אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הכנסות המדינה ממיסוי ב-2009: 177 מיליארד שקל צילום: אלכס קולומויסקי

הכנסות המדינה ממיסוי ב-2009: 177 מיליארד שקל

מדובר בסכום הגבוה ב-4 מיליארד שקל מהתחזיות. הנתונים נחשפו במהלך דיון שנערך בוועדת הכספים בנושא הפחתת המסים הצפויה בינואר

28.12.2009, 15:13 | תומר אביטל
הכנסות המדינה ממסים ואגרות ב-2009 עמדה על כ-177 מיליארד שקל, כך עלה היום מדיון בוועדת הכספים. הוועדה דנה היום (ב') בהפחתת המסים הצפויה להיכנס לתוקף בראשון לינואר. ח"כ חיים אורון (מרץ), שיזם את הדיון, אמר בפתחו כי אין מקום לרפורמה במדינה בעלת חוב לאומי כה משמעותי. לדבריו "אין דרך אחרת להתמודד עם החוב מלבד גביית מיסים והגדלת הכנסות המדינה. הדיון לא ישנה מאומה, אבל עלינו לפקח על עבודת הממשלה".

מנכ"ל משרד האוצר חיים שני הגיב כי "כעת קיים מתווה סגור של מדיניות המיסוי שהוחלט עליה לאחרונה וייגרם נזק רב בשינוי התוכנית שוב ושוב. ישנם יתרונות בהפחתות מסים הנותנות כוח ותמריץ לצמיחה במשק, אך במקביל ישנם גם חסרונות ובהם הפגיעה בהכנסות המדינה, ויש למצוא את האיזון".

יו"ר הוועדה, ח"כ משה גפני (יהדות התורה), אמר כי "מנתוני האוצר עולה כי בישראל ביחס לעולם המיסוי הישיר הוא אמנם נמוך, אך המיסוי העקיף גבוה מאד. משפחה ובה כמה ילדים משלמת הרבה יותר מס למדינה דרך מוצרים עקיפים, מזון, תחבורה ציבורית וכו', כך שלמרות שהמשפחה הזאת אינה מופיעה ברשימת הכנסות המדינה ממס ההכנסה, המס העקיף שהיא משלמת גבוה מאוד ביחס לעולם". גפני הדגיש כי הוא תומך בהפחתות מסים, אך הוא חושש כי במקביל להפחתות, האוצר יביא גזירות שונות שיעלו את המס העקיף.

יהודה נסרדישי מנהל רשות המסים ציין כי "משקיעים מחו"ל צריכים ודאות – לכן חשוב מאוד שהתוכנית להפחתת מסים עליה סיכמנו אכן תתבצע".

פרידה ישראלי, הממונה על הכנסות המדינה, סקרה בפני הוועדה את המאזן בסיום 2009. "אנו נסיים את השנה עם הכנסות של כ-177 מיליארד שקל הכנסות ממסים ואגרות. זה כ-4 מיליארד שקל מעל לתחזית". ישראלי הוסיפה כי כ-50% מהאוכלוסיה בישראל נמצאים מתחת לסף מס ההכנסה, והביעה תקווה כי הכנסות המדינה יגברו בשנה הבאה כתוצאה משינויי חקיקה שנעשו השנה בכנסת, כדוגמת ייקור הדלק והסיגריות. בנוסף ציינה ישראלי כי שיעורי מס החברות ירדו מ-36% ב-2003 ל-26% היום, בדומה לממוצע של ה-OECD. מס החברות ימשיך לרדת, וב-2016 הוא יעמוד על כ- 18%.

על פי הרפורמה להפחתת מסים הרב־שנתית שנכנסה לתוקפה ב־2006, יחידים העוברים את סף המס ישלמו ב־2010 מס ישיר נמוך יותר. ההטבה המקסימלית בעקבות ההפחתה היא 260 שקל למרוויחים שכר גבוה מ־40 אלף שקל, וההטבה המינימלית היא בגובה 4 שקלים למרוויחים 5,000 שקל בחודש.

תגיות