אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
חזקיהו: ההוצאה על עמלות העו"ש בפועלים - הנמוכה ביותר צילום: אוראל כהן

חזקיהו: ההוצאה על עמלות העו"ש בפועלים - הנמוכה ביותר

המפקח על הבנקים: עמלת העו"ש בפועלים עומדת על 14.1 שקלים לחודש, לעומת הבינלאומי, שם עומדת ההוצאה על 22.9 שקלים לחודש

28.12.2009, 10:49 | תומר אביטל

ועדת הכלכלה דנה כעת (ב') בתעריפי עמלות הבנקים. המפקח על הבנקים, רוני חזקיהו, הגיע לסכם בפני הוועדה את הנתונים בתום המחצית השנייה של שנת 2009. יו"ר ועדת הכספים אופיר אקוניס אמר, כי "פישוט תעריפון העמלות לא סייע להגשמת מטרת החוק והיא הגברת התחרות במערכת הבנקאית והורדת המחירים לצרכנים. אנחנו רואים זאת בעובדה שאחוז המעבר בין הבנקים כמעט ולא השתנה בעקבות הרפורמה".

חזקיהו: "הרפורמה מוזילה מחירי השירותים הנפוצים"

תיאום עמלות הבנקים ייצוגית כנגד 5 הבנקים הגדולים התובעים מתבססים על החקירה של הממונה על ההגבלים העסקיים וקובעים את סכום התביעה על כמיליארד שקל מארק שון, 11 תגובותלכתבה המלאה

חזקיהו טען כי הרפורמה בעמלות מוזילה את מחירי השירותים הנפוצים. לטענתו, "הצלחת הרפורמה לא משמעה הגדלת אחוז המעבר בין הבנקים. אגב, כיום עוברים בין 6% ל-8% בין הבנקים. לפני הרפומה עברו בין 3% ל-5%. הרפורמה באה להראות ללקוחות כמה הם משלמים ולנסות ולהוזיל את השירותים ולא להעביר אותם בנק".

לדבריו הוצאה חודשית ממוצעת על שירותי עו"ש ירדה ב-10% ל-16 שקל, לעומת כ-18 שקל מלפני הרפורמה. כמו כן התעריף של עמלת פעולה על ידי פקיד ירדה בכ-13% מתחילת הרפורמה. כיום משלמים כ-3.47 שקלים לעומת 4 שקלים באמצע 2008. מר חזקיהו הוסיף כי ההוצאה בפועל על דמי כרטיס אשראי ירדה בכ-7%.

היקר ביותר - הבינלאומי

לפי הדו"ח של המפקח על הבנקים, המשווה את ההוצאה הממוצעת בפועל על עמלות עו"ש בנק (כולל מסגרת אשראי), בנק הפועלים הוא הזול ביותר (14.1 שקל בחודש) לעומת הבנק הבינלאומי שהוא היקר ביותר (22.9). ביניהם נמצאים בנק לאומי (15.3) דיסקונט (15.9) ומזרחי (19.1).

בנוסף, חזקיהו גורס כי ישראכרט הוא הכרטיס הזול ביותר (4.45 שקלים הוצאה חודשית ממוצעת), אחריו כרטיס לאומי קארד (9.04). היקר ביותר הוא ויזה כא"ל (10.71) היקר ב-141% מכרטיס ישראכרט.

חזקיהו הוסיף, כי "נמשכת הוזלה הדרגתית במחירים של העמלות הנפוצות. למרות עליית המדד לא הועלו תעריפי העמלות. התחרות גוברת בין הבנקים. הצרכנות נהיית נבונה יותר - הלקוחות בוחרים בערוצים יעילים יותר ומחירי שירותי הבנקים נמול מהממוצע העולמי". לדבריו, ההוצאה השנתית ביורו על שירותים נפוצים מצביעה על הוצאה נמוכה בישראל. כך, בישראל מוציאים כ-56 יורו בשנה עבור "פרופיל צריכה", בצפון אמריקה כ-73 יורו ובאיחוד האירופי כ-60 יורו.

המפקח הוסיף כי הוא מתנגד להצעת החוק של דני דנון (ליכוד) לביטול עמלות העו"ש. המפקח ציין כי "חקיקה שתכתיב לבנקים מה לעשות היא בעייתית. הבנק יבקש פיצוי על מהלך שכזה בדרך אחרת מהלקוחות".

ח"כ דנון ענה כי "הבנקים בישראל צריכים את הדחיפה שלנו, בחקיקה או בטלטול".

ח"כ כרמל שאמה (ליכוד) אמר כי "משקי הבית היותר חלשים נמצאים בפריפריה ואין שם מספיק סניפים. בנקאות היא מצרך בסיסי. כמו שחייבנו את בזק וחברת חשמל, צריך להביא למסלול בו בנקים יפתחו סניפים בפריפריה גם אם תהיה לזה עלות מבחינתם. מלבד זאת, למה לא לחייב את הבנקים למוקד טלפוני חינם? זה יעודד אותם לקצר את זמני ההמתנה".

חזקיהו סיכם כי "המערכת הבנקאית מבינה מה אנו עושים בהיבט הצרכני. כל זיהוי תקלה מצעיד אותנו קדימה. אבל צריך להיזהר לא להזיק בסופו של דבר ללקוחות בעת הניסיונות להוריד עמלות".

המועצה לצרכנות: משקי הבית משלמים יותר עמלות

בתוך כך המועצה לצרכנות הגישה לוועדה מחקר לפיו, בניגוד להצהרות הבנקים, 70% ממשקי הבית משלמים יותר עמלות מלפני הרפורמה. המחקר, שנערך בקרב לקוחות בנקים גורס כי בקרב הציבור שעבורו התייקרו ההוצאות מדובר בעלייה של 45% בממוצע.

את ההנחות על עמלות העו"ש, לפי המחקר, שומרים הבנקים בעיקר לבעלי הכנסות גבוהות. 69% מבעלי הכנסה הגבוהה בהרבה מהממוצע זכאים להנחות, לעומת 40% בלבד בקרב אלו שמרווחים הרבה מתחת לממוצע. גם אם יבוטלו עמלות העו"ש, טוען המחקר של המועצה לצרכנות, הבנקים ימשיכו לגלגל רווחים עצומים - הכנסות הבנקים בגין עמלות בלבד עמדו על בשנת 2008 על 12.3 מיליארד שקל. חלקם של משקי הבית בלבד בעמלות העו"ש הנפוצות עומד על מיליארד שקל בשנה.

תגיות