אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בן אליעזר: "נעביר למשרד התמ"ת את כל תהליך הרישוי לעסקים" צילום: אלכס קולומויסקי

בן אליעזר: "נעביר למשרד התמ"ת את כל תהליך הרישוי לעסקים"

האבטלה אמנם מדירה שינה מעיניו של שר התמ"ת בנימין (פואד) בן אליעזר, אך בנושא אחד הוא אופטימי: הפתרונות שמציע משרדו ליזמים בדמות הסוכנות לעסקים קטנים ובינוניים. "כסף לא יהיה הבעיה ובלבד שנדע שמצאנו את המודל הנכון"

20.12.2009, 07:03 | נעמה סיקולר

"אם ישאלו אותי, פואד, אתה ישן טוב בלילה? אני אענה שלא. יש הרבה מאוד תחומים שאני עדיין לא שקט לגביהם. אבטלה הוא אחד מהם. מדברים על יציאה מהמשבר, אבל אף אחד עוד לא פתר את בעיית האבטלה", אומר בראיון ל"כלכליסט" שר התעשייה, המסחר והתעסוקה בנימין (פואד) בן אליעזר.

אבל דווקא בנושא אחד מודה בן אליעזר שהוא די אופטימי: פתרונות לעסקים הקטנים והבינוניים. "אני מרגיש שבנושא הזה ייתכן שמצאנו את הפורמולה הנכונה לפתרון", הוא אומר, בהתייחסו לסוכנות החדשה לעסקים קטנים ובינוניים שהוקמה לפני כמה שבועות במשרד התמ"ת. "יש לי תחושה שמצאנו פורמט מתאים. עכשיו צריך לצקת לתוכו גם את התוכן הנכון", מוסיף בן אליעזר.

בראשית שנות התשעים הוחלט על הקמתו של גוף במשרד התמ"ת שיסייע לעסקים קטנים ובינוניים המהווים את מרבית העסקים בישראל. ב־1994 הוקמה כעמותה רשומה רשות לעסקים קטנים ובינוניים, שתפקידה היה לעודד פעילות ולסייע לעסקים, בין היתר באמצעות כ־30 מרכזים לטיפוח היזמות והתקשרות עם פרויקטורים.

דו"ח מבקר המדינה מ־2006 מצא שורה של ליקויים וחשדות למינויים פוליטיים ברשות בתקופה שבה כיהן אהוד אולמרט כשר התמ"ת. בעקבות הדו"ח החריף הומלץ לסגור את הרשות ולהקים סוכנות ביצוע ממשלתית במקומה. לפני כמה שבועות נבחר רן קויתי, שהגיע מהמטה לפיתוח הנגב והגליל, כמנהל הסוכנות החדשה, שתפעל ממשרד התמ"ת ותרכז את הטיפול במגזר.

הכסף לא מגיע לעסקים מיכאל תבור: "גם עסקים אמידים לא מקבלים אשראי" לדברי מנכ"ל תבור כלכלה ופיננסים, הקרן לעסקים קטנים אינה יכולה ואינה מסוגלת לסייע לעסקים במצוקה נעמה סיקולר, 3 תגובותלכתבה המלאה
"עסקים קטנים ובינוניים מהווים 98.5% מכלל העסקים במשק, ולכן לא צריך להכביר במילים על החשיבות של מציאת מסגרת מתאימה לסייע להם", אומר בן אליעזר. "עם זאת, אני גם חייב להודות שיצאתי מבולבל מהדרך שבה הנושא טופל עד כה. המטרה שלנו מרגע שנכנסתי למשרד היתה קודם כל לעשות סדר. הסוכנות החדשה שהוקמה לא תהיה מן גוף אוורירי שיישב מחוץ למשרד התמ"ת עם מוטת שליטה רחבה, אלא גוף שיישב בתוך המשרד עצמו.

"עד היום היו הרבה מאוד סמכויות שנגעו לעסקים הקטנים מפוזרות בכל מיני יחידות סמך. אנחנו עושים ארגון מחדש ומחזירים את השליטה על הכל הביתה. אנחנו לא בונים על קסמים, אלא על תהליך סיסטמטי מסודר. תוך כדי הארגון מחדש אנחנו בודקים איפה היו הכשלים והחסמים בעבר, אבל אנחנו גם מנסים להתחיל ולפעול ותוך כדי תנועה לעשות בקרת נזקים. אנחנו לא יכולים רק לבזבז זמן על למידה וארגון מחדש.

"הבעיה הכי חמורה שאנחנו מזהים כרגע בעסקים הקטנים והבינוניים היא היכולת שלהם להתמודד עם בעיות פנימיות ולתפעל את העסק. המטרה שלנו היא לנסות ולסייע לעסקים לאמץ כלים של ניהול איכותי. לא תמצא כמעט עסק שישכח להוציא דיבידנד בזמן או לקחת משכורות - את זה כולם יודעים לעשות היטב. אבל אז גם יש נפילות ופתאום באים למדינה ומבקשים שתעזור. המטרה שלנו היא ללמוד לסייע לפני הנפילה, לתת כלים שיווקיים וטכנולוגיים וניהוליים.

"המטרה היא שהסוכנות לעסקים קטנים ובינוניים תוכל לתת את המענה לכל השאלות שמתעוררות בחיי העסק. שנוכל לתת ייעוץ כלכלי ואסטרטגי והכל תחת קורת גג אחת - one stop shop. אנחנו מקימים לצורך העניין יחידה קטנה אבל מצוינת, פה בתמ"ת, שתיתן ייעוץ אבל גם תיתן הרבה שירותים במיקור חוץ. אנחנו לא מתיימרים לתקן הכל, אבל כן לעשות שינוי. אנחנו מודעים לזה שיש היום הרבה חסמים בחוץ בעבור עסקים קטנים ובינוניים, והמטרה שלנו היא להסיר את מרביתם".

ומה לגבי תקציב?

"ברור לנו שכדי לתת מענה גם צריך תקציב. התחלנו את 2009 עם תקציב מינימלי של 10 מיליון שקל והסכמים קואליציוניים. תוכנית ההאצה הביאה אותנו לסביבות ה־50 מיליון שקל, וב־2010 אנחנו מתכוונים להכפיל את הסכום הזה – תקציב הסוכנות לעסקים קטנים ובינוניים יעמוד על 100 מיליון שקל", אומר בן אליעזר. "אני חייב להודות שמשרד האוצר משתף איתנו פעולה בעניין הזה, ולכן אם יתחוור לי שלקראת חודש אוגוסט נגמר הכסף אבל יש ביקוש, לא תהיה לי בעיה גם להגדיל את התקציב. כסף לא יהיה הבעיה ובלבד שנדע שמצאנו את המודל הנכון".

מה ייחשב הצלחה מבחינתך?

"אני מאמין שבתוך שנה־שנה וחצי נוכל לבדוק מה עשינו ולאיפה אנחנו הולכים. בסוף השנה נבדוק מה השתנה, נבדוק עד כמה הצלחנו לצמצם כשלים וחסמים. ההצלחה שלנו תהיה אם ניהפך מגנט לעסקים קטנים ובינוניים, אם ראש הסוכנות ייהפך להיות 'היזם הראשי' - בדומה לפונקציה אחרת מאוד מבוקשת כאן בתמ"ת, המדען הראשי. הצלחה שלנו תהיה אם בתוך כמה חודשים יעמדו עשרות עסקים קטנים ובינוניים בתור כדי לקבל סיוע שלנו".

בצד האופרטיבי מצביע בן אליעזר על כמה תוכניות שייצאו לדרך כבר בחודשים הקרובים. "אנחנו בוחנים הקמת קרן לעסקים במצוקה, עסקים קטנים ובינוניים עם זכות קיום. קרן דומה לקרנות שאנחנו מכירים היום, אבל כזו שכל מי שנדחה על ידי הקרנות הקיימות, יוכל לבוא אליה. קרנות האשראי שקיימות כרגע הן בעייתיות. כשממנפים ליווי של המדינה, לא כל העסקים יכולים לקבל מימון. אנחנו רוצים להקים קרן נגישה יותר ובודקים מול האוצר כיצד לעשות זאת.

"במקביל, אנחנו גם בוחנים כמה הצעות חוק לטיפול בעסקים קטנים ובינוניים. למשל, חוק מע"מ על בסיס מזומן – בעל עסק ישלם מע"מ במועד קבלת התשלום - דמי אבטלה לעצמאיים וחקיקה שתסדיר כניסה קלה יותר של עסקים קטנים ובינוניים למכרזים ממשלתיים. אנחנו בוחנים הקמת קרן ליזמות לעסקים קטנים ובינוניים בדומה לקרן SEED של המדען הראשי. נייעל את ניהול המט"י (מרכזי טיפוח היזמות), את מנגנוני החונכות העסקית והייעוץ העסקי.

"למשל, גילינו שהרבה עסקים לא פונים לקרנות האשראי כי הם לא יודעים להכין תוכנית עסקית ומתקשים לשלם עבור הכנתה. אנחנו מתכוונים לסבסד הכנת תוכניות עבודה לעסקים שמבקשים הלוואה של עד 750 אלף שקל וללוות אותם בקבלת ההלוואה.

"כשל נוסף שזיהינו הוא הליך הרישוי של העסק הקטן. היום הליך הרישוי הוא קריעת ים סוף עבור העסקים הקטנים. הייתי רוצה שכל תהליך הרישוי יהיה כאן במשרד התמ"ת כדי לחסוך ליזם את הסרבול, הזמן, הכספים וההתנהלות הבעייתית - גם מול רשויות מקומיות. ברור לי שלא יהיה קל להוביל תוכנית כזו, אבל אני מתכוון לנסות ולקדם אותה בממשלה, אולי כהוראת שעה".

תגיות