אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הענף המועדף

הענף המועדף

באיזה ענפים כדאי להתרכז כדי לנצח את השוק. כתבה שניה בסדרה

20.12.2009, 08:40 | מאיר מזוז

בשבוע שעבר אמרתי – ניתן להכות את המדד! לאחר שמיפינו את מרכיבי המדד, החלוקה הסקטוריאלית שלו ועמדנו על ההבדלים שבין המניות הקטנות לגדולות, כעת הגיע הזמן לדבר על איך יש לנהל את ההשקעה במדד במסחר היום יומי אך מתוך ראיה ארוכת טווח.

ראשית כל, חשוב להדגיש כי בכל רגע נתון, אנו שומרים על החזקה בכלל הסקטורים במדד, גם אם איננו חיוביים במיוחד לגביו. תמיד יש להשאיר מקום לטעויות, במיוחד כאשר מדובר בטעויות חיוביות. לכן, אנו נשתדל תמיד להחזיק אל כל רכיבי המדד, אך נעניק להם משקל יתר או חסר, בהתאם לתפיסת העולם שלנו לגבי הסקטור בטווח הקרוב.

השבוע, הייתי רוצה להתייחס למגזר אשר פעילותו מושפעת מאוד מהמחזוריות הכלכלית, ובבואנו לפתחו של מחזור חדש, יש לתת עליו את הדגש. מגזר הפיננסים בישראל נחלק ל-2 חלקים עיקריים: הבנקים הקמעונאיים וחברות הביטוח. כל אחד מענפים אלו, בתורו, נהנה מהמצב השורר בשוק, וצפוי, להערכתי, להמשיך ולהציג תוצאות משופרות.

להשקיע בבנקים - כי זה Win-Win Situation

הבנקים הם המרוויחים העיקריים במשק, כפי שזה נראה כרגע. יחסית לעמיתיהם מרחבי העולם, נכנסו הבנקים למשבר כשהם חזקים מאוד, ולהם עודפי שומן רבים אשר סייעו להם לשמור על יציבות גם בסערה הקשה מכל. למעט בנק הפועלים, אשר החזיק תיק גדול יחסית של אג"ח מגובה משכנתאות, לא נכנסו הבנקים להרפתקאות אלו במידה נרחבת, ולכן המחיקות אותם הציגו לא היו גבוהות במיוחד.

כעת, עם הריבית הנמוכה הגיעה גם ההתאוששות הכלכלית והזינוק בפעילות הנדל"ן, בוחרים ישראלים רבים לקחת משכנתא ולרכוש דירה להשקעה או לשיפור מצב הדיור של עצמם. בין אם שמחירי הנדל"ן ימשיכו לזנק ובין אם שלא, המרווחים העיקריים כאן הם הבנקים, אשר מממנים את הפעילות וגובים את הריבית מידי חודש בחודשו. זאת ועוד, חלק ניכר מהמשכנתאות החדשות נלקחו בריבית משתנה, וכאשר זו תחל לעלות (לאחר שתי העלאות שכבר היו), יגדלו גם תזרימי המזומנים של הבנקים מהלוואות אלו.

שנית, עם העלייה הצפויה בריבית צפויים לגדול גם מרווחי האשראי של הבנקים. כיום, כאשר ריבית בנק ישראל עומדת על 1%, המרווח שבין הפיקדונות לציבור ובין ריבית ההלוואות, מוגבל – לא ניתן לתת למפקיד ריבית הנמוכה מ-0%.

עם השיפור במצב המשק, צפוי כי ריבית בנק ישראל תמשיך לעלות, דבר שיאפשר לבנקים להרוויח יותר על האשראי שהם מספקים לציבור. כך יוצא, שבכל מצב שוק, הבנקים יוצאים המרוויחים. אם היא נשארת נמוכה – יותר ויותר אנשים ימשיכו לקחת הלוואות. אם היא עולה – המרווח של הבנקים עולה. במקרה הזה, הבנקים, כמו הקזינו, מרוויחים תמיד. אנליסטים צופים כי הבנקים יציגו תשואה על ההון של 8%-10% בשנה הקרובה, ובמכפילי הון (היחס בין שווי השוק בבורסה להון העצמי של החברה, מ"מ) של סביב 1, הבנקים כבר לא זולים באופן מוגזם, אך גם לא יקרים.

מה שבטוח - ביטוח

גם חברות הביטוח והפיננסים נהנות מהמצב המיוחד בשווקים. לרווחי חברות אלו תלות גבוהה מאוד עם הנעשה בשוק ההון, ולכן בשנים הקשות שעברו על השוק – הן סבלו במיוחד. כעת, לאחר שניתן כבר לסכם את 2009 כשנה מוצלחת במיוחד בשוק ההון, נראה שכך גם יראו רווחי החברות בעתיד הקרוב. כך למעשה, מהוות חברות הביטוח מעין חשיפה ממונפת לשוק ההון, והשקעה בהן מתאימה עבור מי שמאמין כי שוק ההון ימשיך לעלות גם בתקופה הקרובה.

מה קורה בשאר חלקי המדד?

ישנן מספר דרכים לשנות את החשיפה למדד: על ידי העלאה או הורדה של החשיפה למניות באופן כללי, על ידי בחירה של סקטורים דפנסיביים או אגרסיביים ועל ידי בחירה של מניות "גדולות" מול "קטנות". על פי תפיסה זו, נראה כי בתקופה הקרובה יש לבצע מעבר מהמניות ה"קטנות" (של מדד ת"א 75), אל עבר הגדולות (מדד ת"א 25). לאחר תקופה ארוכה בה מדד ת"א 75 הניב תשואה עודפת משמעותית על אחיו הגדול, זה האחרון מחזיר מאבק, כאשר בחודש האחרון הניב תשואה עודפת של כמעט 6%.

מבחינת החלוקה הסקטוריאלית, גדל חלקן של מניות הפיננסים בתיק, על חשבון מקומן של מניות הנדל"ן. למניות הקשורות לחיפושי נפט וגז אנו נותנים משקל של כבוד בתיק, דבר שבשבוע האחרון הוכח כאסטרטגיה נכונה, כאשר שותפות "תמר" חתמה על הסכם למכירת גז בשווי של מיליארד דולר לתחנת "דליה אנרגיה". את חלקן של מניות התקשורת הורדנו, בעיקר של חברות הסלולר, על רקע הרגשה של מיצוי הרווחים הגדולים של החברות עקב סיכוי גבוה לעליה בתחרות בענף, עם כניסת מפעילים וירטואליים ואפשרות לכניסה של מירס כמפעיל רביעי רציני.

עוד כמה מילים לגבי המדדים

בשבוע שעבר הסתיימה תקופת המדידה של הבורסה, על מנת לקבוע את הרכבי המדדים בחל מינואר הקרוב. כפי שזה מסתמן כעת, את מקומן של כור, מגדל ואפריקה במדד ת"א 25, יתפסו אבנר, דלק קידוחים וגזית גלוב. ביחד עם מניית דלק אנרגיהאשר תיכנס למדד ה-75, יהוו מניות הגז חלק חשוב מאוד במדדים בתקופה הקרובה, ויש לקחת זאת בחשבון. הירידה ברף הפאניקה מחזיר למדדים העיקריים גם חברות נדל"ן אשר נעלמו באופן זמני, כמו אזורים, אלקטרה נדל"ן, דרבןו מבני תעשיה. יש לנצל את הכניסה והיציאה מהמדדים על מנת לבצע תשואה עודפת עליהם.

מאיר מזוז מכהן כיו"ר דירקטוריון אקסלנס קרנות נאמנות בע"מ.

קרנות נאמנות בניהול אקסלנס קרנות נאמנות בע"מ וכן חברות מקבוצת אקסלנס מחזיקות ו/או עשויות להחזיק ני"ע ונכסים פיננסיים המוזכרים בכתבה. הכתבה אינה מהווה המלצה לרכישת ני"ע ואינה מתחשבת בנתונים האישיים של כל אדם. 

תגיות