לא מוסיפים לחשק של אותם משקיעים זרים לקנות את האג"ח הממשלתי האמריקאי.

לדעתי לא ניתן להסיק מסקנות על סמך חודש אחד, אך בהחלט חשוב לשים לב האם בחודשים הבאים תימשך תנועת המכירה של אותן אג"ח אמריקאיות ובמידה וכן הדבר צריך להיות רמזור צהוב בפני קובעי המדיניות בארה"ב.

תגיות