אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מועצת מקרקעי ישראל אישרה הרפורמה במינהל צילום: אופיר יעקובי

מועצת מקרקעי ישראל אישרה הרפורמה במינהל

הרפורמה במינהל מקרקעי ישראל אושרה בממשלה במאי השנה. אחד הנושאים העיקריים בה תטפל - העברת הבעלות בקרקע לידי החוכרים

28.12.2009, 14:04 | אורי חודי
מועצת מקרקעי ישראל אישרה היום (ב') את הרפורמה במינהל מקרקעי ישראל. בעקבות ההחלטה יהפוך המינהל לרשות פנים ממשלתית שתעסוק בשיווק והקצאת קרקעות, ליווי עסקאות ושמירה על הקרקע. עוד במסגרת הרפורמה יועברו זכויות על קרקע עירונית מהוונת המשמשת למגורים ולתעסוקה לידי החוכרים.

שר הבינוי והשיכון אמר היום עם אישור ההחלטה: "המועצה מנחה את המינהל לפעול ברוח החלטת הממשלה לשמירה על השטחים הפתוחים והירוקים". המועצה נמענה מלהחליט מה יעלה בגורל זכויות המגזר החקלאי על הקרקע ובמהלך הדיון נקבע כי כאשר ניתן יהיה להוון זכויות בחלקת המגורים במושבים ובקיבוצים, יובא הנושא לדיון נפרד וכולל במועצת מקרקעי ישראל.

החברה להגנת הטבע נגד הרפורמה "מהווה סכנה לאיכות הסביבה" לטענת החברה, חלק ממהסדרים עלולים לפגוע בשטחים הפתוחים במדינה גלית שפיר, 3 תגובותלכתבה המלאה

הרפורמה במינהל מקרקעי ישראל אושרה על ידי הממשלה במאי השנה. החלטה זו התקבלה בהמשך להמלצות שגובשו בדו"ח ועדת רונן, הוועדה לרפורמה במדיניות מקרקעי ישראל ולהמלצות שבדו"ח ועדת גדיש, הוועדה הציבורית לרפורמה במינהל מקרקעי ישראל.

הרפורמה מבוססת על שני שינויים מרכזיים השלובים זה בזה. השינוי הראשון מתרכז במישור הארגוני, וזאת על ידי הפיכת המינהל לרשות פנים ממשלתית, שתוקם על בסיס דפוס עבודה מוכוון תהליך, במבנה של שלוש יחידות מקצועיות, שכל אחת מהן תעסוק באחד משלושה נושאים עיקריים: ליווי עסקאות וטיפול בחוכרים; הקצאה ושיווק של קרקעות בהתאם לצרכי המשק; שמירה על מקרקעי ישראל.

הקרקע - לידי החוכרים

השינוי השני הוא שינוי ביחס לזכויותיהם של פרטים במקרקעי ישראל. לאורך השנים מצאו ועדות ציבוריות שונות שעסקו בנושא, לרבות ועדת גדיש, כי ביחס למקרקעין עירוניים רצוי שהבעלות בהם תועבר לחוכריהם, על מנת להביא לצמצום החיכוך בין המינהל לחוכרים.

זכות החכירה לדורות זהה במובנים רבים לזכות בעלות אולם, העובדה כי לפרטים רבים בישראל מוענקת זכות חכירה לדורות, תוך שיור זכות הבעלות למדינה, לרשות הפיתוח או לקק"ל, מייצרת מגבלות משפטיות לא מעטות.

העברת הבעלות בקרקע לידי החוכרים, עתידה להמריץ את הפעילות הכלכלית במשק וצפוייה להקל באופן משמעותי על החוכרים שלא יידרשו עוד לקבל את הסכמת המינהל לביצוע פעולות שונות, ותשחרר את המינהל ממטלות רבות המוטלות כיום לצורך טיפול בחוכרים אלה.

האישור שהתקבל היום במועצה עדיין לא קיבל גושפנקא רשמית משר האוצר, יובל שטייניץ, שאמור לחתום על נוסח ההחלטה.

הצעה נוספת שעלתה לדיון היום במועצת מקרקעי ישראל התייחסה לביטול דמי המינימום במכרזי קרקע לבניית דירות להשכרה ומכרזים לקרקע המיועדת למגורים בירושלים ובאזורי עדיפות לאומית. מטרת הצעה זו היתה לעודד את השתתפות הקבלנים במכרזים מסוג זה.

במסגרת הדיון בהצעה זו היום במועצה, התנגד משרד האוצר לביטול דמי המינימום בסוגי המכרזים השונים. בסופו של דבר הוחלט כי רק במכרזים המיועדים לבנייה להשכרה יבוטל סכום המינימום. בירושלים ובאזורי עדיפות לאומית עדיין יישאר סכום המינימום אך הוא יופחת לרמה של 25% ולא 50% משומת המינהל כפי שהיה קודם לכן.

תגיות

15 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

14.
דורון אפרתי צודק(מגיב 11) ורק אוסיף
שבתופת טרום המדינה במסגרת המאבק המר בין ימין ושמאל של אז אמר מנהיג הימין מר זאב ז'בוטיסקי על כוחה של ההסתדרות כך(ביידיש):"יא,ברעכן". כלומר:"כן,לשבור". רוב הציבור אינו יודע שההסתדרות היתה מעוז כוחו של השמאל. הכוח הכלכלי,הפוליטי,החברתי,התרבותי והחברתי. במסגרתה היו חברת העובדים שבבעלותה היו מפעלים כמו כור;השתייכו אליה אירגונית כל המושבים והקיבוצים,קואופרטיבים כמו אג'ד,אגודות צרכניות שהיו אח'כ קואופ,קופת חולים ועוד.בכולם היה צריך להיות חברים דבר שיצר זיקה ומחוייבות כי הם סיפקו פרנסה והרגשת שיכות. עבור יורשיו של ז'בו,מבגין והלאה, זו צוואה ראשונה במעלה ואכן מרגע עלייתו של בגין לשלטון הם פתחו במהלך של מיטוט ופירוק כוחב של ההסתדרות וההתישבות העובדת. עתה נותר להם ל"טפל" בחקלאים.לכך בדיוק מכוונת ה"""רפורמה"""". מתחילים ב"הפרד ומשול".העירונים בסדר הם נורמטיבים.החקלאים מצורעים ופושעים ובשיטת הסלמי ימסמסו את זכויותיהם ויותירו אותם כאריסים. מי שלא מבין מה המניע למעשים פוליטיים המוסווים היטב ימצא עצמו עירום ועריה. היזהרו בביבי.
ישראל  |  01.01.10
11.
למי שלא מבינים מדוע מפלים את החקלאים לעומת המגזר העירוני:
ממשלות ישראל מאז 1977 נשלטות ע"י הליכוד. מפלגה זו הוקמה ע"י סוחרים פולניים שהייצרנות בכלל, האחיזה ועיבוד הקרקע בפרט היו בעיניהם מאז ומעולם ענין ארטילאי לחלוטין. לדעתם ניתן לממש ריבונות בעזרת סיסמאות ונישול האחרים ואין צורך בחקלאות לצורך כך. עבורם נטיעת עצים היא רק חג ט"ו בשבט לכן גם אין להם בעיה עם כריתת עצי זית בגדה. ירקות, פירות, מוצרי חלב ובשר - ניתן לייבא בזול מחו"ל וכסוחרים הם מתבוננים רק בשורה התחתונה. זו הסיבה מדוע מאז ממשלת בגין הראשונה חוסלה רוב התעשיה המקומית ורבו מרכזי הקניות (סוחר מוכר, לא מייצר). הם גם לא מודאגים שמא נאבד את הקרקע והמרחבים הפתוחים אלא רק מהחשש שמא ערבים יקנו את האדמות וזה דבר שלא יעלה על הדעת.
דורון אפרתי , בוסתן הגליל  |  29.12.09
לכל התגובות