אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
תיאוריית הקשר: קטן במדד, גדול ביפן צילום: בועז אופנהיים

תיאוריית הקשר: קטן במדד, גדול ביפן

מה דעתו של בית ההשקעות היפני נומורה על שוק התקשורת הישראלי, ואיך זה קשור לשינוי שיתרחש במשק הישראלי במאי 2010

23.12.2009, 07:25 | גילעד נס
בסוף השבוע שעבר החלה חטיבת המחקר של גוף ההשקעות היפני נומורה (Nomura) לסקר את שוק התקשורת הישראלי, ובמרכזו בזק, סלקום ופרטנר. הסקירה עצמה אינה מחדשת הרבה: המלצת "קנייה" לבזק, ו"החזק" לסלקום ולפרטנר.

יתרון לבזק על פני HOT

בנומורה מאמינים שבתחום הפס הרחב נתח השוק של בזק - כ־60% לעומת כ־40% של HOT - כמעט הגיע לתחתית, ובחברה צופים שהוא יחל לטפס מעלה על חשבון HOT. בנומורה סבורים כי אף ש־HOT תציע לצרכן הסופי מהירויות גבוהות יותר ברשת ה־UFI שלה מאלה שתציע רשת ה־NGN של בזק, עדיין ייוותר לבזק יתרון בשירותים אחרים ומתקדמים יותר, של־HOT אין הון זמין לפתח.

אשר לפעילות הקווית של בזק, בנומורה מאמינים שאף שהחברה מציגה שיפור גדל והולך ביעילותה, הפיקוח על מחיריה מונע ממנה לממש את מלוא פוטנציאל ההתייעלות. עם זאת, מחברי הדו"ח מאמינים שהחברה תצליח בכל זאת לעלות מ־EBITDA משוער של 48% השנה ל־52% ב־2013, שאמורה להיות שנת שיא מבחינה זו.

בבית ההשקעות היפני מעריכים שבענף הסלולר יישמר סטטוס קוו בנתחי השוק, למרות האפשרות שייכנס עוד מפעיל והשדרוג שביצעה פלאפון לרשת שלה (שבכל זאת מאפשר לה לשפר את שיעור רווחיה). לפי הדו"ח, שיעורי ה־EBITDA של החברות בענף הסלולר כבר נמצאים כמעט בשיא גובהם, והמשך ההפחתה בדמי הקישוריות, סבסוד מכשירי האייפון ואפשרות לתחרות מצד עוד מפעיל יקטינו במשך השנים את שיעורי הרווחיות של החברות. עם זאת, בהנחה שרוב ההשקעות בתשתית בוצעו בשנתיים האחרונות, אנו עתידים לחזות מ־2010 ואילך בעלייה בתזרים המזומנים החופשי.

ממדינה מתפתחת למפותחת

סיקור כגון זה של נומורה מתבצע באופן רציף בידי גופי מחקר שונים בישראל ובעולם, אולם כניסת בית ההשקעות היפני לתחום מעניינת במיוחד. בשונה משאר הגופים, ישראליים וזרים, המפרסמים מחקרים על המשק הישראלי, לנומורה אין נציג מקומי, והעובדה שהחברה טרחה להשקיע במחקר השוק המקומי (באמצעות האנליסטים שלה בבריטניה) מעידה על החשיבות שהיא מקנה לו. מדוע זה קורה דווקא עכשיו?

ראשית, בעוד ברקליס קפיטל רכשה את הפעילות בארצות הברית ובישראל, נומורה רכשה את פעילות ליהמן בראדרס באירופה, כך שכבר יש לה בסיס כלשהו לפעילות מול ישראל. שנית, במאי 2010 עתידה ישראל לשנות את הסטטוס שלה מ"מדינה מתפתחת" ל"מדינה מפותחת" לפי מדד MSCI, הכולל מניות של קרוב ל־2,000 חברות מרחבי העולם. במדד המדינות המפותחות יקטן חלקה של ישראל באופן משמעותי לעומת חלקה במדד המדינות המתפתחות. חברות התקשורת הישראליות שעד כה הושוו למקביליהן במדינות מתפתחות, יושוו כעת לחברות תקשורת במערב אירופה ובארצות הברית, וההשוואה, טוענים בנומורה, מחמיאה להן; בעוד שיעורי החדירה של שירותי התקשורת בישראל דומים לאלה במדינות מערב אירופה, תשואת הדיבידנדים הנוכחית וזו הצפויה, כמו גם תזרים המזומנים החופשי, מציגים את החברות הישראליות כהשקעה אטרקטיבית לעומת חברות דומות במערב.

יותר משהפרה תשמח להשקיע, ישמח העגל לינוק: אילן בן־דב שואף להגדיל במשך הזמן את חלקה ומעורבותה של הקרן האמריקאית קפיטל ריסרץ' בפרטנר, ואולי אף לעניין עוד גופים זרים, ו־012 סמייל, שעתידה להיות שלד האחזקות שיחזיק בשליטה בבזק, נסחרת בנאסד"ק ומאפשרת לחשוף את בזק גם לזרים. ההתייחסות של נומורה לפוטנציאל של שוק התקשורת הישראלי, אם כך, עשויה להיות יריית הפתיחה בהפניית הזרקור של גורמים פיננסיים בעולם לעבר השוק המקומי.

תגיות