אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
אורקל, סיני וארבעה יהודים - בין המשפיעים ביותר על כלכלת ארה"ב מאז שנת 2000 צילום: בלומברג

אורקל, סיני וארבעה יהודים - בין המשפיעים ביותר על כלכלת ארה"ב מאז שנת 2000

מפקידי ממשל בכירים עד מיליארדרים, אלה הם תשעת הגברים והאשה האחת אשר עיצבו וניווטו את כלכלת ארצות הברית במהלך העשור האחרון - אם כי לא תמיד בהצלחה יתרה

27.12.2009, 10:08 | סוכנויות הידיעות

רשת ABC גיבשה רשימה של עשרה מובילים כלכליים אשר היו מעורבים באופן בולט בעשור האחרון בעיצובה ובשינויה של הכלכלה האמריקאית. כמה מהאישים בעשירייה הזאת עלו לגדולה במהלך המשבר הפיננסי האחרון, בעוד אחרים מילאו תפקידי מפתח עוד לפני הצונאמי הכלכלי הקשה ביותר שידע העולם זה שבעה עשורים.

ובן ברננקי והנרי פולסון, צילום: בלומברג ובן ברננקי והנרי פולסון | צילום: בלומברג ובן ברננקי והנרי פולסון, צילום: בלומברג
הנרי פולסון: ספג ביקורות רבות

בספטמבר 2008, כשהמדינה עמדה על סף משבר כלכלי, שר האוצר הנרי פולסון היה האדם המשפיע ביותר באמריקה. לצד יו"ר הבנק המרכזי בן ברננקי הוא שכנע את המחוקקים לאשר תוכנית חילוץ גורפת בגובה 700 מיליארד דולר (TARP) שנועדה להציל את המערכת הבנקאית בארצות הברית מקריסה ולבלום את המשבר. חילוץ הבנקים הגיע לאחר חילוצים נוספים בסקטור הפרטי תחת השגחתו של פולסון, בכלל זה המכירה במימון ממשלתי של בנק ההשקעות הקורס בר סטרנס לג'יי.פי מורגן, הלאמת ענקיות המשכנתאות פאני מיי ופרדי מאק וסיוע של 180 מיליארד דולר לענקית הביטוח AIG. לעומת זאת, ליהמן ברדרס לא זכה לשום סיוע, וקריסתו ערערה את המערכת הפיננסית כולה. כיום, פולסון שספג על כך ביקורות רבות, כמעט לא נראה בציבור. הוא משמש מרצה אורח בפקולטה ללימודים בינלאומיים באוניברסיטת ג'ונס הופקינס.

בן ברננקי: טכנוקרט חובב שקיפות

יו"ר הבנק המרכזי, אקדמאי ותיק מאוניברסיטת פרינסטון, ירש ב־2006 מיו"ר הבנק המרכזי אלן גרינספן כלכלה בריאה לכאורה. עד מהרה, ברננקי צבר מוניטין כטכנוקרט חובב שקיפות המתמחה בשפל הגדול, נושא בו עסק רבות במסגרת תפקידיו האקדמיים. אף שלקח לברננקי זמן לזהות את השפעת משבר הדיור על הכלכלה כולה (באביב 2008 הוא עדיין לא התייחס ברצינות לירידות הגדולות במחירי הנדל"ן), הוא מיהר לפעול מיד לאחר שהשוק החל להתמוטט. הוא הוריד את שיעורי הריבית, הקצה סיוע של מיליארדי דולרים לבנקים כושלים ואפילו העביר הלוואות רעות לדפי המאזנים של הבנק הפדרלי המרכזי. הוא חבר לשר האוצר פולסון ותמך בתוכנית החילוץ מעוררת המחלוקת, בהזהירו מפני השלכות מאיימות לכלכלה אם לא תאושר. ברננקי אמנם ספג ביקורת על כך שאפשר לליהמן לקרוס, לא פיקח מספיק על שוק הדיור והשתמש בכספי משלמי המסים כדי לחלץ את ענקיות וול סטריט - אך באופן כללי, הברנש רך הדיבור וחובב נגינת הסקסופון זוכה בכבוד מקיר לקיר.

טימותי גייתנר, צילום: בלומברג טימותי גייתנר | צילום: בלומברג טימותי גייתנר, צילום: בלומברג
טימותי גייתנר: הפנים שמאחורי תוכנית החילוץ

עוד לפני שהושבע כשר אוצר בממשל אובמה בינואר האחרון, היה לגייתנר חלק משמעותי במאמצי הממשל להציל את המערכת הפיננסית. כנשיא וכמנכ"ל הבנק הפדרלי המרכזי של ניו יורק מאז 2003, גייתנר היה האדריכל הראשי מאחורי מכירת בר סטרנס, בנק ההשקעות הגדול הראשון שקרס, ב־30 מיליארד דולר במימון ממשלתי לג'יי.פי מורגן במרץ 2008. כמו כן, גייתנר הוביל את המאמצים להזרמת עשרות מיליארדי דולרים ל־AIG. כיום, כשר האוצר, גייתנר הוא הפנים מאחורי כל המאמצים הכלכליים הממשלתיים, החל בתוכנית התמריצים וכלה בהצעות לרפורמות בתעשיית הבנקאות. למרות זאת, יש הקוראים להתפטרותו.

אלן גרינספן: פספס את התנפחות הבועה

יו"ר הבנק המרכזי בשנים 1987–2006 נחשב בעבר לאורקל פיננסי שבאופן פלאי אילף את הכלכלה והעניק לאמריקאים כמה עשורים משגשגים במיוחד. הוא היה ידוע בהצהרותיו הסודיות שאשפי וול סטריט התקשו לנתחן. כיום הוא נתפס יותר כתיאורטיקן הבטוח מדי בעצמו, שפספס את התנפחות בועת הדיור והוביל את האמריקאים למשבר הכלכלי הקשה ביותר מאז השפל הגדול. גרינספן מונה לתפקיד ב־1987, מיד לאחר נפילת השוק, אך בשנות כהונתו פיקח על רווחים גבוהים בשוקי ההון. הוא הפחית את שיעורי הריבית והעניק לבנקים מרווח נשימה מתוך אמונה שהשווקים יכולים לפקח על עצמם. אולם החזון שהוא רדף אחריו התגלה כחזיון תעתועים. שנתיים לאחר פרישתו, שוק הדיור קרס וחשף את כשלי האשראי הנוח והפיקוח הקל שאפיינו את העידן שלו.

האנק גרינברג: "לא תגמלנו טפשות"

מנכ"ל AIG המודח מוריס "האנק" גרינברג היה מעדיף לשכוח את העשור הזה. ב־2005, בעיצומה של שערוריית חשבונאות וריב מתוקשר עם התובע הכללי של ניו יורק אז אליוט שפיצר, סולק גרינברג מתפקידו כמנכ"ל AIG, ענקית הביטוח שבנה והוביל במשך קרוב לארבעה עשורים. ב־2008 הצטמצם הונו האישי בכמה מיליארדי דולרים כשמניות AIG צנחו. גרינברג עבד קשה כדי לנקות את שמו. הוא יצא נגד הבונוסים הגבוהים שמחולקים למנהלים ונגד לקיחת הסיכונים המוגזמת בחברת הביטוח, ובמקביל הכחיש את ההאשמות לגבי תרומתו לכשל במערכת הפיננסית. "הפילוסופיה שלנו היתה להיות יצירתיים אך זהירים", אמר גרינברג. "תגמלנו יצירתיות, לא טיפשות".

האנק גרינברג , צילום: בלומברג האנק גרינברג | צילום: בלומברג האנק גרינברג , צילום: בלומברג

שילה בייר: מתנגחת בבית הלבן

יו"ר קרן ביטוח הפיקדונות (FDIC) המשמשת במסגרת תפקידה כרגולטור הראשי של הבנקים. ה־FDIC מפקחת על 8,070 בנקים בארה"ב, ומשימתה היא להשיב את אמון הציבור במערכת הפיננסית. זו אולי הסיבה שבייר, שגם כתבה שני ספרי ילדים, שומרת את האינטרס של האדם הפשוט קרוב ללבה. היא זכתה במוניטין של אשה ישירה אשר אינה מפחדת למתוח ביקורת על המחוקקים, הבנקאים והבית הלבן. לפניה עוד הרבה עבודה: במהלך 2009 קרסו 124 בנקים בארצות הברית ועוד 500 עדיין נמצאים ב"רשימה הבעייתית" של קרן הביטוח. ואילו הקרן שערבה לפיקדונות של הבנקים זקוקה נואשות לכסף.

וון ג וון ג'יאבאו | צילום: בלומברג וון ג
וון ג'יאבאו: הנושה הזר הגדול ביותר

ראש ממשלת סין הוא הנהג של קטר שועט. המדינה המאוכלסת בעולם מטפסת במהירות לראש הסולם הכלכלי העולמי, עם שיעור צמיחה שכמעט לא נפגע מהמיתון. סין אף עקפה לאחרונה את גרמניה ונהפכה לכלכלה השלישית בגודלה בעולם. הממשלה הזרימה לכלכלה 585 מיליארד דולר שהעלו השנה את מדד שנגחאי ב־83%. ביקורו של אובמה במדינה רק הדגיש את כוחה העולה בזירה הבינלאומית. סין מחזיקה באג"ח אמריקאיות בשווי 797 מיליארד דולר, שהופכות אותה לנושה הזר הגדול ביותר של אמריקה. אולם קשה לומר כמה זמן השגשוג יימשך. המבקרים חוששים שסין מנפחת בועת נכסים שעלולה לפגוע במערכת הבנקאית שלה, ואם תתפוצץ יהיו לכך השלכות הרסניות על הכלכלה העולמית.

ג'יימי דיימון: מועמד להחליף את גייתנר

יו"ר ומנכ"ל ג'יי.פי מורגן הוא אחד הבנקאים המעטים בוול סטריט שיצא מהמשבר של 2008 עם מוניטין מחוזקים. תחילה, בסיוע הממשלה, הוא רכש את בר סטרנס תמורת 10 דולרים למניה. "יש הבדל בין רכישת בית לרכישת בית

שעולה באש", ענה דיימון לשאלה מדוע רכש את הבנק בסכום כה נמוך. מאוחר יותר הופיע דיימון שוב כדי להציל את וושינגטון מיוצ'ואל ורכש את הבנק הקורס ב־1.9 מיליארד דולר. ביצועיו של דיימון במהלך המשבר תפסו את תשומת לבו של אובמה, ששיבח אותו על כך ש"עשה עבודה טובה". הנשיא אובמה התרשם עד כדי כך שהחלו להתפשט שמועות שדיימון הוא מועמד מוביל להחליף את גייתנר.

קן לואיס: בעלי המניות קוראים להדיחו

מנכ"ל בנק אוף אמריקה, אחד הבנקים הגדולים בארצות הברית (שאפשר לייחס חלק ניכר מהצמיחה שלו למנכ"ל), הודיע בספטמבר על כוונתו לעזוב בסוף השנה. לואיס מונה לתפקיד ב־2001, לאחר שהצטרף לבנק ב־1969 וטיפס במעלה סולם הדרגות תוך ניהול כמה רכישות ומיזוגים לאורך הדרך. אולם הרכישות מטילות צל על כהונתו המצליחה: בשנה שעברה רכש בנק אוף אמריקה את בנק ההשקעות קאנטריווייד, אחד הנאשמים העיקריים בבועת הדיור, ואת הבנק הקורס מריל לינץ', שהעניק בונוסים במיליארד דולרים למנהליו. באפריל, בעלי המניות שזעמו על החלטותיו של לואיס, הצביעו בעד הדחתו מתפקיד המנכ"ל. לואיס, והבנק שקיבל חילוץ ממשלתי בגובה 45 מיליארד דולר, נמצאים תחת חקירה בעקבות המיזוג עם מריל לינץ'.

וורן באפט, צילום: בלומברג וורן באפט | צילום: בלומברג וורן באפט, צילום: בלומברג
וורן באפט: אופטימי ומפתיע

 

כאשר יו" ברקשייר האת'אוויי וורן באפט פוצה את פיו, עולם העסקים מקשיב. באפט, המכונה "האורקל מאומהה", הוא אחד האנשים העשירים בעולם עם הון מוערך של 37 מיליארד דולר. הוא זוכה לכותרות הן בשל הערותיו על הכלכלה, שנוטות להיות אופטימיות, והן בשל רכישותיו המפתיעות. בשיאו של המשבר באפט הודיע שחברת ההשקעות שלו תשקיע 5 מיליארד דולר בגולדמן זאקס. בזמנו, זו היתה הצבעת אמון מפתיעה בבנק השקעות גדול, בהתחשב בכך שבאותה שנה שלושה בנקים גדולים אחרים פשטו את הרגל (ליהמן) או נמכרו (בר סטרנס, מריל לינץ').

תגיות