אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בלעדי ל"כלכליסט": גינדי החזקות עלולה לשלם על טיהור הקרקע בשרונה צילום: עמית שעל

בלעדי ל"כלכליסט": גינדי החזקות עלולה לשלם על טיהור הקרקע בשרונה

בכיר במשרד להגנת הסביבה: הקרקע בדרום הקריה חשודה כמזוהמת, בגלל קרבתה לתעש ולמתקנים בטחוניים; היזמים ידרשו להציג בדיקות קרקע, ובמידת הצורך לממן את טיהורה. עיריית ת"א תהיה אחראית לאכיפת הניקוי

21.12.2009, 07:06 | דותן לוי

גינדי החזקות, שזכתה במכרז להקמת פרויקט שרונה בדרום הקריה, עשויה להידרש לשלם בעבור טיהור הקרקעות במקום - כך אמר בכיר במשרד להגנת הסביבה ל"כלכליסט".

במשרד מסבירים כי היתרי הבנייה של החברה מותנים, בין היתר, בהצגת סקר קרקע שיוכיח כי ניתן לבנות במקום בהתאם לערכים שקבע המשרד. כל חריגה מערכים אלה תחייב את היזמים לטהר את הקרקע - פעולה שעלותה גבוהה במיוחד.

80-60 מוקדי זיהום בסביבה

על פי הבכיר, החשד לזיהום נובע מהקרבה למתחם תעש מגן, ומהשימוש רב השנים של צה"ל בקרקעות, בין היתר כבסיס של חיל האוויר. לדבריו, על פי בדיקת המשרד להגנת הסביבה נמצאו באזור 80-60 מוקדי זיהום. בבדיקות שערך המשרד נמצאו גזים רעילים וזיהום במי התהום בחניוני מגדלי הקריה הסמוכים. כמו כן, במדידה שערך המשרד במתחם שרונה ב־2008 התגלה במי התהום המזהם טטרכלורואתילן. במשרד מעריכים כי זיהומים דומים קיימים במגדלי עזריאלי ובמבנים הקרובים יותר למתחם תעש.

הטיפול בקרקע באיזור החל ב־2001, עם סיום הקמתם של מגדלי עזריאלי, ומתמקד כעת באזורים לפני בנייה. מהמשרד להגנת הסביבה נמסר כי נבחנים כמה פתרונות לנושא; ככל הנראה, האחריות לאכיפת הניקוי תחול על עיריית תל אביב.

בשנים האחרונות מיפה המשרד את הקרקעות החשודות כמזוהמות במחוז תל אביב, ובהן מתחם שרונה. מדובר בקרקעות שעליהן שכנו בעבר מפעלים מזהמים, בסיסי צה"ל ותעשיות ביטחוניות. הנתונים באשר לאתרים החשודים בזיהום הוגשו לראשי העיריות ולוועדות התכנון והבנייה, ויזמים שמבקשים לבנות באזורים אלה נדרשים להציג בדיקות קרקע. אם קיים זיהום על פי ערכים שקבע המשרד, הם יידרשו לנקות את המתחם.

גינדי: "הליך שגרתי"

גינדי החזקות זכתה בספטמבר במכרז של מינהל מקרקעי ישראל לקרקעות דרום הקריה, תמורת 436 מיליון שקל. הפרויקט יכלול שלושה מגדלים ו־324 יחידות דיור. אף שמדובר בקרקע ששווקה על ידי המדינה והוחזקה על ידה במשך שנים, האחריות על בדיקת הקרקעות נופלת על כתפי היזם, היות שקיים קושי להוכיח את מקור הזיהום.

עד שתבצע גינדי את הבדיקות, קשה להעריך את עלויות הניקוי. קיימות שתי שיטות לניקוי קרקע: העברתה לרמת חובב במחיר ממוצע של כ־500 דולר לטון, או טיפול כימי בשטח. אם יתגלה זיהום שאינו מאפשר טיפול בשטח, המחיר עשוי להסתכם בעשרות מיליוני שקלים.

עו"ד שרון מומן, סמנכ"ל השיווק של גינדי החזקות, מסר: "מדובר בהליך שגרתי, ולהערכתנו לא צפויות במתחם בעיות מיוחדות. כשרכשנו את הקרקע בחנו סקרים שבוצעו במקום, ולפיהם לא צפויות חריגות מהתקנים שקבע המשרד להגנת הסביבה".

 

מעיריית תל אביב נמסר: "כל בקשה להיתר בנייה חייבת אישור של המשרד להגנת הסביבה. לעירייה טרם הועברה בקשה להיתר בנייה לדיפון וחפירה לפרויקט במתחם שרונה, אולם ידוע לנו כי היזם נמצא בקשר עם המשרד".

תגיות