אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
טיפול שורש או עקירה?

טיפול שורש או עקירה?

האם טיפולי שיניים לילדים, שיכולים למנוע נזקים כבדים מאוד בעתיד, חשובים פחות מהארכת חיים במספר חודשים של חולי סרטן בעלות גבוהה מאוד?

21.12.2009, 08:43 | משה גולדבלט
המחאה ההיסטרית כמעט נגד החלטתו של סגן שר הבריאות להעביר 65 מיליון שקלים לטיפולי שיניים לילדים מעוררת דיון ציבורי סוער. ואולם השאלה האמיתית שעולה היא למה מתייחסת ההחלטה? אילו טיפולי שיניים יינתנו לילדים? מהם השירותים והטיפולים שבסל הבריאות שיקוצצו לצורך זה?

חוק ביטוח בריאות ממלכתי כולל רק "רפואת שיניים מונעת לילדים" ולא ברור האם ליצמן מתכוון לעשות שימוש בסמכותו להגדיל את היקף הסל כך שיכלול טיפולי שיניים בפועל. למהלך כזה יש תומכים רבים, אך הוא חייב להיעשות לאחר עבודת הכנה יסודית.

סגן שר הבריאות יעקב ליצמן, צילום: אלכס קולומויסקי סגן שר הבריאות יעקב ליצמן | צילום: אלכס קולומויסקי סגן שר הבריאות יעקב ליצמן, צילום: אלכס קולומויסקי

אם קיימת בעיה בדרך בה פעל השר היא הרבה יותר בצד ההתנהלות המאולתרת ופחות בעצם ההצעה לשנות את סדרי העדיפויות בסל הבריאות. סדרי העדיפויות במערכת הבריאות תמיד יהיו נתונים לוויכוח כל עוד המשאבים מוגבלים וקבוצות שונות של חולים ומטופלים מתחרות ביניהן על אותם המשאבים. ילדים רבים נזקקים לטיפולי שיניים ואינם זוכים להם בשל עלותם שהיא מעבר להישג ידה של המשפחה.

ביטוי מובהק להיסטריה הדמגוגית הייתה הזעקה של ההסתדרות הרפואית וארגונים נוספים כי ההחלטה נוטשת לאנחות את חולי הסרטן הזקוקים לתרופות מצילות חיים. משום מה מניחים הכול שטיפולי השיניים לילדים חייבים לבוא על חשבון תרופות אלו ואין הדבר בהכרח כך. הטיפולים יכולים לבוא על חשבון מכוני דיאליזה, תנאי אשפוז נוחים מעט יותר, מכשור רפואי ואינספור צרכים חיוניים יותר ופחות שמערכת הרפואה משופעת בהם.

כל הצרכים חשובים והם אינם חשובים במידה שווה. לכל קבוצת חולים יש אינטרסים לגיטימיים משלה. יש לזכור שאי אספקה נאותה של שירותים הכלולים בסל הבריאות הורגת הרבה יותר חולים מאשר מניעת תרופות חדשניות ויקרות מאד לקבוצה קטנה יחסית של חולים.

כדאי להעיר כי לעתים מה שמכונה תרופות מצילות חיים הן, למרבה הצער, רק תרופות המאריכות חיים ולעתים בחודשים ספורים בממוצע. האם מתן טיפולי שיניים לילדים, שיכול למנוע נזקים כבדים מאוד בעתיד, חשוב פחות מהארכת חיים במספר חודשים של חולי סרטן בעלות גבוהה מאד? למי בדיוק נתונה הסמכות המוסרית להכריע הכרעה כזו? אולי ראוי לקצץ דווקא בטיפול רפואי לקשישים מופלגים על חשבון הטבת הטיפול בילדים?

מקומם לראות שבמסגרת הדיון הרוגש קיימת התעלמות מוחלטת מכך שהחוק הוא שהסמיך את שר הבריאות (ואת הממשלה והכנסת במקרים של פגיעה בזכויות) לקבל בדיוק החלטות מאין אלו ולא את וועדת הסל. וועדה זו אינה אלא כלי עזר לשר בביצוע מלאכה קשה ואין לה מעמד.

הבעיה נעוצה בכך שקיים חסר בולט בנציגות ציבורית במועצת הבריאות שלא תשקול רק שיקולים של קבוצת חולים זו או אחרת, של מוסד רפואי זה או אחר,או של יצרני תרופות ומכשור רפואי המבקשים לקדם את תוצרתם, אלא תבחן לגופם את כל השיקולים על מנת להביא לקידום האינטרס הציבורי הכולל.

הכותב הוא יו"ר ועדת זכויות החולה בלשכת עורכי הדין ובעל משרד עורכי דין בבעלותו

תגיות

6 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

5.
גיבוב שטויות
המהלך של ליצמן כולל מספר רב של בעיות, מכולן מצליח הכותב להתעלם. כספי הסל מיועדים להתאים את הזכויות הכלולות בסל לקדמה הטכנולוגית, הוספת שיניים אינה קידמה טכנולוגית ולכן צריכה להיות ממומנת בנפרד. המהלך של ליצמן יהפוך את התוספת לסל 'לקופה קטנה' ממנה יממן משרד הבריאות את תכניותיו השונות ויביא לשחיקה והרס של הרפואה הציבורית. ליצמן לראשונה עוקף ומעקר את ועדת הסל בשל שיקולים פוליטים. מחר ההחלטה איזה תרופות ולמי תהפוך כולה פוליטית לפי ההשתייכות העדתית/דתית של השר העומד בראש המשרד. אלו רק מקצת הבעיות במהלך ודי בהם בכדי לפוסלו.
אחד בלי תואר  |  21.12.09
4.
הכותב הנכבד מציע כל מיני הצעות משונות מהיכן לקצץ. זה טוב, כשאתה לא מעורב. אני מניח, שאם מישהו
מבני משפי משפחתו, חס וחלילה וחס, ישמור האל, היה ניזקק לטיפולי דיאליזה, הוא לא היה ממהר לצמצם את המכונים הללו, כהצעתו. או כל מכשור רפואי ותרופתי אחר. אדם קרוב אצל עצמו. כשזה כואב לאחרים, אז בהחלט אפשר להציע הצעות מרחיקות לכת, כמובן עלחשבונם, רווחתם וסבלם של האחרים. קלי קלות. טול קורה מבין עיניך עו"ד יקר וחדל לתמוך במהלכים חסרי בסיס מבית היוצר של ח"כ ליצמן.
אביבי  |  21.12.09
3.
הכרסום בסל הבריאות מיותר ומוזר. הכותב ציין את הבעיה המרכזית, אך הבליע אותה בלהט הכתיבה. הבעיה
המרכזית היא אופן ההתנהלות של ליצמן. אילתורים, שליפות, העדר הכנות השטח, העדר בדיקה מקדמת. יוצא לפיכך, שגם אם יש לסגן השר רעיונות סבירים, או אולי אפילו ראויים, הם נבלעים בחיפזון ובחוסר המקצועיות שבו הוא מנחית דברים. דברים מהותיים כאלה, כמו שינויים דרמטיים בסל הבריאות, אינם יכולים להעשות מהפה והחוצה ו...היידה, לעבודה, הכל בסדר... זה מתאים למאה שערים, לא למדינה נמתוקנת. אני דווקא מסכים עם התגובות של הרופאים וההסתדרות שלהם. הם צודקים. הם לא היסטריים. כשהם רואים שאופן ההתנהלות הלא מחושב והשולפני של ליצמן, הוא דרך חיים ושיטה, ברור לי למה הם זועקים. אין לי ספק שאם עורך הדין המלומד, היה רופא וחבר בהסתדרות הרפואית, הוא היה מקים כל זעקה רמה. זה קל לעמוד מהצד ולהביע דעה, כשאתה לא ממש מעורב.
שאול , ת-א  |  21.12.09
2.
ליצמן שולף מהמותן בלי עבודת הכנה. לא ברורה לי הכתבה הזו וההגנה הגורפת לליצמן, שאגב, הספיק
כבר להסתכסך עם כל הרופאים במדינה, עם הארגון היציג שלהם. הוא רק שכח שהוא ממלא מקום שר הבריאות והוא לא יכול להיות מסוכסך עם ה"חיילים" שלו, שאמונים על בריאות העם, בשלום ובמלחמה.
אוריה  |  21.12.09
לכל התגובות